kolokithakia

Κολοκυθάκια: οφέλη, θρεπτική αξία και παρενέργειες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα κολοκυθάκια, πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 10.000 χρόνια. Αρχικά καλλιεργούνταν σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, εκείνη την εποχή καλλιεργούνταν κυρίως για τους ευεργετικούς σπόρους του, καθώς η άγρια ποικιλία δεν είχε πολλή σάρκα και είχε πολύ πικρή γεύση. Στην πραγματικότητα, τα αρχαία κολοκυθάκια δεν είχαν καν μεγάλη ομοιότητα με το πιο γλυκό είδος που διατίθεται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ σήμερα, αλλά όπως και να το κόψετε, η διατροφή των κολοκυθιών προσφέρει πολλούς λόγους για να τα τρώτε.

Ποια είναι η διατροφική αξία των κολοκυθιών;

Είναι αγαπημένο ανάμεσα στους λάτρεις της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων και σε όσους θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος. Αυτό το κολοκύθι έχει πολύ χαμηλή βαθμολογία στον γλυκαιμικό δείκτη.

Τα κολοκυθάκια επίσης έχουν υψηλό ποσοστό νερού, είναι χαμηλά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και σάκχαρα. Ακόμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Οι ποικιλίες κολοκυθιού, τόσο οι κίτρινες όσο και οι πράσινες, έχουν βρεθεί ακόμη ότι έχουν θεραπευτικές ενώσεις. Τέτοιες ενώσεις είναι η λουτεΐνη, β-καροτένιο, ζεαξανθίνη και δεϋδροασκορβικό οξύ.

Για να προσθέσετε περισσότερο χορταστικό όγκο στα γεύματά σας με λίγες επιπλέον θερμίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κολοκυθάκια σε μια ποικιλία διαφορετικών συνταγών. Επιπλέον, παίρνετε μια υγιή δόση θρεπτικών συστατικών κολοκυθιού που προστίθεται στο πιάτο της επιλογής σας.

Διατροφικά στοιχεία κολοκυθιού

Το κολοκυθάκι ανήκει στο είδος Cucurbita pepo και συγγενεύει με ορισμένα άλλα κολοκύθια και κολοκύθες. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν όπως άλλα λαχανικά – για παράδειγμα, προσθέτοντας το σε αλμυρά πιάτα με βότανα και πηγές πρωτεϊνών – βοτανικά μιλώντας, στην πραγματικότητα είναι φρούτο.

Όλα τα καλοκαιρινά κολοκύθια είναι μέλη της οικογένειας των φυτών Cucurbitaceae. Περιλαμβάνει συγγενείς κολοκύθια όπως το πεπόνι, το κολοκύθι σπαγγέτι και τα αγγούρια. Όλα αυτά τα “λαχανικά” έχουν παρόμοιους μεγάλους σπόρους και αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος σε κοντά φυτά.

Τα κολοκυθάκια κυκλοφορούν σε σκουρόχρωμες, ανοιχτόχρωμες πράσινες ή με λευκές στίγματα ποικιλίες. Επίσης, τα πράσινα κολοκυθάκια έχουν στενή συγγένεια με το υβριδικό λαχανικό που είναι γνωστό ως κίτρινο κολοκύθι (ή “καλοκαιρινό κολοκύθι”). Έχει έντονο χρυσό, κίτρινο ή βαθύ πορτοκαλί χρώμα.

Τα κολοκύθια κυκλοφορούν σε δύο τύπους: χειμερινά και καλοκαιρινά. Ενώ και οι δύο τύποι μοιράζονται κάποιες ομοιότητες και οφέλη, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές.

Οι ποικιλίες καλοκαιρινών κολοκυθιών περιλαμβάνουν πράσινα και κίτρινα κολοκυθάκια, κολοκυθάκια crookneck, delicata, παπάγια, αχλάδι, chayote, cocozelle και pattypan. Όλα τα καλοκαιρινά κολοκύθια έχουν λιγότερες θερμίδες και πολύ λιγότερα φυσικά σάκχαρα και άμυλο από τα χειμερινά κολοκύθια. Επίσης, έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στον γλυκαιμικό δείκτη.

