Μυική αποκατάσταση και άσκηση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Πώς επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής…
Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που επιστρέφουμε από το γυμναστήριο, την βόλτα με το ποδήλατο ή από κάποιο άθλημα που έχουμε αφιερώσει το ελεύθερο απόγευμα μας και νιώθουμε μια έντονη δυσλειτουργία του μυϊκού μας συστήματος ή ακόμα και αφόρητο πόνο. Στο μυαλό μας ως πρώτη σκέψη, μαζί με την ευχάριστη κούραση της άθλησης που νιώθουμε, έρχεται και η δυσάρεστη διαπίστωση της δύσκολης πλέον ανταπόκρισης που θα έχει το σώμα μας, τις επόμενες ημέρες, σε γνωστές καθημερινές ενέργειες. Οι περισσότερες μηχανικές κινήσεις που κάναμε, όπως το να καθίσουμε και να σηκωθούμε από μία καρέκλα, να περπατήσουμε, να ανεβούμε σκάλες ή απλά να πάμε στη δουλειά μας, συνοδεύονται τώρα από πόνο έντονο και δυσφορία.
Πολλοί άνθρωποι στην γενικότερη έννοια της μυϊκής αποκατάστασης κάνουν πίσω. Το αμελούν αφήνοντας τον χρόνο να παίξει τον προσωπικό τους γιατρό κι αυτό γιατί συνήθως αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από επίπονα κρύα ντούζ και  φυσικοθεραπείες.
Στην πραγματικότητα ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους, να επιταχύνουμε την μυϊκή αποκατάσταση και να μειώσουμε σταδιακά τον πόνο, είναι μέσω της διατροφής και συγκεκριμένων τροφών που πολλές φορές στην κυριολεξία θα σου λύσουν τα χέρια :

  1. Μύρτιλα ή blueberries και κεράσια.

Σύμφωνα με έρευνες τόσο τα μύρτιλλα όσο και τα κεράσια έχουν αποδειχθεί ότι βάση συστατικών, ελαττώνουν αισθητά τον μυϊκό πόνο ενώ υποβοηθούν στην γρηγορότερη ανάκαμψη του σώματος. Επίσης συμβάλλουν στη μείωση της απώλειας σημαντικών θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό κατά την διάρκεια της γυμναστικής .
Ακόμη, ικανοποιητικές ποσότητες από τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της μελατονίνης, ορμόνης που εκκρίνεται στον εγκέφαλο και σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου, πράγμα το οποίο χρειάζονται οι μυς για γρηγορότερη ανάρρωση.

  1. Φυλλώδη λαχανικά.

Είναι γνωστό πως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο, τα ραδίκια, η ρόκα, είναι εφοδιασμένα με θρεπτικά συστατικά τα οποία βελτιώνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού. Πέρα από αυτό βοηθούν στην καταπολέμηση των σωματικών φλεγμονών και παρέχουν την «σωστή» ενέργεια στον οργανισμό χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που τα χαρακτηρίζει. Επίσης ρυθμίζουν τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης που σχετίζεται με το στρες βοηθώντας έτσι την γρηγορότερη ανάκαμψη των μυών σε βάθος χρόνου.

  1. Φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τα φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν εξαιρετική επιλογή για κατανάλωση μετά την προπόνηση ή την αθλητική δραστηριότητα κι αυτό γιατί όχι μόνο παρέχουν την κατάλληλη ενυδάτωση στον οργανισμό αλλά αναπληρώνουν το γλυκογόνο των μυών που αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας των μυών. Επιπρόσθετα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης στο σώμα, πράγμα που λειτουργεί ως ασπίδα των μυϊκών ιστών και βοηθά στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση τους. Παραδείγματα τέτοιων φρούτων είναι τα ακτινίδια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, ο ανανάς, το καρπούζι. 

  1. Σολομός και άλλα ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.

Από μία τέτοια λίστα δεν μπορούν να λείπουν φυσικά τα ω3 λιπαρά οξέα. Βοηθούν στην κυτταρική επικοινωνία που είναι απαραίτητη για την αύξηση, ανάπτυξη και λειτουργία ενός οργανισμού και χαρακτηρίζονται από υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση. Σταδιακά συμβάλλουν στη μείωση του μυϊκού πόνου καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αθλητές που προπονούνται σε εντατικό ρυθμό και είχαν αναπόφευκτα μυϊκά προβλήματα, μετά από την συστηματική κατανάλωση τέτοιων τροφών τα αποτελέσματα ήταν μόνο θετικά.
Τέλος βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού stress που αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία που συντελείται σε όλους τους οργανισμούς μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου, ο οποίος δρα σαν καταλύτης και  καταστρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του εγκεφάλου. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα της οξείδωσης, που έχουν καταστρεπτική δράση.

  1. Αυγά.

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική επιλογή πρόσληψης πρωτεΐνης και περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την σύσταση και ανάπλαση των μυών. Ακόμη περιέχουν σελήνιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που τους προσδίδουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

  1. Κανέλα.

Η ουσία MHCP είναι μία ουσία που περιέχεται στην κανέλα και ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Σε έρευνα που διεξήχθη για τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας, αθλητές πολεμικών τεχνών έδειξαν ότι μετά από συστηματική κατανάλωση κανέλας μειώθηκαν αισθητά οι μυϊκοί πόνοι και γενικότερα η μυϊκή δυσκαμψία, μετά από έντονη προπόνηση .

  1. Τροφές υψηλές σε κάλιο.

Το κάλιο συν τοις άλλοις παίζει και σημαντικό ρόλο στην καλή και σωστή λειτουργία των μυών. Το 98% του καλίου βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων και η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο μυϊκά προβλήματα αλλά να έχει και συνέπειες στις λειτουργίες της καρδιάς και των νεύρων. Βοηθά στη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων, στην ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων και παρέχει μεταβολική ενέργεια, που είναι σημαντική για τη δύναμη των μυών. Μια επιπλέον ευεργετική δράση του καλίου όσον αφορά τους μύες, είναι η ανακούφιση που προσφέρει στις κράμπες. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι οι γλυκοπατάτες, τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες, ο χυμός πορτοκαλιού, τα φασόλια, το παντζάρι.

  1. Γιαούρτι και άλλα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εδώ τονίζουμε την χρησιμότητα των προβιοτικών περισσότερο για την σωστή και ολοκληρωτική πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που είναι χρήσιμα για την γρηγορότερη αποκατάσταση των μυών. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια εντερική δυσλειτουργία η όλη διαδικασία καθίσταται αυτόματα δυσκολότερη. Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Τα πιο γνωστά προβιοτικά τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το αριάνι, το ξυνόγαλα και το ζωντανό γιαούρτι.
Επίσης σημαντικό στη μυϊκή αποκατάσταση είναι και η χρήση αθλητικού ποτού κατά τη διάρκεια της άσκησης όπως περιγράφεται ΕΔΩ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top