Η Πασιφλόρα και η θεραπευτική της δράση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η Πασιφλόρα είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με καταγωγή από τα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής.

Η επίσημη ονομασία της Πασιφλόρα είναι Passiflora incarnate, Passiflora caerulea ενώ άλλες ονομασίες με τις οποίες είναι γνωστή είναι: Λουλούδι των Παθών, Ρολογιά, Passion fruit, Ρολόι, Τεφερλίκι, Παθανθές ή Πάθη του Χριστού.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη με πιο γνωστά στην Eλλάδα τη μπλε ή Πασιφλόρα Ινκαρνάτε και τη μωβ η Πασιφλόρα Καερουλέα. Στην Ελλάδα είναι πιο γνωστή με το όνομά Ρολογιά καθώς τα λουλούδια της μοιαζουν με ρολόι.

Η παραδοσιακή χρήση της Πασιφλόρα ως φυτικό ηρεμιστικό ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση νευρικής ανησυχίας και γαστρεντερικών σπασμών. Γενικά, η επίδραση του βοτάνου αφορούσε το νευρικό σύστημα και ειδικά προβλήματα αϋπνίας εξαιτίας νοητικής ανησυχίας και υπερεργασίας.

Στην ινδιάνικη λαϊκή ιατρική από την εποχή των Αζτέκων χρησιμοποιούσαν την Πασιφλόρα σαν τονωτικό και παυσίπονο πρόσθετο στα ποτά. Το χρησιμοποιούσαν και για να αντιμετωπίσουν δαγκώματα φιδιών και για αυτό ήταν γνωστή και ως «η γλώσσα του φιδιού».

Οι Ινδιάνοι, οι Βραζιλιάνοι και οι Ισπανοί της Αμερικής απορροφούν τον χυμό του με μεγάλη ευχαρίστηση. Οι καρποί στη γλώσσα των χωρών αυτών λέγονται murucujei ή maracot.
Λέγεται μάλιστα ότι στο λουλούδι της Πασιφλόρα κρύβονται διάφοροι συμβολισμοί.

Χρήσεις

Κατά κύριο λόγο για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα ξηρά φύλλα του βοτάνου.

Η Πασιφλόρα είναι γενικά ένα φυτό που το χρησιμοποιούμε ως ηρεμιστικό και όχι ως τονωτικό καθώς περιέχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα φυτό που ομορφαίνει το μπαλκόνι μας καθώς τα άνθη του είναι πανέμορφα και πολύ ιδιαίτερα

Το μπλε-άσπρο χρώμα του λουλουδιού συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα του ουρανού. Τα πέντε λευκά εξωτερικά πέταλα συμβολίζουν τους Απόστολους (εκτός από τον Ιούδα). Οι Απόστολοι βέβαια ήταν δώδεκα αλλά κάτι παραπάνω θα ήξεραν ίσως αυτοί που είδαν αυτόν τον συμβολισμό.

Η μοβ μπλε εσωτερική κορώνα του συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι, οι πέντε στήμονες συμβολίζουν τις πέντε πληγές του Χριστού και τα τρία καφέ στίγματα συμβολίζουν τα καρφιά της σταύρωσης.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η Πασιφλόρα είναι ένα πικρό, ηρεμιστικό και αναψυκτικό βότανο.

Οι δραστικές ουσίες που περιέχει είναι αλκαλοειδή όπως η πασσιφλορίνη, η αρμίνη και η αρμόλη και γλυκοσιδικές φλαβόνες όπως η επιγενίνη. Δρα ως ηρεμιστικό, υπνωτικό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό.

Η Πασιφλόρα είναι το κύριο βότανο για τη θεραπεία της επίμονης αϋπνίας. Βοηθά τη μετάβαση σε μια κατάσταση ήρεμου και ξεκούραστου ύπνου, χωρίς καμία ναρκωτική παρενέργεια.
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε στιγμή χρειαζόμαστε ένα αντισπασμωδικό, όπως για παράδειγμα στη νόσο Πάρκινσον, στις κρίσεις και την υστερία.

Είναι πολύ αποτελεσματική για τους νευρικούς πόνους, όπως η νευραλγία και στην ιογενή προσβολή των νεύρων δηλαδή τον έρπη ζωστήρα. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Πασιφλόρα στο άσθμα όταν υπάρχει έντονη σπασμωδική δραστηριότητα, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με ένταση.

Στις περιπτώσεις αϋπνίας συνδυάζεται καλά με τη Βαλεριάνα, και το Λυκίσκο. Οι ενήλικες ανέχονται πολύ καλά την Πασιφλόρα, υπό μορφή εκχυλίσματος ή βάμματος το οποίο μάλιστα το τοποθετούν στα φάρμακα κατά των νευραλγιών.

Οι τροπικοί καρποί της Πασιφλόρα διατηρούνται καλά γιατί είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή και έχουν διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες.

