Διατροφικές οδηγίες απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Οι μέρες είναι περίεργες με το κορονοϊό να μοιάζει απειλητικός τόσο για το δικό σου μικρόκοσμο μέχρι και την παγκόσμια κοινότητα. Η κατάσταση δεν χρήζει πανικού, αλλά ευσυνειδησίας. 

Ενόψει της κρίσης που αντιμετωπίζουμε κρίνω σκόπιμο λόγω ειδικότητας να πάρω θέση και να αναφέρω συνοπτικά κάποια χρήσιμα που μπορούμε να κάνουμε για να προασπίσουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος ζωής μας καθρεφτίζει τις επιλογές που κάνουμε συστηματικά και έχουν άμεση επίδραση στην υγεία μας.

Το κατά πόσο θα μείνουμε υγιείς ή θα αρρωστήσουμε εξαρτάται από τη χρήση ή κατάχρηση των φυσικών στοιχείων ή τη χρήση ή την κατάχρηση του σώματος με άλλους τρόπους.

Διατροφικά

Η τροφή είναι το καύσιμο και το «φάρμακο» του οργανισμού.

Από την τροφή το σώμα λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά για να φτιάξει αντισώματα και να αυτο-ρυθμίσει τη λειτουργία του.

Φρόντισε να μην τρως πολύ

Η πολυφαγία και/ή σαβουροφαγία κλέβουν από την ζωτικότητα του οργανισμού.

Η πολύ ή ακατάλληλη τροφή εφοδιάζει το σώμα με ανθυγιεινή ύλη και κατά συνέπεια δυσχεραίνεται η κανονική του λειτουργία.  Η πολυφαγία κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των αιτιών της «αρρώστιας».

Έχω πεισθεί πως ο άνθρωπος τρώει έτσι και αλλιώς πολύ περισσότερο από όσο έχει το σώμα του ανάγκη. Ας ξεφύγουμε από γνωμικά τύπου: «η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή σου» που μας μάθανε να καταστρατηγούμε τους ενδογενείς μηχανισμούς του κορεσμού και μας εκπαίδευσαν στην πολυφαγία.

Για τις σύγχρονες μανούλες με όλη την αγάπη

Σταματήστε να πιέζετε τα παιδιά σας να φάνε ειδικά όταν είναι άρρωστα.

Κανένας δεν πρέπει να σιτίζεται με το ζόρι όταν είναι άρρωστος. Αυτό μας λέει το σώμα μας και οι βιολογικοί μηχανισμοί. Για αυτό έχουμε ανορεξία μαζί με την αδιαθεσία.

Η πέψη είναι εργοβόρα διαδικασία για το σώμα, που χρειάζεται όλη την ενέργειά του για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπροσθέτως, το σώμα δεν μπορεί να πέψει και να αφομοιώσει την τροφή η οποία αντί να βοηθήσει τελικά επιβαρύνει.

Ποτέ μην τρώτε όταν έχετε πόνο, πυρετό ή άλλη σωματική αδιαθεσία. Κανένα ζώο δεν τρώει όταν είναι άρρωστο. Είναι ένστικτο και σωτήρια βαλβίδα του οργανισμού.

Πρέπει να αγνοήσουμε την σκουριασμένη θεωρία που μας επιβάλλεται (με όλη την καλή κατά τα άλλα πρόθεση) από συγγενείς ή φίλους ότι για να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας και να αναρρώσουμε γρήγορα χρειάζεται να τρώμε μεγάλες ποσότητες από «δυναμωτικές» και ορεξιογόνες τροφές που κυρίως είναι επεξεργασμένες.

Η μητέρα φύση γνωρίζει καλύτερα

Αν ακούσουμε το σώμα μας σε οξεία ασθένεια, αυτό που χρειάζεται είναι νερό και νηστεία, όχι τροφή.

