Αν έχεις ένα αρκετά ισχυρό γιατί, θα βρεις το πώς

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μια κυρία 57 ετών με επισκέφτηκε στο γραφείο αναζητώντας βοήθεια να χάσει βάρος. Η πρώτη φορά που αποπειράθηκε να κάνει δίαιτα ήταν στην εφηβεία όταν ήταν μόλις 14 χρονών. Από τότε πέρασαν 43 χρόνια μέσα στα οποία άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο προσπαθούσε να ελέγξει το βάρος της.
Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή  εφάρμοσε κάθε λογής διατροφικό πλάνο. Από τις πιο ανορθόδοξες και επικίνδυνες δίαιτες έως τις πιο ορθολογικές και θρεπτικά ισορροπημένες.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που της έδειξαν το «πώς» με τον ορθότερο και επιστημονικότερο τρόπο. Της είπαν τι και πόσο έπρεπε να τρώει. Της το έδειξαν και σε γραμμάρια και σε μεζούρες. Της το έδειξαν και σε προπλάσματα τροφίμων. Της έδωσαν διαιτολόγια βασισμένα στις αρχές της μεσογειακής διατροφής και φρόντισαν  να της καλύψουν όλες τις θρεπτικές απαιτήσεις μέσω του διαιτολογίου. Της εξήγησαν τη σημασία της άσκησης, την αναγκαιότητα της επαρκούς ενυδάτωσης του σώματος και την διαβεβαίωσαν ότι δε χάθηκε ο κόσμος αν κάπου-κάπου ξεφεύγει διατροφικά. Διότι κάτι τέτοιο συμβαίνει σε όλους, ακόμα και στους αδύνατους!
Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή συνάντησε και κάποιους που το πήγαν ένα βήμα παρά πέρα και της έδειξαν τον μηχανισμό που συνδέεται η διατροφή με άλλες παραμέτρους της ζωής όπως είναι το στρες και η κακή ψυχολογία. Της πρότειναν  τεχνικές ελέγχου και μείωσης του στρες, να εντοπίζει και να κατονομάζει το συναίσθημα και τελικά να αναζητεί λύσεις και να συνδιαμορφώνει στρατηγικές για να καλύψει εκείνες τις ανικανοποίητες ανάγκες που συνδέονται με το πρόβλημα. Ένας από αυτούς ήμουν και εγώ.  Όλοι της δείξαμε το πώς έπρεπε να το κάνει.
Σαράντα τρία χρόνια! Όσο το σκέφτομαι τόσο περισσότερο βέβαιος αισθάνομαι, ότι δεν είναι δυνατόν να μην κατάλαβε το πώς πρέπει να το κάνει. Αλλά γιατί δεν το κάνει;
Όταν τη ρώτησα τι ήταν αυτό που την εμπόδισε τόσα χρόνια να εφαρμόσει τις οδηγίες που θα της έλυναν το πρόβλημα μου έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:
«Δεν έχω τη δύναμη να το κάνω. Είμαι λιχούδα. Στην αρχή τα πάω καλά αλλά μετά όταν σπάσω τη δίαιτα με παίρνει η κάτω βόλτα και τρώω ανεξέλεγκτα. Πολλές φορές δεν έχω χρόνο. Βαριέμαι να ετοιμάζω όλα τα γεύματα της ημέρας. Δε μπορώ να απολαύσω τις εξόδους μου».
Κατά την προσωπική μου άποψη το  ερώτημα που καλείται κάποιος να απαντήσει για να επιτύχει μόνιμη απώλεια βάρους δεν είναι το «πώς» θα το κάνει αλλά το «γιατί» θέλει να το κάνει. Ένα δείγμα τέτοιων ερωτήσεων παραθέτω παρακάτω:
«Γιατί θέλω να αδυνατίσω; Πως θα αλλάξει η ζωή μου αν τα καταφέρω; Τι μπορώ να κάνω ως αδύνατη που δεν μπορώ να κάνω με παραπανίσια κιλά; Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανα εάν με ένα μαγικό ραβδί έχανα όλα μου τα περιττά κιλά σε μια στιγμή;  Πως θα ήταν ο κόσμος γύρω μου αν ήμουν αδύνατη; Τι άλλο θα κατάφερνα εάν δεν σπαταλούσα τόση ενέργεια προσπαθώντας να ελέγξω το βάρος μου;».