Όλα τα καλοκαιρινά κολοκύθια συλλέγονται τεχνικά πριν ωριμάσουν πλήρως και σκληρυνθούν. Τα χειμερινά κολοκύθια συλλέγονται όταν είναι πιο ώριμα και σκληρυμένα.

Και οι δύο τύποι κολοκυθιών είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και βιταμίνης C, καθώς και καλίου και φυτικών ινών. Ωστόσο, τα χειμερινά κολοκύθια τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτές τις βιταμίνες, ιδίως σε βιταμίνη C.

Πόσες θερμίδες περιέχονται στα κολοκυθάκια;

Πόσοι υδατάνθρακες περιέχονται στα κολοκυθάκια; Ακολουθεί μια ματιά στα διατροφικά στοιχεία των κολοκυθιών.

Μια μερίδα βρασμένου κολοκυθιού ενός φλιτζανιού (περίπου 180 γραμμάρια) περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 27

Συνολικοί υδατάνθρακες: 4.8 g

Φυτικές ίνες: 1,8 g

Ζάχαρη: 3,1 g

Συνολικό λίπος: 0,6 g        

Κορεσμένα λιπαρά: 0,1 g

Πολυακόρεστα λιπαρά: 0,3 g

Μονοακόρεστα λιπαρά: 0,1 g

Τρανς λιπαρά: 0 g

Πρωτεΐνη: 2,1 g

Νάτριο: 5,4 mg (0,2% DV*)

Βιταμίνη C: 23,2 mg (26% DV)

Μαγγάνιο: 0,3 (13% DV)

Φυλλικό οξύ: (13% DV)

Βιταμίνη Α: 101 mcg (11% DV)

Χαλκός: 0,1 mg (11% DV)

Κάλιο: 1,5 δισ: Κάλιο: 475 mg (10% DV)

Μαγνήσιο: Μαγνήσιο: 34,2 mg (8% DV)

Θειαμίνη: (8% DV)

Βιταμίνη Β6: 0,1 mg (6% DV)

Βιταμίνη Κ: 7,6 mcg (6% DV)

Νιασίνη: 0,9 mg (6% DV)

Φώσφορος: 66,6 mg (5% DV)

*Ημερήσια Αξία  (DV): Τα ποσοστά βασίζονται σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων την ημέρα.

Τα κολοκυθάκια περιέχουν επίσης ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Ε, παντοθενικό οξύ, χολίνη, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Οφέλη για την υγεία

1. Υψηλή πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C

Όταν πρόκειται για την πρόληψη ασθενειών, ποια είναι τα οφέλη της διατροφής με κολοκυθάκια για την υγεία;

Οι σπόροι από διάφορα κολοκύθια είναι γνωστό ότι περιέχουν πολλούς τύπους φυτοθρεπτικών συστατικών. Αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Ορισμένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Α, τη δισμουτάση του υπεροξειδίου, την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης και τη γλυκόζη-6-φωσφατάση.

Σε πολλά έθνη, τα καλοκαιρινά κολοκύθια αποτελούν πρωταρχική πηγή καροτενοειδών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένου του α-καροτενίου και του β-καροτενίου. Μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συγκρατείται μέσα στη φλούδα του κολοκυθιού. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να μην ξεφλουδίζετε το κολοκύθι σας.

Ένα μέτριο κολοκυθάκι έχει πάνω από το 50% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C. Οι τροφές με βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της κρίσιμης επένδυσης των κυττάρων του αίματός σας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία από φλεγμονές και φραγμένες αρτηρίες.

Οι σπόροι από τα κολοκυθάκια έχουν επίσης μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή και λαϊκή ιατρική, όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιστορικά, οι σπόροι από κολοκύθια πιστεύεται ότι είναι αντιμικροβιακές και προσφέρουν αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Επομένως, οι πληθυσμοί πίστευαν ότι η διατροφή με κολοκύθια ωφελεί θετικά το πεπτικό, το νευρικό, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

2. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς

Γιατί η κατανάλωση κολοκυθιών είναι καλή για εσάς αν κινδυνεύετε από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά;

Τα κολοκυθάκια αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό και υδατάνθρακες, συγκεκριμένα από τον τύπο που ονομάζεται πολυσακχαρίτες.

