διαδικτυακές σχέσεις

Διαδικτυακές σχέσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Διαδικτυακές σχέσεις! Για ποιους λόγους εθιζόμαστε στις σχέσεις μέσω διαδικτύου και ποια άτομα επιλέγουν να δημιουργούν τέτοιες σχέσεις;

Μερικά χρόνια πριν

Οι περισσότεροι περιμέναν να βγούνε έξω με την παρέα, να διασκεδάσουν, να πούνε τα νέα τους, να δούνε κόσμο.

Ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί από τους δικούς σου ανθρώπους και ξεχνούσες (ή τουλάχιστον προσπαθούσες) αυτό που σε ζόριζε. Το κινητό συνήθως ξεχασμένο στην τσάντα, εκτός και αν ήσουν φρεσκοερωτευμένος.

Το διαδίκτυο ήταν βοηθητικό κυρίως για τις εργασίες της σχολής. Οι διαδικτυακές σχέσεις ήταν μια ακόμη πληροφορία στις τόσες που άκουγες καθημερινά χωρίς να δίνεις περαιτέρω προσοχή.

Σήμερα

Μπορεί να έχει τύχει σε κάποιο άτομο στην παρέα ή σε εσάς τους ίδιους να αποφύγετε μια έξοδο ή να φύγετε από το μαγαζί που ήσασταν γιατί βαρεθήκατε ή νυστάξατε και να πάτε στο σπίτι για να μπείτε στο διαδίκτυο, ίσως και μέχρι τα ξημερώματα.

Κάποια άτομα προτιμούν να μιλάνε με τις ώρες στο διαδίκτυο, να γνωρίζουν νέους ανθρώπους και να δημιουργούν διαδικτυακές σχέσεις. Ακόμη και όταν βγαίνουν για καφέ ψάχνουν διακαώς wifi για να ελέγξουν τα mail τους, τυχόν ειδοποίηση ή την κινητικότητα των φίλων τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τσεκάρουν συνεχώς το κινητό τους για να έχουν την αίσθηση του ελέγχου.

Έχετε παρατηρήσει ένα τέτοιο άτομο ή τον εαυτό σας όταν επιδιώκει αλλά αδυνατεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο πως αντιδρά;

Ανησυχία και άγχος όταν υπάρχει αδυναμία σύνδεσης στο διαδίκτυο

76% των Βρετανών παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το διαδίκτυο (είναι εθισμένοι σε αυτό).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της βρετανικής εταιρείας The Future Laboratory που διεξήγαγαν τη μελέτη, 2 στους 3 ανθρώπους βιώνουν εκνευρισμό και άγχος όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Όταν η επικοινωνία αποκαθίσταται νιώθουν πιο ήρεμοι.

Ο όρος discomgooglation [από τις λέξεις «discombobulate» που σημαίνει ‘προκαλώ σύγχυση/εκνευρισμό και «Google»] σχετίζεται με τις διαδικτυακές σχέσεις και περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το αίσθημα. Υποδηλώνει ότι οι νέες επικοινωνιακές τεχνολογίες έχουν το στοιχείο του εθισμού καθώς τα άτομα βιώνουν ότι κάτι τους λείπει όταν δεν τις έχουν.

Σε τι εθιζόμαστε

Πιάνετε τον εαυτό σας να κάθετε περισσότερη ώρα από όσο σκόπευε αρχικά να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο; Τσεκάρετε αρκετές φορές τα mail σας πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Επιδιώκετε να βρείτε έστω και λίγο χρόνο παραπάνω για να μιλήσετε σε chat;

Αν απαντάτε θετικά διερευνήστε τι ρόλο παίζει το διαδίκτυο και οι διαδικτυακές σχέσεις που δημιουργείτε, στη ζωή σας.

Παράγοντες που κάνουν θελκτική την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου και τις διαδικτυακές σχέσεις

Καταρχάς, οι διαδικτυακές σχέσεις έχουν απλή και εύκολη πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή. Προσφέρουν επίσης ανωνυμία και απομάκρυνση από την πραγματική ζωή.

