omofagia-kai-diatrofiki-diataraxi

Ωμοφαγία ή μήπως το προσωπείο μίας διατροφικής διαταραχής;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ναι, είναι μόδα! Η νέα διατροφική μόδα είναι εδώ και αρκετό καιρό είναι η ωμοφαγία.

Μία μόδα που δεν έχει περάσει απαρατήρητη, κυρίως από γυναίκες που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και την γυμναστική, από έφηβους αλλά και από πολλούς άνδρες.

Τι είναι η ωμοφαγία

Η ωμοφαγική διατροφή είναι ένα παρακλάδι της χορτοφαγίας.

Σε αυτή αποκλείονται τα ζωικά προϊόντα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα άλλα ζωικά παράγωγα. Παράλληλα, οι τροφές που καταναλώνονται βρίσκονται σε μη επεξεργασμένη μορφή.

Αυτή είναι και η βασική ιδέα της ωμοφαγικής διατροφής. Τα τρόφιμα δεν μαγειρεύονται και έτσι τα ένζυμα, που το καθένα περιέχει, δεν καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να δρουν με ευεργετικό τρόπο  για την υγεία.

Το τέλειο άλλοθι

Δυστυχώς όμως, η ωμοφαγική διατροφή δεν χρησιμοποιείται μόνο για λόγους υγείας.

Επειδή σε αυτή χρησιμοποιούνται μόνο τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα και αποκλείονται αυτά που τρομάζουν αυτούς που φέρουν διατροφική διαταραχή, η ωμοφαγία είναι για πολλούς το «καμουφλάζ» μίας διατροφικής διαταραχής, συνήθως της ανορεξίας ή της ορθορεξίας.

Με λίγα λόγια, η ωμοφαγία είναι το τέλειο άλλοθι για κάποιον που θέλει να κρύψει την διατροφική διαταραχή του και να μην κινήσει υποψίες. Τα άτομα με διαταραχή, έχουν μεγάλο φόβο μην αποκαλυφθεί και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην κινήσουν υποψίες.

Ωμοφαγία και κίνδυνοι

Το να κάποιος είναι οπαδός μίας τέτοιας τάσης είναι δικαίωμα του. Σίγουρα, όμως, πρέπει να έχει στο μυαλό του να  υποβάλλεται συχνά σε εξετάσεις αίματος.

Αποκλείοντας ομάδες τροφίμων, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης:

  • Σιδήρου
  • Βιταμίνης B12
  • Βιταμίνης D
  • Ασβεστίου
  • Ψευδαργύρου αλλά και πολλών άλλων ουσιών

Ωμοφαγία στην εφηβεία

Το να θέλει ένας έφηβος να ακολουθεί  μία τέτοια διατροφή, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι σωστό.

Πρώτα από όλα, γιατί αναπτύσσεται και έχει μεγάλες ανάγκες από θρεπτικά συστατικά. Η περίοδος της εφηβείας είναι μία πολύ δύσκολή περίοδος της  ζωής ενός ανθρώπου.

Ένας έφηβος νιώθει κατά πολύ μεγάλο βαθμό ευάλωτος, ανασφαλής, τον νοιάζει πολύ η εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν και ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την εξωτερική του εμφάνιση. Έτσι, είναι ευάλωτος και σε μία διατροφική διαταραχή, η οποία είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί κάνοντας ωμοφαγική διατροφή.

Ποιοί πρέπει να αποφεύγουν την Ωμοφαγία

Άλλες ομάδες ανθρώπων, που δεν θα τους βοηθούσε μία τέτοια διατροφή και θα τους δημιουργούσε πρόβλημα, είναι σίγουρα:

  • όσοι ήδη έχουν χαμηλό σίδηρο
  • άτομα που έχουν οστεοπόρωση ή προδιάθεση σε αυτή
  • οι έγκυες γυναίκες
  • όσοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα

Καταλήγοντας

Όταν θελεις να υιοθετήσεις έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφή, χρειάζεται να έχεις ενημερωθείς σε βάθος για αυτόν.

Να έχεις εξετάσει όλες τις θετικές και τις αρνητικές του πτυχές και να δεις αν πραγματικά κάνει για εσένα. Το να κάνεις κάτι με τις δικές σου παραλλαγές και τους δικούς όρους, ίσως πάλι να μην είναι βοηθητικό.

Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν ωμοφαγία καταναλώνοντας ελάχιστές τροφές χωρίς να υπάρχει ποικιλία, κάτι που σίγουρα θα τους βγάλει κάποια στιγμή προβλήματα υγείας. 

Με άλλα λόγια, είναι καλό να ρωτάς την γνώμη των επιστημόνων υγείας, αν μία τέτοια διατροφή είναι κατάλληλη για τον δικό σου οργανισμό. Και ακόμα και αν είναι, να συμβουλεύεσαι κάποιοω Διατροφολόγο, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια έλλειψη από κάποιο θρεπτικό συστατικό σε βάθος χρόνου.

mov_keadd-212x300

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας, εκπαιδεύσου σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top