Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις την περίοδο των γιορτών

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

“Η μαγεία των Χριστουγέννων”, “Ελάτε να γιορτάσουμε την πιο μαγική περίοδο του χρόνου”, “Η πιο λαμπερή περίοδος.

Είναι λίγες μόνο από τις φράσεις που ακούμε και διαβάζουμε τις μέρες αυτές.

Οι γιορτές και ειδικά τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά αποτελούν μία περίοδο ταυτισμένη με συναισθήματα χαράς, ζεστασιάς, οικογενειακής θαλπωρής.

Δημιουργείται στους περισσότερους από εμάς, η προσδοκία ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να περάσουμε καλά. Ειδικά με την οικογένεια μας, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, πρέπει να έρθουμε κοντά με τους δικούς μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν μία κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από καρδιακά νοσήματα την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν επίσης αυξημένα ποσοστά ανθρώπων που βιώνουν μελαγχολία και κατάθλιψη.

Ίσως γιατί τα Χριστούγεννα έρχονται να μας θυμίσουν πλευρές της ζωής μας στις οποίες αισθανόμαστε ανεπαρκείς ή μας προβληματίζουν. Μας πονάνε και μας δυσκολεύουν. Οικονομικά προβλήματα, μοναξιά, δυσκολίες στις σχέσεις με την οικογένεια ή με τον σύντροφο μας, διατροφικές διαταραχές, αλκοολισμός. Είναι μερικά μόνο από τα θέματα που έρχονται στην επιφάνεια πιο έντονα τις μέρες αυτές.

Θέλω αντί για πρέπει

Χρειάζεται επομένως να αντικαταστήσουμε την λέξη «πρέπει», με την λέξη «θέλω». Να βιώσουμε την περίοδο αυτή όχι σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων, της τηλεόρασης και των περιοδικών αλλά σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες.

Είναι σημαντικό να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι με τις γιορτές αυτές κλείνει και συμβολικά λόγω της πρωτοχρονιάς ένας κύκλος. Ανοίγει ένας καινούργιος που μας δίνει την ευκαιρία να ονειρευτούμε και να «καταστρώσουμε» στόχους και σχέδια για το μέλλον. Να βάλουμε πίσω καταστάσεις και συναισθήματα που μας εγκλωβίζουν και μας ταλαιπωρούν.

Η κλασική ταινία του Καρόλου Ντίκενς, «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων», συμπυκνώνει τόσο εύστοχα και γλαφυρά όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις που πολλές φορές βιώνουμε τις μέρες αυτές.

Από την άλλη πλευρά, έρχεται να μας δώσει και μία απάντηση πώς μπορούμε να τις ζήσουμε πιο ανάλαφρα και λιγότερο δραματικά. Δίνοντας στους άλλους, όχι μόνο δώρα αλλά αγάπη, συγχώρεση, μια αγκαλιά, κατάφερε ο Σκρουτζ να συμφιλιωθεί  με τους πιο σκοτεινούς δαίμονες του.

Μερικά tips για τις δύσκολες μέρες

Ρεαλιστικοί στόχοι και προσδοκίες σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Ισορροπία μεταξύ των δικών μας επιθυμιών και των άλλων.

Δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουμε όλες μας τις προσδοκίες σε μία μέρα. Η περίοδος αυτή μπορεί απλά να είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση και χαλάρωση. Ειδικά φέτος λόγω των περιορισμών που φαίνεται ότι θα υπάρχουν λόγω της πανδημίας, είναι μια καλή ευκαιρία να γιορτάσουμε διαφορετικά, δίνοντας περισσότερο χώρο στον «προσωπικό» μας χώρο.

Ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις δικές μας «παραδόσεις». Να μην μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτές που έχουμε υιοθετήσει από την οικογένεια μας ή σε αυτές που μας επιβάλλουν οι γύρω μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αλκοόλ και εφηβεία

Αλκοόλ και εφηβεία 

Ο όρος αλκοόλ και εφηβεία προκαλεί όλο και μεταλύτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια μιας και η κατανάλωση οινοπνεύματος από νεαρά άτομα αυξάνεται

Scroll to Top