Ναύπλιο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

“Η θάλασσα μόνη, στο Μπούρτζι τ’ αηδόνι δεν πάει ποτές……στο Ναύπλιο Νυχτώνει, αγέρωχοι δρόμοι, βροχή μου μην κλαις.”

Ιανουάριος 2003, Βασίλης Κανιάρης, Στιχουργός

 
Δανείζομαι τους παραπάνω στίχους που τραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη, σε σύνθεση Μανώλη Ανδρουλιδάκη, για να σας «φτάσω» στο προορισμό του τραγουδιού, το Ναύπλιο.
Δεν ξέρω άλλο τόπο, δεν μπορώ να πω για άλλο μέρος στην Ελλάδα, πως όσες φορές και να επισκεφθεί κανείς στη ζωή του, αυτήν την πόλη, κάθε φορά είναι μια καινούργια φορά.
Η ιστορία, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της εδώ. Τόπος ιερός, τόπος εθνικής υπερηφάνειας , αλλά και «ντροπής». Μια μικρογραφία, μια περίληψη της ιστορίας του έθνους μας, έως σήμερα επίκαιρη. Το πρώτο κοινοβούλιο, η δολοφονία του Καποδίστρια, η φυλακή του Κολοκοτρώνη, όλα εδώ…
nayplio3nayplio2
 

Πού να πάτε

Θα πάτε στο Παλαμήδι, από το δρόμο προς Καραθώνα ή με τα πόδια μόλις 1.000 σκαλιά.
Θα πάτε απέναντι στο νησάκι στο Μπούρτζι, με τα καραβάκια. Θα περπατήσετε όλα τα σοκάκια, απολαμβάνοντας τα παλιά σπίτια που στέκουν εκεί αδιάψευστοι μάρτυρες μέσα στο χρόνο. Σε πολλά από αυτά θα βρείτε ταβερνάκια, καφέ, γλυκά, αλλά και μικρούς ξενώνες για κάθε τσέπη και απαιτήσεις. Ξενοδοχεία επίσης αρκετά. Αξίζει να μείνετε στο Victoria στην άκρη της Παλιάς Πόλης, στο Αθηνά στη κεντρική πλατεία, στο Grand Sarai σε πολύ ωραίο σημείο με ησυχία, στο 3 sixty κοντά στο λιμάνι, στο Μαριάννα ψηλά με θέα όλη τη πόλη, στο Ναύπλιον 1841 στο κέντρο κ.α.
nayplio4

Τί να φάτε

Για φαγητό στο δρόμο προς το στρατόπεδο ο Κοκορομύτης (ψητά).
Στο δρόμο προς Κίο ο Τσακίρης (θαλασσινά), στους Μύλους για εξαιρετικά σουβλάκια στη στάση του ΚΤΕΛ, εκεί που κάποτε ήταν η εθνική οδός.
Αν πάτε από Μύλους προς Άργος θα φτάσετε στην Σπηλιά, ταβέρνα με μεγάλη ιστορία στη περιοχή και καλό φαγητό. Στην παραλία (Μύλοι) θα πάτε στον Φάρο, έχει κρέατα και θαλασσινά.
Στο κέντρο, στη παλιά πόλη, η ταβέρνα του Βασίλη (πίσω από το ξενοδοχείο Αθηνά), ο Κακαναράκης, το Αλαλούμ, η γωνιά του Καβαλάρη, κ.α.
nayplio5nayplio6
 

Βραδυνή έξοδος

Για καφέ – ποτό στο 3 sixty, στο σοκάκι, στο rosso, στο Φουγάρο κ.α.
Στην Αρβανιτιά και στην Καραθώνα θα κολυμπήσετε το καλοκαίρι, θα κάνετε βόλτα και θα απολαύσετε το τοπίο τις υπόλοιπες εποχές.
Το Ναύπλιο έχει και νυχτερινή ζωή, ανάλογα τι θέλει ο καθένας. Θα μπορούσαμε να γράφουμε ασταμάτητα. Όλοι θα πάμε και θα ξαναπάμε, αυτή η πόλη δεν σε κουράζει ποτέ.
Αφήστε κάτι και για την επόμενη επίσκεψη σας. Καλά να περάσετε.
nayplio7
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top