Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους δίαιτας των τελευταίων ετών. Για την ακρίβεια, έχει ήδη αποκτήσει αρκετούς φανατικούς οπαδούς.
Οι λόγοι που ο καθένας ακολουθεί διαλειμματική νηστεία διαφέρουν μεταξύ τους. Μπορεί να αφορά την απώλεια βάρους, αλλά και μία πληθώρα από διαφορετικά θέματα υγείας.
Τι είναι η διαλειμματική νηστεία και τι την κάνει τόσο ξεχωριστή;
Στην διαλειμματική νηστεία η κατανομή γευμάτων περιορίζεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων ωρών μέσα στην ημέρα. Τις υπόλοιπες ώρες καταναλώνονται ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες.
Τα πιο γνωστά μοντέλα διαλλειματικής νηστείας είναι τα 16/8 και 5/2. Φυσικά υπάρχουν και άλλα μοντέλα διαλλειματικής νηστείας, όπως για παράδειγμα η μέθοδος 20/4 ή η 24ωρη νηστεία. Οι βασικές όμως μέθοδοι που συναντούμε είναι οι ακόλουθες:
Διαλειμματική νηστεία : Μέθοδος 16/8
Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται σε ημερήσιο κύκλο.
Περιλαμβάνει 16 ώρες αφαγίας, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και άλλων μη θερμιδογόνων ποτών και 8 ώρες όπου ακολουθείται ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής.
Οι ώρες αφαγίας – κατανάλωσης τροφής μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Διαλειμματική νηστεία : Μέθοδος 5/2
Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται σε εβδομαδιαίο κύκλο. Περιλαμβάνει 5 ημέρες την εβδομάδα πλήρης σίτισης ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα και 2 ημέρες αυστηρής νηστείας με κατανάλωση 500-600 θερμίδων.
Οι δύο αυτές ημέρες μπορούν να είναι οποιεσδήποτε, σποραδικές είτε συνεχόμενες.
Οφέλη της διαλειμματικής νηστείας
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, έδειξαν ότι τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια βάρους.
Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να επιδρά θετικά στη γενικότερη διατήρηση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας συμβαίνουν αλλαγές σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, επηρρεάζοντας τα επίπεδα σημαντικών ορμονών.
Συγκεκριμένα, η διαλειμματική νηστεία αυξάνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης (GH), η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπλαση των κυττάρων, την μυϊκή ανάπτυξη, την ανάπτυξη των οστών, τον μεταβολισμό του λίπους και την υγεία του ανοσοποιητικού. Επίσης, βελτιώνει την ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης και της γλυκόζης.
Παρατηρείται επίσης αύξηση της ικανότητας των κυττάρων να επιδιορθώνουν κυτταρικές βλάβες, που έχουν προκύψει από την απορρόφηση, επεξεργασία και αποθήκευση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει χώρα κατά την διαδικασία της θρέψης.
Σίγουρα, λαμβάνοντας λιγότερα γεύματα μέσα στην ημέρα οδηγούμαστε σε μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και αυτόματα σε απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα όμως, η διαλειμματική νηστεία αλλάζει τα επίπεδα ορμονών με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνεται και ο μεταβολικός ρυθμός.
Έτσι, έχουμε αλλαγή και στις δύο πλευρές της εξίσωσης θερμίδων με καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους αλλά και στην υγεία.
Συμπέρασμα για την διαλειμματική νηστεία
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι διαδοχικοί κύκλοι νηστείας-σίτισης οδηγούν στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου.
Επίσης, έχουν παρατηρηθεί καλά αποτελέσματα απέναντι στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Alzheimer’s.
Ωστόσο, η διαλειμματική νηστεία δεν ταιριάζει σε όλους, όπως συμβαίνει με κάθε τύπο δίαιτας. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται από:
- ελλιποβαρή άτομα με ΔΜΣ <18,5 (κυρίως άτομα που αντιμετωπίζουν Διατροφικές Διαταραχές)
- έγκυες και θηλάζουσες εφόσον χρειάζονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά για το έμβρυο και το βρέφος τους αντίστοιχα
- παιδιά κάτω των 18 ετών που χρειάζονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη τους
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στον τρόπο με τον οποίο διακόπτουμε την διαλλειματική νηστεία. Η διακοπή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και ήπια. Μετά από μακροχρόνιες νηστείες, η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο στομάχι.
Η διαλλειματική νηστεία αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στην φαρέτρα του ειδικού Διαιτολόγου και από αυτόν θα πρέπει να συστήνεται στο άτομο εάν και εφόσον αυτό του ταιριάζει.
Εάν έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα θα πρέπει σίγουρα να συμβουλευτείτε τον Διαιτολόγο σας προτού δοκιμάσετε οποιαδήποτε μορφή νηστείας.