Ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι το αποτέλεσμα της εναπόθεσης κρυστάλλων ασβεστίου εντός του τένοντα του υπερακανθίου ή και του υπακανθίου μυός στον ώμο.

Αποτελεί μια συχνή πάθηση των ώμων που παρουσιάζει έξαρση αυτή την περίοδο. Δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο τι ακριβώς πυροδοτεί την έναρξη της ασβεστοποίησης. Εκτιμάται ωστόσο ότι στην κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσουν επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί ή εκφύλιση του τενοντίου πετάλου.

Η απόθεση αλάτων ασβεστίου δεν οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες. Η επώδυνη αυτή κατάσταση όμως είναι πιο συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή έχουν θυρεοειδοπάθεια.

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου: Διάγνωση & συμπτώματα

Η διάγνωση γίνεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με ακτινολογικό έλεγχο. Σημαντικές πληροφορίες επίσης προσφέρουν τόσο το υπερηχογράφημα (US), όσο και η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα επιδεινώνεται η φλεγμονή και υπάρχει οξύς πόνος ειδικά κατά την κίνηση του χεριού αλλά και κατά την ανάπαυση σε πιο προχωρημένα στάδια. Η κρίση αυτή συνήθως διαρκεί μερικές μέρες και συχνά υποχωρεί με συντηρητική αγωγή. Μερικές φορές όμως, μπορεί να μεταπέσει σε χρονιότητα, με διάχυτο πόνο που περιορίζει τις κινήσεις, ή μπορεί να παρουσιάσει μια πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Ο ασθενής παραπονιέται συχνά για έντονο νυκτερινό άλγος.

Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αρθροσκοπική αντιμετώπιση, με αφαίρεση των ασβεστώσεων. Αν είναι απαραίτητο, πραγματοποιείται συρραφή φθαρμένων τενόντων (μυοτενόντιο πέταλο).

Μετεγχειρητικά, ακολουθείται ένα γρήγορο πρόγραμμα αποθεραπείας. Εξαίρεση γίνεται στις περιπτώσεις που απαιτήθηκε συρραφή του μυοτενόντιου πετάλου. Σε αυτήν την περίπτωση, δίδεται στον ασθενή ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεταπείας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου

Σε πρώτη φάση συστήνεται ανάπαυση και φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία.

Σε περιπτώσεις που ο ασθενής παρουσιάζει έντονη συμπτωματολογία, ο ορθοπαιδικός θα προτείνει ενδοαρθρική έγχυση κορτιζόνης. Πρόκειται για μια εύκολη πράξη που πραγματοποιείται στο ιατρείο, μπορεί να επαναληφθεί ακόμα μια έως δυο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας και συνήθως ο ασθενής ανακουφίζεται σημαντικά. Αν αυτό αποτύχει, γίνεται χειρουργική αφαίρεση του ασβεστίου που έχει αποτεθεί μέσα στον τένοντα.

Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά, καθώς έτσι υπάρχει η δυνατότητα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αφαιρεθεί με ακρίβεια όσο το δυνατό περισσότερο από το ασβέστιο με τη μικρότερη δυνατή βλάβη στον ίδιο τον τένοντα, ο οποίος ακολούθως αποκαθίσταται με συρραφή του.

Η αρθροσκοπική αφαίρεση του ασβεστίου σε περιπτώσεις ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι επέμβαση ελάχιστης παρεμβατικότητας, με χαμηλή νοσηρότητα, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επιτρέπει την αυθημερόν έξοδο του ασθενούς από την κλινική. Συνήθως, έχει ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top