Αλλά και όταν θα φας τροφή φρόντισε αυτή να σε θρέφει, να έχει ένα θρεπτικό νόημα και να μην γεμίζει απλά την κοιλιά σου. Η απάντηση είναι: φυσικές τροφές.

Με θλίβει η εικόνα των σούπερ μάρκετ με άδεια ράφια από μακαρόνια. Η τροφή σε περιόδους που οφείλουμε να έχουμε καλή θρέψη πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και όχι σε θερμίδες.

Πλούτισε τη διατροφή σου σε φρέσκιες και πολύχρωμες τροφές, φρούτα και λαχανικά. Ωμά ή ελαφρά μαγειρεμένα γιατί είναι σημαντικό να είναι εύπεπτα. Βιταμίνες καθώς και πληθώρα ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών απαραίτητα για την ενίσχυση του οργανισμού βρίσκονται στις τροφές που φυτρώνουν στη γη.

Επίσης, μικρές ποσότητες ξηρών καρπών καθώς και σιτηρών ολικής άλεσης θα βοηθήσουν παρέχοντας βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επιβάλλεται επαρκής ενυδάτωση. Είναι το Α και το Ω και αν κρατήσετε μόνο ένα ας είναι αυτό. Τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό κάθε μισή ώρα για τη διατήρηση τόσο του κυκλοφορικού συστήματος όσο και του μεταβολισμού των κυττάρων σε καλή κατάσταση.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (φρέσκιες τροφές: φρούτα & λαχανικά) είναι σημαντική για το ανθρώπινο σώμα. Παίζει ρόλο στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης και στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης C σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων από γρίπη.

Να σημειώσω ότι η σύσταση για τα 75mg που δυστυχώς ακόμη και συνάδελφοι προτείνουν είναι επαρκής ποσότητα για να μην πάθουμε σκορβούτο και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκέσταστη για να έχουμε τα παραπάνω οφέλη.

Βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται άμεσα με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

H Vit D σε δόσεις έως 4000 IU ημερησίως (χωρίς μέτρηση των επιπέδων στο αίμα) είναι ασφαλή στα πλαίσια πρόληψης ειδικά στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Μέλι & πρόπολη

Τέλος, διατροφικά να αναφέρουμε το μέλι και την πρόπολη που έχουν πολυετή και διαδομένη φήμη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο για να υπάρχουν όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες που φέρει το μέλι χρειάζεται να το κρατάμε «ζωντανό» σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 40ο C.

Προσθέστε μέλι σε ροφήματα χλιαρά και όχι πολύ ζεστά. Οι μεγάλες θερμοκρασίες καταστρέφουν τα ένζυμα που έχει και τότε δεν λειτουργεί ευεργετικά.

Ευθυμία, δίαιτα & γαλήνη

Τα καλύτερα φάρμακα για την υγεία του ανθρώπου είναι η ευθυμία, η δίαιτα και η γαλήνη, είχε πει κάποιος. Για τα υπόλοιπα που εμπίπτουν στον τρόπο ζωή μας, χρειάζεται να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε το χρόνο που μας δίνεται και να δούμε την ευκαιρία πίσω από όλη τη συνθήκη που θυμίζει καταστροφή.

Σίγουρα πάντα και παντού υπάρχει μια ευκαιρία. Να βρούμε τρόπους να διαφυλάξουμε τη γαλήνη μας, κλείνοντας την τηλεόραση. Να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που μας δίνεται για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, και τους ανθρώπους που μας είναι σημαντικοί. Να ξεκουραστούμε ποιοτικά, να διαβάσουμε, να κάνουμε όλα αυτά που τόσο θέλουμε αλλά πάντα αναβάλλουμε γιατί δεν υπάρχει χρόνος.

Καλή υγεία!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

δίαιτα κέτο

Δίαιτα Κέτο: Όλη η αλήθεια

Η δίαιτα κέτο είναι μια διατροφή πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά. Ένα κλασικό πρόγραμμα στην δίαιτα κέτο αποτελείται σε

Scroll to Top