Τα καλοκαιρινά κολοκύθια περιλαμβάνουν ένα καλό ποσοστό της φυτικής ίνας που ονομάζεται πηκτίνη. Πρόκειται για ένα τύπο ευεργετικού πολυσακχαρίτη που συνδέεται με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Ακόμη, συνδέεται και με την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο.

Οι φυτικές ίνες πηκτίνης, που βρίσκονται επίσης στα μήλα και τα αχλάδια, είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία των αρτηριών. Ακόμη, μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλεί ασθένειες. Επομένως, μπορεί επίσης να προσφέρουν προστασία κατά του διαβήτη και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία και οι παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων συχνά συνδέονται, είναι ευεργετικό ότι τα κολοκυθάκια μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της απώλειας βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και υδατάνθρακες μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει καθώς, επηρεάζουν θετικά την ινσουλίνη και άλλες ορμόνες.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Συγκεκριμένα, το πόσες υγιεινές πηγές λιπαρών και φρέσκα ολόκληρα φρούτα καταναλώνει κάποιος. Τα κολοκυθάκια μπορούν σίγουρα να παίξουν ρόλο σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή που βελτιώνει επίσης το σωματικό βάρος.

3. Υψηλή πηγή καλίου

Ένα συχνά παραγνωρισμένο πλεονέκτημα των κολοκυθιών είναι το γεγονός ότι η διατροφή με κολοκυθάκια είναι πλούσια σε κάλιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα κολοκυθάκια σας δίνει περισσότερο από το 15% της ημερήσιας αξίας σας. Πρόκειται συνήθως για περισσότερο από αυτό που περιλαμβάνεται στο τυπικό συμπλήρωμα πολυβιταμινών!

Οι έρευνες δείχνουν ότι το χαμηλό κάλιο συνδέεται με ανισορροπίες με άλλα μέταλλα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλες επιπλοκές. Το κάλιο μπορεί επίσης να είναι ένας φυσικός τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή εξουδετερώνει τις επιδράσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης

Το κολοκυθάκι ωφελεί την υγεία του πεπτικού συστήματος και συχνά συνιστάται για πεπτικά προβλήματα, όπως η εκκολπωματίτιδα, καθώς είναι ενυδατικό και παρέχει βασικούς ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα κολοκυθάκια προσφέρουν επίσης αντιφλεγμονώδη προστασία εντός του γαστρεντερικού σωλήνα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του IBS, των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το έλκος και του συνδρόμου διαρροής του εντέρου.

Τα κολοκυθάκια είναι επίσης πολύ εύπεπτα, καθώς αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Προσφέρουν επίσης κάποιες φυτικές ίνες που μπορούν να φέρουν φυσική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα ή να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας.

Για να λάβετε τη μεγαλύτερη πεπτική ώθηση, φάτε ολόκληρο, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σπόρων και της φλούδας. Μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε μερικά ωμά κολοκυθάκια στις αγαπημένες σας συνταγές πράσινων smoothie.

5. Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τις καλοκαιρινές ποικιλίες κολοκυθιού είναι ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η συμπερίληψη τόνων μη αμυλούχων λαχανικών στη διατροφή σας είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη φυσική μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Η διατροφή με κολοκυθάκια έχει χαμηλό αριθμό θερμίδων και σας βοηθά να χορτάσετε. Μπορείτε να φάτε πολλά ταυτόχρονα για λίγες θερμίδες.

6. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών

Όλα τα είδη καλοκαιρινών κολοκυθιών (αλλά και χειμερινών κολοκυθιών) προσφέρουν μια καλή δόση φυτοθρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα περιέχουν βιταμίνη C, μαγγάνιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν την υγεία των ματιών.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο τύποι καροτενοειδών αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στη διατροφή των κολοκυθιών. Συχνά λαμβάνουν την προσοχή για την υπεράσπιση των ματιών από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Προσφέρουν έτσι φυσική θεραπεία για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, τον καταρράκτη και το γλαύκωμα. Λειτουργούν προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή, τον κερατοειδή και την ωχρά κηλίδα από τις βλάβες του υπεριώδους φωτός και το οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης, ακόμη και σε τύφλωση.

