kipos

Κήπος με Προσωπικότητα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Hη τέχνη έγκειται στην ικανότητα να χρησιμοποιούμε κάθε στοιχείο του κήπου μας, ασχέτως αν είναι τοίχος, έπιπλα, σκαλιά ή γλάστρες.

Θα πρέπει όλα αυτά μαζί να αλληλοσχετίζονται ως προς το χρώμα, το σχήμα, την υφή και την λειτουργικότητα τους.

Αισθητική και λειτουργικότητα

Η αισθητική και η λειτουργικότητα είναι δύο παράμετροι σημαντικές για την διαμόρφωση του εξωτερικού σας χώρου.

Ο κήπος ή η βεράντα λειτουργούν ως προέκταση του εσωτερικού του σπιτιού και πρέπει να σχεδιαστούν σύμφωνα με αυτόν. Τα φυτά, το πότισμα, οι κατασκευές, τα διακοσμητικά στοιχεία και ο φωτισμός είναι θέματα που πρέπει να μελετηθούν με την σωστή αρχιτεκτονική χάραξή τους. Σε έναν εξωτερικό χώρο θα πρέπει να αναδεικνύουμε τα θετικά του στοιχεία και να αποκρύβουμε τα άσχημα σημεία.

Επομένως επιλέγοντας τα υλικά ανάλογα με την χρήση και το ύφος που θέλουμε να δημιουργήσουμε, τα κατάλληλα φυτά, καθώς και τα έπιπλα κα τα διακοσμητικά στοιχεία δίνουμε στον χώρο μας το ύφος που επιθυμούμε.

Θα πρέπει ο καθένας να έχει την αίσθηση μιας συνολικής εικόνας του χώρου που θέλει να διαμορφώσει και πως ταιριάζουν σε αυτήν οι λεπτομέρειες.

Υπάρχουν πολλά εθνικά στιλ κήπων: Ιαπωνικό, Ινδικό, Αγγλικό και Μεσογειακό, Μίνιμαλ είναι μερικά από αυτά. Τα χαρακτηριστικά από τα συγκεκριμένα στιλ είναι στενά συνδεδεμένα με την αρχιτεκτονική καθώς και από τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Πολλές φορές το μέγεθος και το σχήμα είναι αυτό που δίνει τα χαρακτηριστικά του κήπου. Η παρουσία βλάστησης επίσης μας κάνει πιο έντονη εντύπωση μιας τοποθεσίας.

Για παράδειγμα, περιοχές με κωνοφόρα δέντρα μας φέρνουν στο μυαλό περιοχές με ψυχρό κλίμα ενώ τα εσπεριδοειδή, φοίνικες και κάκτοι, ζεστά και ξηρά κλίματα.

Σε στυλ μεσογειακό

Στο μυαλό, σας έρχονται εικόνες από κήπους γεμάτους ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα όπως πορτοκαλιές και λεμονιές καθώς πεύκα και κυπαρίσσια.

Πέργκολες με αναρριχώμενο γιασεμί, γλάστρες γεμισμένες με γεράνια για χρώμα και βότανα για άρωμα. Κυρίως τα φυτά που χρησιμοποιούμε δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.

mesogeiakos-kipos


Η πλακόστρωση μπορεί να είναι με την δημιουργία μωσαϊκού, με βότσαλα και με λιθόστρωτα ή απλά χαλίκι σε διάφορες αποχρώσεις. Επίσης την δική του θέση αποτελεί και η δημιουργία λαχανόκηπου φυτεμένου με λαχανικά της εποχής.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τέτοιους κήπους είναι κυρίως η πέτρα, το τούβλο, ο πηλός και το τσιμέντο. Οι γλάστρες ταιριάζουν εξίσου τόσο στην βεράντα όσο και σε διάφορα σημεία του κήπου. Μπορούν να είναι πήλινες, τσίγκινες, διάφοροι τενεκέδες, καφάσια κ.α.

Ιαπωνική λιτότητα

Δημιουργήστε κήπους με ασύμμετρα σχήματα. Φυτά που δεν έχουν αρκετά μεγάλο ύψος χαρακτηριστικά αποτελούν τα bonsai , το σφενδάμι για το σχήμα του, ο τάξος.

Τα χρώματα που κυριαρχούν δεν είναι ιδιαίτερα έντονα. Τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι πέτρα, ξύλο, βότσαλο και χαλίκι δίνοντας την δυνατότητα εναλλαγής τους στο χώρο.

Η παρουσία νερού στο χώρο προσδίδει ηρεμία και χαλάρωση κάτι που ταιριάζει στο ιαπωνικό ύφος.

Κλίμα τροπικό

Μπορεί να επικρατεί ξηρασία παντού, αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να σχεδιάσουμε έναν κήπο χωρίς ίχνος συντήρησης.

Φυτά όπως κάκτοι, παχύφυτα, σαρκοφάγα έχουν την τιμητική τους. Υλικά όπως άμμος και χαλίκι αποτελούν ιδανική λύση για δημιουργία δαπέδου.

Επιρροές από το Ισλάμ

Φέρτε στο νου σας κλειστούς κήπους με χτιστές καμάρες, ανάγλυφα σύμβολα, πυκνή βλάστηση και εξωτικούς καρπούς.

Τα έντονα αρχιτεκτονικά σχήματα, οι αποχρώσεις που θυμίζουν πολύτιμους λίθους, όπως το πράσινο του σμαραγδιού και το βαθύ κόκκινο του ρουμπινιού σας ταξιδεύουν σε άλλα μέρη.

Μίνιμαλ αισθητική

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στον κήπο, χωρίς επιπλέον στολίδια. Κυριαρχούν τα χρώματα τις ώχρας, αποχρώσεις του λευκού και του γκρι.

Ένας τέτοιος κήπος ταιριάζει με μεταλλικά στοιχεία από τα έπιπλα κήπου μέχρι και τις γλάστρες σε διάφορα μοντέρνα σχήματα.

Μπορείτε να παίξετε με γεωμετρικά σχήματα και με φυτά που να είναι καλοσχηματισμένα και χωρίς ιδιαίτερα χρώματα.

Tips
  • Επιλέξτε παλιά υλικά, δομικά ή όχι και δημιουργείστε ασυνήθιστες επιφάνειες στα δάπεδα, τα τοιχία και τις μάντρες.
  • Στρώστε τα πλακόστρωτα με τσιμέντο και πριν πήξει κολλήστε κομμάτια από μπουκάλια, γυάλινους πάτους, φελλούς και φθαρμένα ξύλα.
  • Φτιάξτε κασπό από καλάμια ή ξύλινες σανίδες, χρησιμοποιήστε καφάσια ή μεταλλικά δοχεία

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top