επιλογή συντρόφου

Επιλογή συντρόφου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Πώς πρέπει να γίνεται η επιλογή συντρόφου;

Πολύ σοφά, ο λαός μας όταν θέλει να περιγράψει τη σχέση ενός ζευγαριού χρησιμοποιεί φράσεις, γνωμικά ή ακόμα και παροιμίες. Άλλες φορές πάλι, κάποια ζευγάρια φαντάζουν σε τρίτους τόσο αταίριαστα, που κάποιοι αναρωτιούνται.

Όχι σπάνια, ακόμη και εμείς οι ίδιοι διερωτόμαστε. Γιατί είμαι με αυτόν τον άνθρωπο; Τί μας ενώνει; Γιατί τον/την διάλεξα;

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι;

Οι οικογενειακοί θεραπευτές συμφωνούν στην επιλογή συντρόφου, διαλέγουμε κάποιον που μας ταιριάζει, όχι μόνο στα επιφανειακά χαρακτηριστικά αλλά και στους βαθύτερους κώδικές μας.

Επιλέγουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να συνδυαστούμε σε ρόλους και καταστάσεις που έχουμε μάθει στην οικογένεια μας. Tαυτόχρονα υπάρχουν και κάποια διαφορετικά στοιχεία, που μας επιτρέπουν να εξελίξουμε άκαμπτους ρόλους και επώδυνα συναισθήματα (συναισθηματικές δομές).

Όταν συνδεόμαστε, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με το κομμάτι του εαυτού μας που το έχουμε απαρνηθεί ή δεν το έχουμε αναπτύξει. Η Ainsworth υποστήριξε ότι ανάλογα με τον τρόπο αλληλεπίδρασης της μητέρας και του βρέφους αναπτύσσονται τρείς τύποι διαφορετικού συναισθηματικού δεσμού-προσκόλλησης στα παιδιά:

  • τα παιδιά με ασφαλή δεσμό
  • τα παιδιά με ανασφαλή δεσμό τύπου αποφυγής
  • και τα παιδιά με ανασφαλή δεσμό τύπου αμφιθυμίας

Οι δεσμοί αυτοί χαρακτηρίζουν και τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται το άτομο με τους άλλους ως το τέλος της ζωής τους.

Οι γονεϊκοί λοιπόν ρόλοι, που είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα επιλέξαμε ή που μας «επιβλήθηκαν», σύμφωνα με το οικογενειακό μοντέλο θεραπείας, παρουσιάζουν υψηλό βαθμό συνάφειας και με την επιλογή συντρόφου.

Οικογενειακοί ρόλοι

Ακολούθως, περιγράφονται κάποιοι από τους πιο βασικούς οικογενειακούς ρόλους καθώς και το πως αυτοί επηρεάζουν ίσως, την επιλογή συντρόφου.

Το παιδί-βοηθός γονέα

Έχει επίγνωση των αναγκών των άλλων και όχι των δικών του. Η αξία του και η συναισθηματική του ασφάλεια εξαρτάται από το να είναι άξιος, ικανός και εξυπηρετικός.

Αναλαμβάνει πάντα το ρόλο του δυνατού, υπερβάλλει των δυνατοτήτων του, δυσκολεύεται να θυμώσει, να διεκδικήσει, να φερθεί με παραλογισμό. Επιλέγει συντρόφους που δεν είναι υπεύθυνοι, όποτε και αναλώνεται στο να τους εξυπηρετεί, ενώ σπάνια τους κατακρίνει.

Το παιδί-σύντροφος γονέα

Φοβάται την εκμηδένιση, την παραβίαση και την απόρριψη. Αισθάνεται εξαντλημένο συναισθηματικά και σεξουαλικά.

Δυσκολεύεται να εμπιστευτεί το αντίθετο φύλο, ενώ είναι ανταγωνιστικό με άτομα του ιδίου φύλου. Εκφράζει έντονα τη σεξουαλική του διαθεσιμότητα και εμπλέκεται σε σχέσεις εκμετάλλευσης. Συνήθως η επιλογή συντρόφου γίνεται με άτομα με τον ίδιο γονεϊκό ρόλο.

Το παιδί-εκπρόσωπος της οικογένειας

Ως ενήλικος δείχνει εργατικός και φιλόδοξος, ικανός να δουλέψει σκληρά για επαινετικά λόγια. Η ενέργεια του επενδύεται κυρίως στον επαγγελματικό του στίβο, αγνοώντας τις συναισθηματικές ανάγκες, αυτού και του συντρόφου του. Όταν διαμαρτύρεται ο σύντροφος για τη συναισθηματική του απουσία, ματαιώνεται και δεν κατανοεί γιατί δεν ικανοποιείται με τις επιτυχίες του.

Το εξαρτημένο παιδί

Μαθαίνει να είναι συστηματικά αδύναμο και ανήμπορο. Ως ενήλικος αφοσιώνεται σε εκείνους από τους οποίους εξαρτάται και δυσκολεύεται να εκφράσει τον θυμό του, να διεκδικήσει και να γίνει δυσάρεστος, εκφράζει το θυμό του παθητικά, κυρίως προς τον εαυτό του (καταθλίψεις, ψυχοσωματικές διαταραχές).

Για να κερδίσει τη συμπάθεια των άλλων επιλέγει το ρόλο του θύματος και στην επιλογή συντρόφου διαλέγει άτομα που έχουν υπάρξει παιδιά-γονείς, τα οποία και υπόσχονται να τον φροντίσουν.

Το παιδί που παραμελείται ή απορρίπτεται:

Είναι επικριτικός με τον εαυτό του, αναζητά συντρόφους που αναπαράγουν το επικριτικό μοντέλο σχέσης. Νιώθει τρομερή ανάγκη να ικανοποιεί τους άλλους, δυσκολεύεται να δημιουργήσει σταθερές και δεσμευτικές σχέσεις, τείνει να αφοσιώνεται σε άτομα που τον απορρίπτουν, αναστέλλει το θυμό του και από το φόβο της απόρριψης αποτραβιέται.

Στη μοναξιά του νιώθει ασφαλής. Επιλέγει συντρόφους της ίδιας κατηγορίας ή παιδιά-βοηθούς που μπορούν να τον αναλάβουν.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα αναρωτηθείτε, γιατί κάνατε την συγκεκριμένη επιλογή συντρόφου, αναλογιστείτε το ρόλο που εσείς ως παιδί είχατε αναλάβει στην πατρική σας οικογένεια και ίσως να σας θυμίσει- «ξυπνήσει», κάτι γνώριμο, κάτι δικό σας…

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

κοτόπουλο με λαχανικά

Κοτόπουλο με λαχανικά

Το κοτόπουλο με λαχανικά είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή που παντρεύει δύο βασικές και απαραίτητες ομάδες τροφίμων. Φαγητό κατσαρόλας με πλούσια

Scroll to Top