H παρακάτω συνταγή προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Τα χόρτα προσφέρουν βιταμίνη C και φολικό οξύ για να απορροφηθεί ο σίδηρος των φασολιών και του χταποδιού. Τα φασόλια προσφέρουν ένα μέρος των αμινοξέων για την δόμηση και ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού και το χταπόδι συμπληρώνει τα υπόλοιπα αμινοξέα και χαρίζει τα οφέλη των ω λιπαρών οξέων.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 2 φλιτζάνια 3 αλφα μαυρομάτικα φασόλια ωμά
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 κιλό ωμά χόρτα διάφορα (εμείς χρησιμοποιήσαμε σταμναγκάθι)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- άνηθο ψιλοκομμένο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι- πιπέρι
- νερό
Τρόπος παρασκευής:
Πλένετε καλά τα 3 αλφα φασόλια μαυρομάτικα. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε. Βράζετε το χταπόδι για 45 λεπτά περίπου με ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1 φύλλο δάφνης, 2 κόκκους από μπαχάρι και ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Καθαρίζετε και πλένετε τα χόρτα, τα ρίχνετε σε νερό που βράζει και τα ζεματάτε για 5 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε. Σε μία άλλη κατσαρόλα αχνίζετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα χόρτα. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας αλάτι πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά. Προσθέτετε τα φασόλια, το βρασμένο χταπόδι και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Στο τέλος προσθέτετε το λάδι και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πασπαλίζετε με τον άνηθο.