Κοιμήσου να κάψεις λίπος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Κάνεις μεγάλη προσπάθεια με διατροφή και άσκηση για να απαλλαγείς από το επιπλέον λίπος, αλλά ο μεταβολισμός σου δεν σε βοηθά…. Έχεις αναρωτηθεί μήπως δεν κοιμάσαι καλά;
Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν αφιερώνουμε λιγότερες από 6 ώρες στον ύπνο, επηρεάζονται αρκετά συστήματα του οργανισμού μας, όπως το καρδιαγγειακό, το ενδοκρινικό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό. Πέραν από ανεπάρκεια ύπνου, αντίστοιχες επιδράσεις έχει και η κακή ποιότητα ύπνου.
Βάσει των παραπάνω, η έλλειψη ύπνου επιδρά στο μεταβολισμό και σχετίζεται με την αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία σε ενήλικους και παιδία.
Πως όμως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το μεταβολισμό;

  • Προκαλεί λιγούρες για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη: η έλλειψη ύπνου φαίνεται να διαταράσσει τις ορμόνες του στρες, επηρεάζοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμα και μια εβδομάδα κακού ύπνου, μπορεί να προκαλέσει παροδικά μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, η οποία οδηγεί σε λάθος επιλογές τροφίμων.
  • Ευνοεί την αποθήκευση λίπους: ο διαταραγμένος μεταβολισμός της γλυκόζης πρακτικά έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας, έτσι την αποθηκεύει με μορφή λίπους.
  • Σε κάνει να πεινάς περισσότερο: μειώνει την παραγωγή της «λεπτίνης» και αυξάνει την παραγωγή της «γκρελίνης». Πρόκειται για 2 ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, οι οποίες αποδιοργανώνονται σε καταστάσεις στρες, δίνοντας έτσι σήμα στον εγκέφαλο για αύξηση κατανάλωσης φαγητού.
  • Σε ωθεί στην καθιστική ζωή: προκαλεί υπνηλία και δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να επιλέγεις το καθισιό αντί της άσκησης και την αγορά έτοιμων γευμάτων αντί της προετοιμασίας σπιτικού φαγητού.

Αν λοιπόν δεν κοιμάσαι αρκετά και αναγνωρίζεις κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, ήρθε ώρα να φροντίσεις τον οργανισμό σου και να του προσφέρεις περισσότερες ώρες ξεκούρασης. Έτσι, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση, θα κάψεις ακόμα περισσότερο λίπος!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top