Εκτός από την προστασία των ευαίσθητων ιστών των ματιών, μπορούν επίσης να διατηρήσουν το δέρμα νεανικό και απαλλαγμένο από σημάδια γήρανσης.

7. Καλή πηγή ενεργοποιητικών βιταμινών Β

Τα κολοκυθάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Β6 και της ριβοφλαβίνης. Οι βιταμίνες Β βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς μεταβολισμού, καθώς βοηθούν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των νουκλεϊκών οξέων. Η λήψη αρκετών βιταμινών Β είναι σημαντική για τη γνωστική υγεία, τη διατήρηση μιας ανεβασμένης διάθεσης και την πρόληψη της κόπωσης.

Το φυλλικό οξύ συγκεκριμένα συνδέεται με την ανάπτυξη των κυττάρων και βοηθά στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των ιστών. Η διατροφή με κολοκυθάκια είναι ευεργετική για τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν ή που είναι έγκυες, επειδή το φυλλικό οξύ επιτρέπει στο σώμα σας να συνθέσει νέο DNA και να συλλάβει σωστά. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη, επειδή συμβάλλει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και αναπτυξιακών προβλημάτων.

8. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη

Μπορούν οι διαβητικοί να τρώνε κολοκυθάκια; Σίγουρα.

Επειδή τα κολοκυθάκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και είναι ταυτόχρονα χορταστικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη. (Είναι επίσης μια καλή επιλογή για κάθε πρόγραμμα υγιεινής απώλειας βάρους για τον ίδιο λόγο).

Οι πολυσακχαριτικές ίνες που βρίσκονται στη διατροφή των κολοκυθιών και άλλων κολοκυθιών, συμπεριλαμβανομένης της πηκτίνης, έχουν ειδικά οφέλη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Για όποιον παλεύει με τον διαβήτη, τα κολοκυθάκια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των προβλημάτων ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς είναι πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες και χαμηλά σε γλυκαιμία, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη των αιχμών και των βυθίσεων της ινσουλίνης.

Η κατάσταση του προδιαβήτη χαρακτηρίζεται από αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και μείωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος. Τα πρώιμα στάδια του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να αναγνωριστούν από μια διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη ή ένα διαταραγμένο σάκχαρο νηστείας. Η έρευνα δείχνει ότι μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών άνω των 30 γραμμαρίων ημερησίως μπορεί να αποτελέσει μια απλή και αποτελεσματική προληπτική προσέγγιση.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει πολλές θετικές επιδράσεις στη φυσική κατάσταση της υγείας εκτός από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιδρά επίσης θετικά στο γαστρεντερικό σύστημα, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη μείωση του βάρους και μπορεί να βελτιώσει τις διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

9. Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων

Μια μελέτη που έγινε το 2008 από τη Μονάδα Ενδοκρινικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Devi στην Ινδία διαπίστωσε υψηλή παρουσία πολυφαινολών και ασκορβικού οξέος σε εκχυλίσματα που λαμβάνονται από τη φλούδα κολοκυθιών και άλλων κολοκυθιών. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της χρήσης αυτών των εκχυλισμάτων σε μελέτες με αρουραίους, η ομάδα που συμπλήρωνε με εκχύλισμα κολοκύθας εμφάνισε ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη ρύθμιση του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων και της ινσουλίνης. Απέδωσαν αυτές τις βελτιώσεις στις αντιοξειδωτικές επιδράσεις των φυτοθρεπτικών χημικών ουσιών του κολοκυθιού.

Χάρη στα καροτενοειδή του, τη βιταμίνη C, τις φαινολικές ενώσεις και άλλα μέταλλα, το κολοκυθάκι έχει μακρά ιστορία χρήσης για την προαγωγή της υγείας στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του κρυολογήματος, την ανακούφιση από τους πόνους και την ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες λόγω των αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών, αντιφλεγμονωδών, αντιιικών, αντιμικροβιακών και αναλγητικών δραστηριοτήτων του.