Επίσης, υπάρχει άρση των αναστολών μιας και τα άτομα εμπιστεύονται περισσότερο τον εαυτό τους χωρίς να σκέφτονται ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις, παραποιούν τα προσωπικά τους στοιχεία υιοθετώντας διαφορετικές ταυτότητες και αφήνουν τη φαντασία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ακόμη, οι διαδικτυακές σχέσεις προσφέρουν:

  • Δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου (σε σύγκριση με τον περιορισμένο που έχουν στην πραγματική ζωή)
  • Αυξημένη οικειότητα (δημιουργούνται και εξελίσσονται ταχύτατα, σε αντίθεση με την πραγματική ζωή)
  • Ευκολία διαφυγής

Ποιοι επιλέγουν τις διαδικτυακές σχέσεις

Τα άτονα που συνάπτουν διαδικτυακές σχέσεις συνήθως ενδέχεται να έχουν απογοητευθεί από προηγούμενες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνπώς, το διαδίκτυο λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμμα.

Μπορεί επίσης να είναι εσωστρεφή ή πολύ κλειστά που μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν και να προσεγγιστούν από άλλα άτομα, μοναχικά ή με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ακόμη, μπορεί να είναι άτομα με αναπηρία, που προσβλήθηκαν από κάποια νόσο ή άτομα με κάποια ψυχοπαθολογία η οποία ενισχύεται ή επιδεινώνεται μέσω της εικονικής ζωής που επιλέγουν ως φαντασιωτική διέξοδο.

Τέλος, μπορεί να είναι άτομα που περνούν κάποια συγκεκριμένη ‘φάση’ στην οποία προτιμούν την έμμεση παρά την πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία.

5 tips ασφάλειας για τις διαδικτυακές σχέσεις

Μείνω ανώνυμος όσο μπορείς

Διαφύλαξε την ανωνυμία σου. Ααπέφυγε να δίνεις προσωπικά στοιχεία αν είσαι σε δικτυακούς τόπους αποκλειστικά για αναζήτηση συντρόφων [on line dating]. Αν είσαι σε σελίδες τύπου facebook επέλεξε σε ποιες πληροφορίες θα έχουν πρόσβαση οι άλλοι και τι θέλεις να κοινοποιήσεις.

Δες ποιός ή ποιά είναι

Ζήτησε φωτογραφία του ατόμου με το οποίο συνομιλείς. Αν το αποφεύγει καλύτερα να σταματήσεις αυτή την επικοινωνία. Έλεγξε τι φωτογραφίες ανεβάζει στα social media και αν αποφεύγει να έχει δικές του/της για άλλους λόγους πέρα από ηθικούς.

Μίλα στο τηλέφωνο

Δοκίμασε τηλεφωνική επικοινωνία για να ελέγξεις τις κοινωνικές του δεξιότητες. Μπορείς να επιλέξεις να καλέσεις εσύ και ο αριθμός να είναι απόρρητος.

Συναντήσου σε χώρο με κόσμο

Αν αποφασίσεις να συναντηθείτε επέλεξε δημόσιο χώρο σε ώρα αιχμής όπως ένα εστιατόριο.

Δώσε σε ένα φίλο το όνομα και το τηλέφωνο του ατόμου που πρόκειται να συναντήσεις και πες του πού πηγαίνεις και τι ώρα σκοπεύεις να επιστρέψεις. Απέφυγε να δεχτείς να έρθει να σε πάρει από το γραφείο ή το σπίτι και να σε επιστρέψει σε αυτό.

Ππαρατήρησε τυχόν ανησυχητικά σημάδια

Εκφράζει συχνά θυμό; Σε πιέζει, δίνει ανακριβείς πληροφορίες ακόμη και για την ηλικία; Σκέψου το ξανά για να το συνεχίσεις!

Προστάτευσε τον εαυτό σου από τυχόν κινδύνους στις διαδικτυακές σχέσεις σου

Νιώθεις ανασφάλεια με αυτό το άτομο; Αν είσαι on line αποσυνδέσου, κάνε φραγή (block) ή αναφορά (report) του ατόμου. Αν είστε σε δημόσιο χώρο στείλε διακριτικά μήνυμα σε κάποιο φίλο ή τηλεφώνησέ του από κάποιο άλλο χώρο (π.χ. τουαλέτα) να έρθει να σε βρει.

Μην ξεχνάς ότι μπορείς να καλέσεις και την αστυνομία. Μη ντραπείς!

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

κοτόπουλο με λαχανικά

Κοτόπουλο με λαχανικά

Το κοτόπουλο με λαχανικά είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή που παντρεύει δύο βασικές και απαραίτητες ομάδες τροφίμων. Φαγητό κατσαρόλας με πλούσια

Scroll to Top