6 Λόγοι Για Να Γελάς Περισσότερο!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Ένα πρωινό μέσα στο τρένο: πρόσωπα νυσταγμένα, κουρασμένα, σοβαρά. Ένας μεσήλικος κύριος διαβάζει εφημερίδα, ένας άλλος ψευτοκοιμάται, μια γυναίκα με μπλέ σκούρο φόρεμα φαίνεται χαμένη στις σκέψεις της, όπως και ο διπλανός της και ο μπροστινός της. Ένας άντρας γύρω στα τριάντα μιλάει εκνευρισμένος στο τηλέφωνο και μια νεαρή κοπέλα, μάλλον φοιτήτρια, διαβάζει ένα παχύ βιβλίο, «οικονομική θεωρία» ή κάτι αντίστοιχο νομίζω. Στην επόμενη στάση, οι πρώτοι επιβάτες που εισέρχονται τρέχουν να προλάβουν την τελευταία άδεια θέση. Ακούγεται ένα «μην σπρώχνετε» και κάποια επιφωνήματα ανυπομονησίας. Ακούγεται το σφύριγμα που προειδοποιεί ότι οι πόρτες θα κλείσουν καθώς και το τελικό σφάλισμα τους.
Ακούγεται ο ήχος του τρένου καθώς κυλάει πάνω στις ράγες καθώς και ο απόηχος από τα ακουστικά της διπλανής κοπέλας η οποία μάλλον έχει την μουσική στο τέρμα. Ήχοι καθημερινοί, τόσο συνηθισμένοι που σπάνια τους δίνεις σημασία. Κι όμως σήμερα, την μονοτονία τους αναστατώνει ένας άλλος ήχος, όχι τόσο επειδή είναι ασυνήθιστος αλλά επειδή κάθε φορά που ακούγεται, χαρακτηρίζεται από μια δύναμη πρωτόγνωρη: να σου μεταδώσει την διάθεσή του. Είναι ήχος χαρωπός, δυναμικός, ξεσηκωτικός, γεμάτος ζωτικότητα.
Έρχεται από το βάθος του βαγονιού κι ανήκει σε ένα νεαρό κορίτσι. Γελάει δυνατά, με ένταση και πάθος πρωτόγνωρα για τα νυσταγμένα πρωινά του τρένου. Ο φίλος της , την κρατά απ’το χέρι και αρχίζει να γελάει μαζί της εάν και το γέλιο του είναι σαφώς πιο αθόρυβο. Το σπαρταριστό γέλιο του κοριτσιού με κάνει να χαμογελάσω, ξυπνάει τον κύριο που ψευτοκοιμόταν (δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος με αυτό) και παρακινεί την κυρία με το μπλέ φόρεμα που κάθεται απέναντι μου να με κοιτάξει και να μου χαμογελάσει με νόημα. Το γέλιο του κοριτσιού δημιουργεί ένα κύμα επικοινωνίας κι αυθόρμητης ευθυμίας.
Αναρωτιέμαι πόσες φορές την ημέρα να γελάμε άραγε. Λένε λοιπόν ότι ο μέσος ενήλικας γελάει 20 φορές την ημέρα και το μέσο μικρό παιδί 300 φορές. Φαίνεται πώς η διαδικασία της ενηλικίωσης και του μεγαλώματος μας στερεί με 280 στιγμές γέλιου.
Όμως, όσο περισσότερο γελάμε τόσο περισσότερα πράγματα κερδίζουμε.
Όταν λοιπόν παρατηρήσεις ότι παρασοβάρεψες, θυμήσου ότι:

  1. Όταν γελάς, το σώμα σου χαλαρώνει. Συγκεκριμένα, το από καρδιάς, έντονο γέλιο,χαλαρώνει τους μύες του σώματος και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να μας ανακουφίζει από εντάσεις.
  2. Το γέλιο αυξάνει την εισπνοή οξυγόνου, διεγείρει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες.Επίσης προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, οι οποίες είναι ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο και έχουν ευφορικές και αναλγητικές ιδιότητες.
  3. Μακροπρόθεσμα, το γέλιο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρές και αυξάνοντας τα αντισώματα που όλοι χρειαζόμαστε για ν’αντιμετωπίζουμε μολύνσεις και αρρώστιες.
  4. Με το γέλιο, τα δυσάρεστα συναισθήματα ανακουφίζονται. Δεν είναι δυνατό να νιώθεις θλίψη, άγχος ή θυμό όταν γελάς. Άρα το γέλιο είναι ένα μοναδικό «φάρμακο» που βελτιώνει τη διάθεση, απαλύνει το άγχος και προσθέτει ζωτικότητα και ενθουσιασμό στη ζωή σου.
  5. Το γέλιο σε αλλάζει, με θετικό τρόπο. Όταν γελάμε νιώθουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία, είμαστε πιο φιλικοί,πιο λαμπεροί και σίγουρα πιο ελκυστικοί. Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι στους άνδρες αρέσουν οι γυναίκες, οι οποίες γελούν με την καρδιά τους, στην παρουσία τους.
  6. Όταν μοιράζεσαι στιγμές γέλιου με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος σου, ενδυναμώνεις τον δεσμό μεταξύ σας.Φυσικά, το να μοιράζεσαι οποιαδήποτε συναισθήματα σου με τους αγαπημένους σου ανθρώπους σας φέρνει πιο κοντά, αλλά το να μοιράζεσαι στιγμές γέλιου και χιούμορ, όχι μόνο χαρίζει χαρά,ζωτικότητα και αντοχή στη σχέση σου αλλά είναι κι ένας τρόπος για να γιατρέψεις πληγές και διαφωνίες.

Γι’ αυτό άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να γελάσει με την ψυχή του, όσο και όπως θέλει.
Ξέχνα τους περιορισμούς που άθελα σου μπορεί να βάζεις στον εαυτό σου και να σε αποτρέπουν απ΄το να δείς την φωτεινή, αστεία πλευρά των πραγμάτων.
Ξέχνα τους περιορισμούς που μπορεί να σε αποτρέπουν απ’το να εκφραστείς γελώντας.
Θυμήσου το παιδί μέσα σου που είναι γεμάτο ενθουσιασμό, περιέργεια κι ενεργητικότητα.
Θυμήσου πώς κι εσύ όπως όλοι μας έχεις δικαίωμα στην παιχνιδιάρικη διάθεση, την ανοησία, το αστείο.
Όσο πιο πολύ γέλιο βάζεις στη ζωή σου, τόσο η αμυντικότητα, οι κρίσεις και οι αμφιβολίες θα υποχωρούν.
Χαμογέλασε και θυμήσου ότι «τα θετικά κύματα» είναι μεταδοτικά.
Τέλος, όταν ακούς γέλιο τρέξε πάντα προς την κατεύθυνση του! Ίσως είναι μια ευκαιρία και για σένα να γελάσεις, να γνωρίσεις ανθρώπους καλύτερα, να μοιραστείς συναισθήματα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top