Αλλεργική ρινίτιδα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η αλλεργική ρινίτιδα, μια καλοήθης αλλά χρονίζουσα πάθηση της ανώτερης αναπνευστικής οδού, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του βλεννογόνου της ρινός και εκδηλώνεται με ένα ή περισσότερα από τα κατωτέρω συμπτώματα:

 • Ρινική συμφόρηση
 • Κνησμό
 • Ρινόρροια
 • Πταρμούς

Τι προκαλεί αλλεργική ρινίτιδα

Τα αίτια της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης της αλλεργικής ρινίτιδας δεν είναι σαφή. Κάποιο ρόλο παίζει ενδεχόμενα η ρύπανση, αυξάνοντας τη ρινική απαντητικότητα σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών χώρων.

Ο δυτικός τρόπος οικιακής διαβίωσης, με την καλύτερη προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τον μειωμένο αερισμό, είναι ενδεχόμενο να αυξάνει την αλλεργιογόνο επιβάρυνση των εσωτερικών χώρων, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα ευαισθητοποίησης.

Παθοφυσιολογία

Κύριο χαρακτηριστικό που έχει η αλλεργική ρινίτιδα είναι η παρέμβαση των Ig E ανοσοσφαιρινών.

Σε ένα άτομο επιδεκτικό στην ανάπτυξη αλλεργικής νόσου, η αρχική επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο παράγοντα οδηγεί σε παραγωγή ειδικών Ig E μορίων, μια διεργασία που ονομάζεται ευαισθητοποίηση. Αυτή αρχίζει όταν μακροφάγα και άλλα κύτταρα παρουσίασης αντιγόνου αρχίσουν να επεξεργάζονται το αλλεργιογόνο προτού το παρουσιάσουν στα Τ βοηθητικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια αντιδρούν με Β λεμφοκύτταρα, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίησή τους σε πλασματοκύτταρα που παράγουν Ig E.

Τα μόρια της Ig E συνδέονται με υποδοχείς που εντοπίζονται στην επιφάνεια των μαστοκυττάρων, τα οποία περιέχουν ισταμίνη, προσταγλανδίνες, λευκοτρίενες (φλεγμονώδεις ενδιάμεσες ουσίες).

Σε ένα ευαισθητοποιημένο άτομο μια νέα επαφή με το ίδιο αλλεργιογόνο προκαλεί καθήλωσή του στις Ig E ανοσοσφαιρίνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των μαστοκυττάρων, καταστροφή αυτών και απελευθέρωση φλεγμονωδών ενδιάμεσων ουσιών, κυρίως ισταμίνης, στο ρινικό περιβάλλον και πρόκληση αλλεργικής ρινίτιδας με εμφάνιση  άμεσων συμπτωμάτων (κνησμός, ρινόρροια, πταρμούς, ρινική συμφόρηση).

Στο 30-40% αυτών των ατόμων αναπτύσσεται μετά από παρέλευση 4-5 ωρών μια καθυστερημένη αντίδραση/φλεγμονή. Η μέγιστη ένταση της εμφανίζεται μετά από 6-12 ώρες από την πρόκληση των συμπτωμάτων. Εκδηλώνεται κυρίως με ρινική απόφραξη και δευτερευόντως με ρινόρροια και πταρμούς.

Η όψιμη αντίδραση οφείλεται στην εισβολή φλεγμονωδών κυττάρων στον βλεννογόνο της μύτης από τα οποία τον κυριότερο ρόλο παίζουν τα ηωσινόφιλα και τα Τ-λεμφοκύτταρα. Τελικά η φυσική αλλεργική πάθηση είναι δυνατόν να υποχωρήσει ή να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως φλεγμονή παραρρίνιων  κόλπων – ωτίτιδα λόγω γειτνίασης του βλεννογόνου της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων.

Αλλεργική ρυνίτιδα : Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα αναφέρονται ακολούθως:
 • τα αγρωστώδη
 • το περδικάκι
 • η ελιά
 • το κυπαρίσσι
 • η μαργαρίτα
 • οι μύκητες (Altemaria)
 • τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού
 • τα επιθήλια των οικιακών ζώων όπως ο σκύλος και η γάτα, οι κατσαρίδες κ.ά.

Πώς διαγιγνώσκεται η αλλεργική ρινίτιδα

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας στηρίζεται στη λήψη ιστορικού, στην ΩΡΛ εξέταση και στις διάφορες διαγνωστικές in vivo και in vitro διαγνωστικές δοκιμασίες της αλλεργίας.

Αναζητείται η παρουσία ειδικών Ig E αντισωμάτων προς ορισμένα, κλινικής σημασίας αλλεργιογόνα .

Πώς θεραπεύεται η αλλεργική ρινίτιδα

 1. Εντοπισμός και αποφυγή των ένοχων αλλεργιογόνων
 2. Ειδική ανοσοθεραπεία
 3. Αντιισταμινικά (Η1 αναστολείς). Αποτελούν τα φάρμακα πρώτης γραμμής κατά της αλλεργικής ρινίτιδας. Οι Η1 αναστολείς αποκλείουν την ισταμίνη στο επίπεδο των Η1 υποδοχέων
 4. Τοπικά κορτικοστεροειδή. Τα οποία αποκλείουν την απελευθέρωση των χημικών μεσολαβητών και την εισβολή φλεγμονωδών κυττάρων
 5. Συστηματικά  κορτικοστεροειδή χορηγούνται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις
 6. Σταθεροποιητικά των μαστοκυττάρων
 7. Τα τοπικά αντιχολινεργικά είναι αποτελεσματικά στην αναστολή της ρινόρροιας
 8. Τα τοπικά και από του στόματος χορηγούμενα αγγειοσυσπαστικά μπορούν να χρησιμοποιούνται στις σοβαρές περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα
 9. Χειρουργική θεραπεία. Περιλαμβάνει επεμβάσεις κυρίως στις κάτω ρινικές κόγχες, όπως καυτηριασμός, η εφαρμογή υπερήχων, ακτίνων laser και ενέργειας ραδιοσυχνότητας
Βιβλιογραφία για την αλλεργική ρινίτιδα

John Jacob Ballenger, James B. Snow, Jr, Otorhinolarygology (1998) – HEAD AND NECK SURGERY-Εκδόσεις Πασχαλίδη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

δίαιτα κέτο

Δίαιτα Κέτο: Όλη η αλήθεια

Η δίαιτα κέτο είναι μια διατροφή πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά. Ένα κλασικό πρόγραμμα στην δίαιτα κέτο αποτελείται σε

Scroll to Top