Γιατί δεν είμαι αρκετά κινητοποιημένος;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Είναι λογικό κατά την προσπάθεια της απώλειας βάρους να υπάρχει αμφιθυμία (θέλω και δεν θέλω). Συνήθως αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα στα οφέλη που έχεις όταν δεν κάνεις δίαιτα και στα οφέλη που θα έχεις όταν χάσεις τα κιλά.
Έτσι, καθώς χάνεις βάρος, αρχίζουν να σου λείπουν τα πλεονεκτήματα της παλιάς συμπεριφοράς (πχ τρώω ότι θέλω, δεν χρειάζεται να ετοιμάζω γεύματα, χρησιμοποιώ το φαγητό για παρηγοριά, βγαίνω με φίλους έχοντας απόλυτη ελευθερία στο τι θα φάω και στο τι θα πιω κλπ) και σε προτρέπουν να γυρίσεις πίσω.
Καθώς όμως γυρίζεις πίσω, οι θλιβερές πλευρές αυτής της επιλογής (πχ δεν χωράω στα ρούχα μου, δεν θέλω να βγαίνω, αισθάνομαι τύψεις, απογοητεύομαι, χάνω την αυτοπεποίθηση μου, χάνω ευκαιρίες στη ζωή κλπ), γίνονται εντονότερες και ταυτόχρονα η αντίθετη διαδρομή αρχίζει να δείχνει πιο γοητευτική (πχ αν τα καταφέρω θα έχω ευκολία στην κίνηση, θα είμαι πιο ελκυστικός, θα χωρέσω στο αγαπημένο μου ρούχο, θα είμαι πιο κοινωνικός κλπ).
Το αποτέλεσμα είναι να κάνεις δύο βήματα μπροστά και άλλα δύο ή και τρία πίσω. Τελικά ίσως να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι αρκετά κινητοποιημένος για να το κάνεις, ότι δεν έχεις τη δύναμη, δεν έχεις τη θέληση ή τέλος πάντων, δεν έχεις τα γονίδια εκείνα της πειθαρχίας και της αποφασιστικότητας…
Τα καλά νέα είναι ότι η αλλαγή, είναι περισσότερο το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής καλωδίωσης του εγκεφάλου ως προς τον τρόπο σκέψης, παρά μια πεισματική, συστηματική εκκαθάριση σε βάθος όλων των παλιών κακών συνηθειών.
Αυτή λοιπόν η πάλη μέσα σου, μπορεί να λυθεί, καθώς βοηθηθείς στην ανάπτυξη και ανάλυση όλων των επιχειρημάτων που βρίσκονται στις δύο μεριές της πλάστιγγας. Όταν αισθανθείς ότι το σημείο που βρίσκεσαι τώρα, απέχει πολύ από το σημείο που οραματίζεσαι  να βρεθείς, τότε η αλλαγή γίνεται ευκολότερη, επειδή οι συμπεριφορές που χρειάζονται να γίνουν είναι περισσότερο εναρμονισμένες με το σημείο που θέλεις να βρεθείς.
Συνεπώς το μεγάλο ερώτημα που τίθεται επί τάπητος δεν είναι «γιατί δεν είμαι αρκετά κινητοποιημένος» αλλά « για ποιο πράγμα είμαι κινητοποιημένος;».
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top