xortosoupa-me-manitaria

Χορτόσουπα με μανιτάρι

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το μανιτάρι είναι δώρο της φύσης και μια επιδέξια νοικοκυρά μπορεί να δημιουργήσει φίνες γεύσεις και μαγευτικά αρώματα μαγειρεύοντας τα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτοί οι «μικροί νάνοι του δάσους» συνδυάζονται αρμονικά με διάφορα υλικά. Κι αυτό δεν αποτελεί σημερινή ανακάλυψη, ούτε έκφραση μόδας, μοντερνισμού και πρωτοτυπίας.

Ψάχνοντας εδώ και καιρό παλιές συνταγές, διαπίστωσα ότι σε πολλές απ’ αυτές περιλαμβανόταν το μανιτάρι.

Λαχανικά, πίτες, ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες, κρεατικά, όλα το δέχονται ευχάριστα, είτε σαν κύριο συστατικό, είτε σαν σάλτσα σε όλες τις μορφές του:

  • φρέσκο του δάσους
  • καλλιεργήσιμο
  • αποξηραμένο
  • σε σκόνη ή και κατεψυγμένο

Πάμε, λοιπόν, να βάλουμε το μανιτάρι στη ζωή μας. Ελάτε να γεμίσουμε το καλάθι μας με φρέσκα προϊόντα και ας σταθούμε μπροστά στην κουζίνα επιστρατεύοντας τη φαντασία μας.

Υλικά

  • 1 κιλό μανιτάρια του δάσους ή καλλιεργήσιμα του εμπορίου
  • 4 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια ξερά και ένα ματσάκι φρέσκα
  • 2 κλωνάρια σέλινο και λίγο άνηθο
  • ½ ποτήρι του κρασιού λάδι ή 2 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα χορταρικά. Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε με πολύ νερό (απλώς να φύγουν τα χώματα).

Καλύτερα είναι να τα βουρτσίζουμε ελαφρά μ’ ένα πινέλο κουζίνας. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο να κάψει για λίγο, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά. Πρέπει να προσέχουμε να μην τα διαλύσουμε.

Εν συνεχεία, ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια.

Τέλος, ρίχνουμε το σέλινο, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά.

Κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέτουμε, αν χρειαστεί, ζεστό νερό. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου χυλώσει λιγάκι και, αφού κλείσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το πιπέρι και το λεμόνι.

Μικρό μυστικό

Αν θέλουμε πολύ χυλωμένη τη σούπα, βάζουμε σ’ ένα μπολ μία κουταλιά νεσεστέ (ψιλό αλεύρι). Αφού το διαλύσουμε σε νερό, το ρίχνουμε στη σούπα, ανακατεύοντάς την πολύ καλά για να χυλώσει.

Από το βιβλίο της κας Δήμητρας Βέργου-Ευαγγελοπούλου, Μανιταρομαγειρέματα…του δάσους τα παινέματα»

Δείτε όλες τις γευστικές προτάσεις του Diatrofi.gr

Σας άρεσε η συνταγή;

Δείτε όλες τις προτάσεις των μελών της Επιστημονικής Ομάδας διατροφή στην ενότητα Συνταγές

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Καστανό ρύζι Vs λευκό ρύζι

Αφράτο, αχνιστό και αρωματικό — το ρύζι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή γαρνιτούρα. Από παραδοσιακά γιαπωνέζικα σούσι μέχρι σπιτικό συνοδευτικό

Τοματοχυμός: οφέλη και θερμίδες

Ο τοματοχυμός δεν είναι απλώς ένα δροσιστικό ποτό· αποτελεί έναν φυσικό σύμμαχο της υγείας, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και ευεργετικές ουσίες για

Ξυλιτόλη: Οφέλη και Παρενέργειες

Στην εποχή μας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους. Δεν είναι τυχαίο – η υπερβολική

Scroll to Top