Κρητική Μαγεία, το Βότανο του αθλητή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Τα 5 αυτά μαγικά βοτάνια μας ταξιδεύουν στην Κρήτη με κυρίαρχο τον δίκταμο ή αλλιώς Έρωντα, το κατεξοχήν βότανο που ευδοκιμεί μόνο στα βουνά της.

Λέγεται ότι όχι μόνο θεραπεύει το κρύωμα, αλλά τονώνει όλο το σώμα και απαλύνει τους μυϊκούς ταρυματισμούς. Είναι ένα ιδανικό βότανο για να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Συστατικά: δίκταμος, ματζουράνα, λουίζα, φασκόμηλο, θυμάρι

Η μαντζουράνα, είναι ένα εξαιρετικό βότανο που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και το κυκλοφορικό σύστημα.

Η λουίζα είναι ένα βότανο που έχει υποτασικές ιδιότητες. Στο μείγμα μας, μας βοηθά να ισσοροήσουμε την αρτηριακή πίεση για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς κατά την διάρκεια της άσκησης. Ταυτόχρονα, ως διουρητικό, μας βοηθά να αποβάλουμε τις τοξίνες από το σώμα και να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας ώστε να χάσουμε βάρος πιο εύκολα.

Το φασκόμηλο ένα επίσης εξαιρετικό τονωτικό του νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος. Χρησιμοποιείται ενάντια στον ιδρώτα, την αδυναμία, την φυσική και ηθική κατάπτωση.

Τέλος, το αγαπημένο μας θυμάρι βοηθάει στην πέψη και στην αποβολή των αερίων. Aναπτερώνει το ηθικό και διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και χρησιμοποιείται ενάντια στην κόπωση και την κατάπτωση.

Δοσολογία και χρήση

Για να φτιάξουμε το μαγικό ζωμό βράζουμε 1 φλυτζάνι νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε μία κουταλιά από το μείγμα. Αφήνουμε 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα. Φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Προφυλάξεις

Το Κρητικό μείγμα καθώς είναι ιδιαίτερα τονωτικό, πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προτείνεται διακοπή 1 βδομάδας για κάθε 2 βδομάδες συνεχόμενης χρήσης. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε το εναλλάξ το με άλλα μειγματα για καλύτερα αποτελέσματα.

Ειδικές Προφυλάξεις

Ο δίκταμος  θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο.

Η υπερκατανάλωσή του ενδεχομένως να ανεβάσει την πίεση, ειδικά σε άτομα με προβλήματα υπέρτασης.

Το φασκόμηλο είναι ένα πολύτιμο βότανο αλλά η υπερκατανάλωσή του μπορεί να επιφέρει κάποιες παρενέργειες όπως υπέρταση, επιληπτικές κρίσεις, και άλλα. Επίσης λόγω της εμμηναγωγού δράσης του δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες σε αναπαραγωγική προσπάθεια διότι ενδεχομένως να αποτρέψει τη σύλληψη.

Αν είστε αλλεργικοί σε άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας με τη μαντζουράνα όπως βασιλικό, ύσσωπο, λεβάντα, μέντα, ρίγανη και φασκόμηλο, μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις.

H Λουίζα αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω των σμασμολυτικών της ιδιοτήτων. Δεν συνιστάται σε άτομα με χαμηλή πίεση και οι μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.

Το θυμάρι είναι ένα πολύτιμο βότανο. Η υπερκατανάλωσή του επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα οδηγώντας τον σε υπερλειτουργία καθώς και σε ζαλάδες, εμετό και καρδιακή κατάπτωση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αλκοόλ και εφηβεία

Αλκοόλ και εφηβεία 

Ο όρος αλκοόλ και εφηβεία προκαλεί όλο και μεταλύτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια μιας και η κατανάλωση οινοπνεύματος από νεαρά άτομα αυξάνεται

Scroll to Top