Δίαιτα μετά το Πάσχα

Δίαιτα μετά το Πάσχα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Δίαιτα μετά το Πάσχα; Μετά το όμορφο ξέγνοιαστο τετραήμερο Πάσχα, τις εκδρομές στις εξοχές, τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τα γλυκά και το οινόπνευμα που καταναλώσαμε λίγο πολύ αυτές τις μέρες όλοι μας, πολλοί θα θελήσουν να καταφύγουν σε δίαιτες για να απαλλαχθούν από τα περιττά κιλά που συσσωρεύτηκαν πριν και μετά Πάσχα και εν όψει των καυτών παραλιών!

Δίαιτα μετά το Πάσχα : Όχι πανικός

Δεν τρέχει απολύτως τίποτα αν πήραμε 2-3 κιλά μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η ζυγαριά αλλά η μεζούρα. Να μην μας προβληματίζουν τα κιλά της ζυγαριάς αλλά οι πόντοι της μεζούρας. Με την επιστροφή μας στην καθημερινότητα και την συνήθη σωστή διατροφική μας συμπεριφορά, μέχρι να βγούμε στην παραλία και να έχουμε 2 πόντους παραπάνω δεν χάλασε ο κόσμος.

Τα points που μπορεί να «χάνουμε» από ένα τέλειο κορμί μη μπορώντας να χάσουμε τους πόντους που κερδίσαμε στη μέση, την περιφέρεια ή τους γλουτούς γρήγορα, μπορούμε να τα κερδίσουμε με το χαμόγελό μας και το μεσογειακό ταπεραμέντο μας.

Το σώμα θυμάται

Σύμφωνα με τη θεωρία προκαθορισμένου βάρους, το σώμα μας δεν ξεχνάει το βάρος που μας «ταιριάζει», που είχαμε δηλ στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ως ενήλικες, χωρίς να κάνουμε υπερβολές (είτε δίαιτα είτε υπερφαγία).

Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από συνεχείς δίαιτες και διακοπή αυτών φτάνουμε σε μεγαλύτερο βάρος από το αρχικό. Στην περίπτωση που η περίσσεια από το αρνάκι και τα φαγοπότια του Πάσχα και όχι μόνο είναι μεγαλύτερη από 3-4 κιλά, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιο Διατροφολόγο για να μας καθοδηγήσει σωστά, σταθερά μόνιμα και ανώδυνα στην απώλεια των περιττών κιλών και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την υγεία μας και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το σωστό είναι να μιλάμε για βελτίωση της διατροφής και όχι για προσπάθεια απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους είναι η παρενέργεια της σωστής διατροφής.

Πριν ξεκινήσεις μια δίαιτα μετά το Πάσχα

Πριν ξεκινήσεις να κάνεις διατροφή καλό είναι να σκεφτείς πρώτα: Ποιος είναι ο στόχος σου; Ποιο είναι τι κίνητρό σου; Είσαι έτοιμος; Αν θέλεις να μειωθεί το σωματικό σου βάρος, ποια τα υπέρ και τα κατά της ελάττωσης βάρους;

Για να πετύχεις, θα πρέπει

  • Να ενεργοποιηθεί η φυσιολογία του σώματος( να αποκατασταθεί η λειτουργία του μηχανισμού ρύθμισης πείνας – κορεσμού του οργανισμού)
  • Να μην εξαρτάσαι από τον Διαιτολόγο
  • Ο ρυθμός απώλειας βάρους να είναι αργός
  • Να επιτευχθεί διατροφική αποκατάσταση (π.χ. κάλυψη διατροφικών ελλείψεων ή αποκατάσταση βιοχημικών ισορροπιών)

Το ζητούμενο είναι η σωστή διατροφή και όχι η δίαιτα μετά το Πάσχα

Το βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι όχι η απώλεια βάρους αλλά η διατήρηση του μειωμένου βάρους.

Συνήθως όταν κάποιος κάνει δίαιτα, βρίσκεται σε κατάσταση στρες και όταν μειώνεται απότομα το βάρος αυτό δεν είναι λίπος. Επίσης, με την απότομη μείωση του βάρους μειώνεται και ο βασικός μεταβολισμός (το ποσοστό λίπους έχει αυξηθεί) οπότε όπως πολύ γρήγορα μειώθηκε το βάρος έτσι γρήγορα μπορεί να επανακτηθεί.

Το γεγονός αυτό φέρνει απογοήτευση κατά συνέπεια «πέφτει» η αυτοπεποίθηση του ατόμου. Αυτό τον οδηγεί σε υπερφαγία και κατά συνέπεια αύξηση του σωματικού βάρους. Ξανακάνει στερητική δίαιτα και πέφτει σ΄ έναν φαύλο κύκλο.

Βασικός μας στόχος είναι να μάθουμε να «ακούμε» τον φυσιολογικό μηχανισμό ρύθμισης πείνας κορεσμού και ίσως να τον επιδιορθώσουμε εάν έχει διαταραχθεί.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top