Κολοκυθάκια και αγιουρβεδική ιατρική

Στην αγιουρβεδική ιατρική, τα κολοκυθάκια θεωρούνται μια δροσιστική τροφή που χωνεύεται εύκολα και είναι ιδανική για τους ζεστούς μήνες του έτους. Συνιστάται για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα, κατακράτηση υγρών, φούσκωμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στομαχικές διαταραχές.

Ανάλογα με το dosha (σύσταση) του ατόμου, τα κολοκυθάκια μπορούν να συνδυαστούν με συστατικά όπως η κρέμα γάλακτος, η κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, η τσουκνίδα και τα κρεμμύδια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο γεύμα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούπας, τηγανητών φαγητών, πιάτων με ρύζι και πολλά άλλα.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η καλοκαιρινή κολοκύθα θεωρείται “τροφή που δροσίζει το γιν”. Χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την αποτοξίνωση, να σβήσει τη δίψα, να ανακουφίσει την ευερεθιστότητα, να ανακουφίσει τις δερματικές αλλοιώσεις και να προωθήσει την ούρηση εάν υπάρχει θέμα κατακράτησης υγρών.

Λόγω της πλούσιας σε νερό και της δροσιστικής του φύσης, το κολοκυθάκι είναι πολύτιμο σε ζεστά κλίματα για την πρόληψη της αφυδάτωσης και της υπερθέρμανσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του έτους, δεν συνιστάται η κατανάλωση πολλών ωμών/ψυκτικών τροφών, επειδή αυτό μπορεί να βλάψει τα συστήματα του σπλήνα και του στομάχου, οδηγώντας σε ακατάλληλη πέψη και απορρόφηση της τροφής.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Τα κολοκυθάκια είναι καλά ανεκτά από τους περισσότερους ανθρώπους και δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι κατάλληλο ακόμη και για μωρά, νήπια και παιδιά, καθώς είναι μαλακό, με ήπια γεύση και εύκολο να μεταμφιεστεί σε συνταγές.

Ένα πιθανό πρόβλημα είναι ότι ένα μικρό ποσοστό των κολοκυθιών και των κίτρινων κολοκυθιών που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ είναι “γενετικά τροποποιημένα”, σύμφωνα με την Environmental Working Group. Θα πρέπει να αγοράζετε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, όποτε είναι δυνατόν, ή προϊόντα που φέρουν την ετικέτα “Non-GMO Project Verified”.

Τα καλοκαιρινά κολοκύθια περιέχουν μετρήσιμες ποσότητες οξαλικών, οι οποίες είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και σε άλλα τρόφιμα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε άτομα με ορισμένες υπάρχουσες παθήσεις. Εάν έχετε μη θεραπευμένα προβλήματα με τα νεφρά ή τη χοληδόχο κύστη, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τα κολοκυθάκια ή να μιλήσετε με το γιατρό σας, καθώς οι οξαλικές τροφές μπορεί μερικές φορές να περιπλέξουν αυτά τα προβλήματα λόγω της επίδρασής τους στην απορρόφηση ασβεστίου μέσα στο σώμα.

Συνοψίζοντας να θυμάστε ότι:

Τα κολοκυθάκια και όλα τα καλοκαιρινά κολοκύθια είναι μέλη της οικογένειας Cucurbitaceae, η οποία περιλαμβάνει λαχανικά (τεχνικά φρούτα) όπως το αγγούρι, τα κολοκύθια και οι κολοκύθες.

Έχουν πολύ χαμηλή βαθμολογία στον γλυκαιμικό δείκτη και υψηλό ποσοστό νερού, είναι χαμηλά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και σάκχαρα και είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Α.

Αυτό το τρόφιμο περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης, του β-καροτενίου, της ζεαξανθίνης και του δεϋδροασκορβικού οξέος, ιδίως στους σπόρους και τη φλούδα του.

Τα οφέλη της διατροφής με κολοκυθάκια περιλαμβάνουν την παροχή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, παρέχουν κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βελτιώνουν την πέψη, υποστηρίζουν την υγεία των ματιών, προστατεύουν από τον διαβήτη και υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς/επινεφριδίων.

Από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top