BINGE EATING, η πιο διαδεδομένη διατροφική διαταραχή…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Binge eating ή αδηφαγική διαταραχή ή επεισοδιακή υπερφαγία, είναι ίσως και η πιο διαδεδομένη διατροφική διαταραχή, αλλά παραμένει άσημη! Έκτος από τη νευρική ανορεξία ή τη βουλιμία που όλοι έχετε ακούσει, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά είδη διατροφικών διαταραχών ή υποκατηγορίες των ήδη γνωστών, που χρήζουν ίσης παρακολούθησης και βοήθειας.
Το να πάσχει κάποιος από μία διατροφική διαταραχή, δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προσπερνάμε και να μη δίνουμε καμία βαρύτητα. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα ψυχικής και σωματικής υγείας που πρέπει να διαγιγνώσκεται και ν’ αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
Απαντήστε με ειλικρίνεια στις ακόλουθες ερωτήσεις κι αν η απάντηση σας είναι θετική σε περισσότερες από 4 ερωτήσεις, ίσως κινδυνεύετε κι εσείς οι ίδιοι να πέσετε θύμα μιας διατροφικής διαταραχής, από την οποία πάσχει μεγάλο ποσοστό συνήθως υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων, αλλά κι όχι μόνο:

 1. Θεωρείτε το φαγητό υποκατάστατο κάποιων συναισθηματικών σας ικανοποιήσεων;
 2. Σας πιάνουν συχνά κρίσεις έντονης λαιμαργίας;
 3. Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιείτε;
 4. Έχετε την αίσθηση απώλειας έλεγχου κατά τη διάρκεια του βουλιμικού επεισοδίου;
 5. Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε ή να ελέγξετε πόσο τρώτε;
 6. Τρώτε παρά πολύ γρήγορα ή μέχρι να νοιώσετε άβολα γεμάτος/η;
 7. Τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να πεινάτε πραγματικά;
 8. Τρώτε συνήθως μόνος/η, γιατί αισθάνεστε ντροπή κι αμηχανία μπροστά στους άλλους για τις ποσότητες που καταναλώνετε;
 9. Νιώθετε αηδία, θλίψη ή ένοχη μετά από κάθε βουλιμικό επεισόδιο;
 10. Έχετε πολύ άγχος σε ότι αφορά την υπερφαγία;
 11. Τα βουλιμικα επεισόδια συμβαίνουν κατά μέσο όρο το λιγότερο 2 ημέρες την εβδομάδα για 4-6 μήνες;
 12. Τα βουλιμικα επεισόδια συνήθως δε συνοδεύονται από εμετούς, καθαρτικά, υπεργυμναστικη, διουρητικά, χάπια διαίτης; (Αυτή είναι και η μία από τις βασικότερες διαφορές της διαταραχής αυτής από τη νευρική βουλιμία, ενώ παράλληλα μπορεί να μην αισθάνεστε καν έντονες ενοχές ή τύψεις, ερώτηση 9, απλά κάποιες φορές να το μετανιώνετε ή να αισθάνεστε άσχημα, χωρίς να κάνετε τίποτα γι’ αυτό κι άλλες πάλι όχι.)

Το πορτραίτο τους:
Οι αποκαλούμενοι «binge eaters», παρουσιάζουν σε αρκετά υψηλό ποσοστό άγχος και κατάθλιψη, έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό κι αντιμετωπίζουν συχνά διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Στα άτομα αυτά το φαγητό γίνεται πολλές φορές υποκατάστατο άλλων συναισθηματικών ικανοποιήσεων που ίσως στερούνται. Αντικαθιστά π.χ. την έλλειψη ενός συντρόφου ή γίνεται διέξοδος στη μοναξιά τους ή μοναδική ευχαρίστηση στις στερήσεις που έχουν υποστεί. Έτσι, πολλές φορές η ευχαρίστηση που αντλείται από την πρόσληψη τροφής, μπορεί να υποκαθιστά την απουσία ευχαρίστησης, πχ ενεργού σεξουαλικής ζωής. Μια άλλη επίσης αιτία μπορεί να είναι η απογοήτευση από τις συχνές κι αποτυχημένες προσπάθειες του, να χάσει βάρος.
Τι συμβαίνει σε επίπεδο φυσιολογίας:
Οι τροφές που επιλέγουν όσοι παρουσιάζουν κρίσεις επεισοδιακής υπερφαγίας, είναι συνήθως φτωχές σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη (πχ γλυκά, τσιπς, junk food). Έτσι, τα άτομα αυτά στερούν από τον οργανισμό τους απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα επειδή στην πλειοψηφία τους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιαγγειακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, προβλήματα χολής, ορμονικές διαταραχές, πεπτικές διαταραχές και φυσικά περαιτέρω ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, απόρριψη, αρνητική εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοπεποίθηση).
Διάγνωση:
Η Επεισοδιακή Υπερφαγία, όπως άλλωστε κι οι άλλες διατροφικές διαταραχές δεν μπορούν να διαγνωστούν εύκολα, γιατί τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, συνήθως «κρύβονται» από τους δικούς τους, αλλά και από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Οι ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές και εξειδικευμένοι διαιτολόγοι σε διατροφικές διαταραχές, έχουν στα χέρια τους χρήσιμα ερωτηματολόγια και άλλα βασικά εργαλεία κι έχουν κωδικοποιήσει τα ύποπτα συμπτώματα για να διαγνώσουν μία διαταραχή.
Θεραπεία:
Η θεραπεία επικεντρώνεται στο να συνειδητοποιήσει το άτομο τα αίτια που το οδηγούν στην κρίση υπερφαγίας, να μάθει να διαχωρίζει το αίσθημα της φυσιολογικής από τη συναισθηματική πείνα, να μάθει να τρέφεται χωρίς ενοχές και ν’ αποκτήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα του.
Είναι σημαντικό να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας κι όχι να τον ψυχαναγκάζετε.
Η ατομική ψυχοθεραπεία και οι ομάδες υποστήριξης κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και φαίνεται να αποτελούν το συστατικό που μέχρι πρόσφατα έλλειπε από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής.
Οι διατροφικές διαταραχές ίσως είναι απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ίσως και να προϋπήρχαν σε μικρότερο βαθμό με άλλες ονομασίες ή χωρίς καν ονομασία. Σημασία έχει ότι βρισκόμαστε στο 21ο αιώνα και αντιμετωπίζουμε προβλήματα σίτισης. Σε άλλες χώρες προβλήματα υποσιτισμού, σε άλλες προβλήματα υπερσιτισμού και σε άλλες διατροφικές διαταραχές.
Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα με μέγιστη επικινδυνότητα!
Πάρτε πληροφορίες και ζητήστε βοήθεια έγκαιρα!
mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ
Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top