Αντί λοιπόν να ψάχνεις το ιδανικό διατροφικό σχήμα που θα σε αδυνατίσει ή τον τρόπο που θα βρεις τη δύναμη να το εφαρμόσεις, ή την όρεξη να πας γυμναστήριο ή το πώς να σταματήσεις να σου αρέσουν τα γλυκά, σταμάτα για μια στιγμή και σκέψου μόνο αυτό: Γιατί θέλω να το κάνω;
Πριν επιχειρήσεις να καταπιαστείς με άλλο ένα πρόγραμμα διατροφής  φρόντισε να δώσεις μια σαφής  απάντηση στο «γιατί θέλω να το κάνω».
Αν θέλεις  να ζυγίζεις 30 κιλά λιγότερο εξαρτάται από το αν σήμερα επιλέξεις να φας λιγότερο. Και αύριο… Και μεθαύριο…  (αλλά πρώτα σκέψου γιατί θέλεις να το κάνεις)
Αν θέλεις να βγεις στη παραλία με καλοσχηματισμένους κοιλιακούς εξαρτάται από το αν σήμερα επιλέξεις να κάνεις ένα σετ κοιλιακών. Και αύριο… Και μεθαύριο…(αλλά πρώτα σκέψου γιατί θέλεις να το κάνεις)
Αν θέλεις να καταπολεμήσεις το στρες εξαρτάται από το αν σήμερα επιλέξεις να πάρεις 3 διαφραγματικές ανάσες.  Και αύριο… Και μεθαύριο…(αλλά πρώτα σκέψου γιατί θέλεις να το κάνεις)
Αν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου εξαρτάται από το αν σήμερα επιλέξεις να κλείσεις νωρίς την τηλεόραση και κάθε ηλεκτρονική συσκευή στις 22:00. Και αύριο… Και μεθαύριο…(αλλά πρώτα σκέψου γιατί θέλεις να το κάνεις)
Αν θέλεις να σταματήσεις το κάπνισμα εξαρτάται από το αν σήμερα επιλέξεις να μην ανάψεις ένα τσιγάρο. Και αύριο… Και μεθαύριο…  (αλλά πρώτα σκέψου γιατί θέλεις να το κάνεις)
Αν θέλεις στο τέλος του μήνα να εξοικονομήσεις 30 ευρώ εξαρτάται από το αν σήμερα επιλέξεις να βάλεις ένα ευρώ στην άκρη. Και αύριο… Και μεθαύριο…(αλλά πρώτα σκέψου γιατί θέλεις να το κάνεις)
Αν θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο εξαρτάται από το αν σήμερα επιλέξεις να γράψεις μια σελίδα. Και αύριο… Και μεθαύριο…(αλλά πρώτα σκέψου γιατί θέλεις να το κάνεις)
Εάν δώσεις λοιπόν μια σαφής απάντηση στο «γιατί», τότε να είσαι βέβαιος ότι το «πώς»  μπορεί να βρεθεί με περισσότερους από έναν τρόπους, επειδή όταν ξέρεις τι θέλεις και κυρίως όταν ξέρεις γιατί το θέλεις , με τον έναν ή με το άλλον τρόπο θα το βρεις.
Σημείωση: Ο τίτλος του άρθρου αποτελεί μια από τις πολλές εύστοχες και έξυπνες ατάκες  στο βιβλίο του Α. Ροδαφηνού με τίτλο «Απο πρίγκιπας βάτραχος και… τούμπαλιν».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top