diatrofi-stin-loxeia

Διατροφή στην Λοχεία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

 Η διαδικασία του θηλασμού είναι ένα υπέροχο ταξίδι τόσο για τη μαμά όσο και το βρέφος.

Είναι μια φυσιολογική κατάσταση κατά την οποία η μητέρα είναι σημαντικό να είναι καλά ψυχικά και σωματικά για να δοθεί ολοκληρωτικά στο μωρό της.

Υπάρχει μια έντονη παραπληροφόρηση από το περιβάλλον αλλά ακόμα και από ανενημέρωτους Επαγγελματίες Υγείας σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Η νέα μητέρα δέχεται συχνά σχόλια όπως « μην τρως πορτοκάλια, σκόρδο, λάχανο, όσπρια, φράουλες κ.ά». Αυτό της δυσκολεύει την ζωή, φαντάζει αδύνατον και καταλήγει είτε να περιορίζει τον θηλασμό ή ακόμα και να σταματήσει.

Η μητέρα πρέπει να τρώει ανάλογα με την όρεξη της

Δεν απαιτείται η τέλεια διατροφή για τη θηλάζουσα μητέρα. Η γυναίκα πρέπει να τρώει ανάλογα με την όρεξη της και όχι με το ζόρι.

Επιπλέον, η ποικιλία στη διατροφή της ισοδυναμεί με ποικιλία στη γεύση του μητρικού γάλατος, οπότε το νεογνό εκτίθεται σε πολλές γεύσεις. Κατά συνέπεια, γίνεται πολύ πιο δεκτικό κατά την εισαγωγή των τροφών αφού έχει εξοικειωθεί.

Ενδεχομένως να προκύψει αλλεργία στο μωρό, συνήθως στα γαλακτοκομικά. Δεν τα κόβουμε προκαταβολικά όμως εάν δεν προκύψει κάποιο σύμπτωμα. Στην περίπτωση αυτή, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η κατάσταση αντιμετωπίζεται με την βοήθεια ειδικών.

Η υπερκατάναλωση υγρών επίσης δεν είναι απαραίτητη για να «κατεβάσουν» οι γυναίκες γάλα. Η μητέρα πρέπει να ακούει τη δίψα της και γενικά τις ανάγκες της. Η παραγωγή του γάλακτος εξαρτάται καθαρά από το ίδιο το μωρό από τις σωστές θηλαστικές κινήσεις.

Η λεχώνα πρέπει να καταναλώνει όλες τις ομάδες τροφίμων όπως:

  • δημητριακά
  • όσπρια
  • φρούτα
  • λαχανικά
  • κρέας
  • ψάρι
  • κοτόπουλο
  • αυγά
  • ξηρούς καρπούς

Τι πρέπει να αποφεύγει η μαμά πριν θηλάσει

Το μόνο που πρέπει να αποφεύγει πριν θηλάσει είναι η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Μπορεί να κατανάλωσει 1-2 καφέδες την ημέρα αμέσως μετά τον θηλασμό, αφού το μωρό θα θηλάσει πάλι περίπου στις 2 ώρες.

Επίσξς, συστήνεται πολύ ήπια κατανάλωση αλκοόλ. Είναι προτιμότερο μια μαμά να πιεί 1 ποτήρι κρασί μακριά χρονικά από θηλασμούς από το να της το απαγορεύσουμε και να επιλέξει να διακόψει το θηλασμό λόγω αδυναμίας συμμόρφωσης.

Αυτοφροντίδα πριν την εγκυμοσύνη

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι καλό είναι μία νέα μητέρα να έχει ξεκινήσει την αυτοφρόντιδα της ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ανεξάρτητα με την σωματική της σύσταση, εάν νιώθει ότι χρειάζεται εμπλουτισμό θρεπτικών συστατικών ή ίσως μια επανεκπαίδευση, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για τον σκοπό αυτό.

Το υπέροχο ταξίδι ξεκινάει για εκείνη και είναι καλό να είναι εφοδιασμένη με γνώσεις ώστε να νιώθει αυτοπεποίθηση και ψυχικά και σωματικά δυνατή για να υποδεχτεί το μωρό της.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top