Χρήση και δοσολογία

Η Πασιφλόρα παρασκευάζεται ως έγχυμα ως εξής:

  1. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μία κουταλιά του τσαγιού ξηρό βότανο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 15 λεπτά
  2. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι το βράδυ για την αϋπνία

Για την ανακούφιση άλλων καταστάσεων μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι δύο φορές την ημέρα. Υπό μορφή βάμματος η ημερήσια δόση είναι 2-5 γραμμάρια την ημέρα.

Προφυλάξεις

Λόγω της περικεκτικότητας της Πασιφλόρα σε αλκαλοειδή, δεν συστήνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποφεύγουμε τις μεγάλες δόσεις κατά το θηλασμό.

Υιοθετήστε ένα φυτό

Η Πασιφλόρα ή Ρολογιά είναι ένα φυτό που έχει προσαρμοστεί άριστα στις συνθήκες της Ελλάδας παρά την τροπική καταγωγή του.

Ανάλογα με τον χειμώνα και το κρύο της κάθε περιοχής μπορεί να είναι είτε αειθαλές είτε φυλλοβόλο. Φτάνει σε πολύ μεγάλο ύψος (έως και τα 10 μέτρα), ενώ αναρριχάται μόνο του και με χάρη, χάρις στα ειδικά οργανα που έχει και ονομάζονται έλικες (όπως ακριβώς κάνει και το αμπέλι).

Έχει μόνο μία απαίτηση, για να αναπτυχθεί και να είναι ευτυχισμένο. Θέλει ήλιο. Γίνεται να του προσφέρουμε ένα μέρος με όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο; Τότε η Πασιφλόρα μας θα είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένη!

Φροντίδα του φυτού

Η Πασιφλόρα – Ρολογιά είναι ένα φυτό που το καλοκαίρι θα αγαπήσει το νερό αν του το προσφέρετε απλόχερα, ειδικά αν είναι στη γή. Στην γλάστρα που οι συνθήκες είναι λίγο διαφορετικές θέλει να προλαβαίνει να στεγνώσει το χώμα πριν ποτιστεί πάλι.

Επειδή την άνοιξη αναπτύσσεται ιδιαίτερα γρήγορα, καλό θα ήταν να ρίχνουμε που και που μια ματιά προς τα πού πάει καθώς είναι ιδιαίτερα επεκτατικό φυτό και μπορεί να βρεθεί κυριολεκτικά στο διπλανό μπαλκόνι αν το ευνοούν οι συνθήκες και το επιτρέψουμε και εμείς!

Όπως όλα τα φυτά, έτσι και αυτό χρειάζεται το λίπασμά του. Ένα οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα-καρποφόρα φυτά κάθε άνοιξη και φθινόπωρο θα βοηθήσει ιδιαίτερα για να έχουμε ακόμα πιο έντονη ανθοφορία.

Κλάδεμα ιδιαίτερο δεν χρειάζεται παρά μόνο αφαίρεση των τυχόν ξερών φύλλων ανά διαστήματα για να μην μαζεύονται και μας δημιουργούν άσχημη εικόνα. Το ιδανικό χώμα για την φύτευση ή και την μεταφύτευση μιας Ρολογιάς είναι ένα γενικής χρήσης.

Αν χρειαστεί μεταφύτευση, τότε την κάνουμε την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο, χρησιμοποιώντας μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από την δικιά του και αφού τοποθετήσουμε ελαφρόπετρα στον πάτο της για να στραγγίζει καλύτερα τότε συμπληρώνουμε με χώμα.

Συμβουλές υγείας για το φυτό σας

Η Πασιφλόρα είναι γενικά ένα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς φυτό.

Του αρέσει να το αφήνουμε ήσυχο και να μην ψεκάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι με φάρμακα. Αν παρ’όλα αυτά εντοπίσουμε κάποιο εντομάκι να έχει κάνει ζημιά στα φύλλα του μπορούμε να επέμβουμε με ένα ήπιο εντομοκτόνο ή ακόμα καλύτερα και βιολογικό καθώς όπως είπαμε τα φύλλα του τα θέλουμε για να κοιμόμαστε καλύτερα τα βράδια!

Αν αντιληφθείτε κάποιο σύμπτωμα ή ενοχλητικούς επισκέπτες, επικοινωνήστε με την ιστοσελίδα  www.fytomageia.gr  και θα μάθετε από έναν ειδικό γεωπόνο πώς πρέπει να ενεργήσετε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αλκοόλ και εφηβεία

Αλκοόλ και εφηβεία 

Ο όρος αλκοόλ και εφηβεία προκαλεί όλο και μεταλύτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια μιας και η κατανάλωση οινοπνεύματος από νεαρά άτομα αυξάνεται

Scroll to Top