λικέρ βύσσινο της γιαγιάς

Λικέρ βύσσινο της γιαγιάς

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Συνταγή για λικέρ βύσσινο της γιαγιάς όπως το θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια!

Το όμορφο μπουκάλι με τα ασορτί ποτήρια-μινιατούρες έβγαινε, σε ειδικές περιπτώσεις, για να περιποιηθεί τους μουσαφιραίους, απ’ τη βιτρίνα της γιαγιάς.

Ποτό με μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, αρώματα και γεύσεις, που δύσκολα δεν βρίσκει κάποιος ένα να του κινήσει το ενδιαφέρον. Στα λικέρ συγκαταλέγονται τα γλυκά αλκοολούχα ποτά που έχουν έντονο άρωμα το οποίο προέρχεται από κάποιον φυσικό αρωματικό παράγοντα, όπως φρούτα ή άνθη. Το όνομα λικέρ προέρχεται από το λατινικό liquifacere που σημαίνει διαλύω. 

Τα κύρια συστατικά των λικέρ είναι τρία:

  • Η καθαρή αλκοόλη ή κάποιο απόσταγμα, όπως ούζο, τσικουδιά, ρούμι, ουίσκι, μπράντι ή κονιάκ
  • Ένας γλυκαντικός παράγοντας, όπως ζάχαρη ή μέλι
  • Ένας αρωματικός παράγοντας, όπως φρούτα, βότανα, φύλλα, άνθη, κρέμα γάλακτος, καφές ή κακάο

Οι πρώτοι που φαίνεται να παρασκεύασαν λικέρ είναι οι Δυτικοί μοναχοί που πειραματίζονταν με σκοπό να παρασκευάσουν ιαματικά ποτά.

Μάλιστα, συχνά στις σελίδες της ιστορίας, τα μείγματα βοτάνων διαλυμένων σε οινόπνευμα εμφανίζονταν ως φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η μαλάρια, οι πόνοι περιόδου και οι στομαχικές διαταραχές. Η προσθήκη της ζάχαρης σε αυτά τα μείγματα έγινε αρχικά για να είναι πιο εύκολη η χορήγηση τους στους ασθενείς. Υπήρξε όμως το πρώτο βήμα που έφερε τα λικέρ πιο κοντά στην σημερινή τους μορφή.

Στην σημερινή, εποχή τα λικέρ εκτός από την χρήση τους ως ηδύποτα, χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή κοκτέιλ, των αρωματισμό γλυκισμάτων όπως παντεσπάνι ή μπισκότα, αλλά και ως τονωτικό του οργανισμού ή ως χωνευτικό μετά από το φαγητό.

Θρεπτική αξία

Τα κύρια συστατικά του λικέρ είναι το αλκοόλ και η ζάχαρη.

Επομένως, τα θρεπτικά συστατικά που συναντάμε είναι η αιθυλική αλκοόλη και οι υδατάνθρακες με μορφή απλών σακχάρων (κυρίως σουκρόζη). Η περιεκτικότητα των λικέρ σε θερμίδες, υδατάνθρακες και αλκοόλη εξαρτάται από την περιεκτικότητα τους σε αλκοόλ και ζάχαρη.

Για παράδειγμα, ένα λικέρ 53 αλκοολικών βαθμών περιέχει περίπου 340 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Δηλαδή, 1 ποτηράκι λικέρ (περίπου 52 γραμμάρια) αποδίδει 170 θερμίδες, που αποτελεί αρκετά υψηλή ποσότητα αν αναλογιστούμε ότι ένα ποτήρι κρασί περιέχει περίπου 120 θερμίδες.

Γι’ αυτό άλλωστε τα λικέρ συστήνεται να αποφεύγονται από άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους. Η περιεκτικότητα του ίδιου λικέρ σε υδατάνθρακες είναι 55% και σε αλκοόλη 45%. Αν το λικέρ περιέχει ως αρωματικό παράγοντα την κρέμα γάλακτος ή το κακάο τότε υπάρχουν και κάποια ποσά λίπους, ενώ αν περιέχει καφέ τότε περιέχεται και καφεΐνη.

Τα λικέρ δεν περιέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς δεν μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων ή βοτάνων που αυτό περιέχει.

Πώς να φτιάξετε λικέρ βύσσινο της γιαγιάς

Το λικέρ είναι από τα ελάχιστα ποτά που μπορεί κάποιος να παρασκευάσει μόνος του στο σπίτι με απλά υλικά και χωρίς να χρησιμοποιήσει ειδικά μηχανήματα, όπως αποστακτήρες.

Η κ.Κονιτοπούλου Κατερίνα μας προτείνει τη συνταγή για λικέρ βύσσινο της γιαγιάς. Τα υλικά που χρειάζεστε είναι:

  • 1 κιλό βύσσινα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό κονιάκ (ή άλλο αλκοολούχο ποτό)
  • 2 ξυλαράκια κανέλας και μερικά ξυλαράκια γαρύφαλλο

Αρχικά πρέπει να αποστειρώσετε το βάζο όπου θα αποθηκεύσετε το λικέρ. Για την αποστείρωση βάλτε λίγο νερό στο βάζο, κλείστε χαλαρά το καπάκι του και τοποθετείστε το σε χύτρα ατμού αφού προσθέσετε 3 δάχτυλα νερό στον πάτο της. Αφήστε το νερό να βράσει για περίπου 15 λεπτά και αφήστε την χύτρα να κρυώσει καλά πριν την ανοίξετε.

Εντωμεταξύ πλύνετε καλά τα βύσσινα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Στην συνέχεια βάλτε μέσα στο αποστειρωμένο βάζο τα βύσσινα και την ζάχαρη, κλείστε το αεροστεγώς και αφήστε το σε σημείο όπου να το χτυπάει ο ήλιος για περίπου 1 μήνα. Μετά από αυτό το διάστημα ρίξτε μέσα το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και αφήστε το για άλλες 10 ημέρες στον ήλιο.

Το λικέρ βύσσινο της γιαγιάς είναι έτοιμο και μπορείτε να το σερβίρετε αφού το σουρώσετε από τον καρπό και το μεταφέρετε σε μπουκάλι ή ακόμα και μαζί με τα βύσσινα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής αντί για κονιάκ, δίνοντας έτσι στο γλυκό τη γεύση και το άρωμα του φρούτου που έχετε χρησιμοποιήσει.

Το εξαιρετικό με αυτό το ποτό είναι το γεγονός ότι μπορείτε να πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας διάφορα φρούτα ή βότανα ή συνδυασμούς αυτών και διάφορους τύπους αποσταγμάτων όπως ούζο ή τσίπουρο. Επιπλέον, αν δεν σας ικανοποιεί η γεύση του μπορείτε να προσθέσετε λίγη επιπλέον ζάχαρη ή ποτό.

Διάσημα λικέρ

Amaretto   Οινόπνευμα και πικραμύγδαλα
BaileysΟυίσκι, κρέμα γάλακτος και κακάο
BlackberryΜπράντι, μέλι και βατόμουρα
CointreauΑπό φλούδες πορτοκαλιού
DrambuieΣκωτσέζικο ουίσκι και μέλι
KahluaΜπράντι, καφές και κακάο
SambucaΔιάφορα αρωματικά βότανα και γλυκάνισος
Parfait amourΜπράντι και αρωματικά άνθη, κυρίως λεβάντα. Φημίζεται για την αφροδισιακή του δράση
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top