Ρεφλεξολογία και μητρότητα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η Ρεφλεξολογία είναι η ολιστική τεχνική που υποστηρίζει την ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στο πέλμα, στην παλάμη αλλά και στο αυτί, τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο του σώματος. Ασκώντας κατάλληλες δακτυλοπιέσεις στα αντανακλαστικά αυτά σημεία, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων που συνδέονται με αυτά, βοηθώντας τον οργανισμό να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας.
Τα σώματα μας είναι εξοπλισμένα με υπέροχους μηχανισμούς αυτο-ίασης αλλά αυτοί συχνά αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν σωστά γιατί ζωτικής σημασίας ενεργειακά κανάλια  έχουν μπλοκαριστεί λόγω εντάσεων, στρες και εξωτερικών παραγόντων (περιβάλλον, τροφές κλπ.). Με την Ρεφλεξολογία, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος ( στα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά) μας δίνεται η δυνατότητα να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στα όργανα και τους μύες που υπολειτουργούν ή υπερλειτουργούν.
Η Ρεφλεξολογία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε όλα τα στάδια της Μητρότητας, με ένα πολύ φιλικό και ευχάριστο τρόπο.  Βοηθάει και υποστηρίζει τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας και της λοχείας, όσο και στην περίοδο της σύλληψης.
 Εγκυμοσύνη – Γέννα
Η εγκυμοσύνη είναι μία εξαιρετικά ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή κάθε γυναίκας. Οι φυσικές, συναισθηματικές και ψυχικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια των 9 μηνών είναι πολυποίκιλες. Ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης, προκαλώντας μεταβολή σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες. Η κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική αφού δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα όλες οι γυναίκες. Για μερικές γυναίκες τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστα.
Η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας, επιτρέποντας έτσι στις μελλοντικές μητέρες να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε αυτές τις αλλαγές. Βοηθάει στην ρύθμιση της παραγωγής των ορμονών και στην αντιμετώπιση κοινών πόνων έτσι ώστε οι μέλλουσες μητέρες να αισθάνονται πιο άνετα και πιο ήρεμα.
Γενικά η Ρεφλεξολογια μπορεί να βοηθήσει στα παρακάτω συμπτώματα:
Πρωινή αδιαθεσία, έλλειψη ενέργειας, αναιμία, αλλαγές στην όρεξη, ρύθμιση της πίεσης του αίματος, δυσκοιλιότητα, καούρες, δυσπεψία, αιμορροΐδες, διαβήτη κύησης, άγχος και αυπνία, προβλήματα ουροποιητικού (κυστίτιδα, δυσκολία στην ούρηση, ή συχνοουρία), μυϊκή κόπωση, οιδήματα (ειδικά στα κάτω άκρα), βελτίωση της ελαστικότητας του πυελικού εδάφους, αποφυγή περινεοτομής, δυσλειτουργία ηβικής σύμφυσης.
Η Ρεφλεξολογία είναι απόλυτα ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού ο ρόλος της είναι εξισορροπητικός. Αυτό που είναι υπέροχο είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Ρεφλεξολογίας, δεν είναι μόνο η μητέρα που δέχεται ΡεφλεξολογΊα αλλά και το μωρό μέσα από την μητέρα. Παρ όλα αυτά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου οι περισσότερες γυναίκες ανησυχούν για τον κίνδυνο αποβολής. Ακόμα κι αν ο στόχος της Ρεφλεξολογίας είναι απλά να επιφέρει ισορροπία και αρμονία στο σώμα, θα ήταν πολύ εύκολο για μια μητέρα να αισθάνεται ότι η αγωγή μπορεί να έχει συμβάλει με κάποιο τρόπο, εάν η εγκυμοσύνη τερματίσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έτσι αρκετοί επαγγελματίες Ρεφλεξολόγοι, για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, μπορεί να προτρέψουν τις μέλλουσες μητέρες να ξεκινήσουν τις συνεδρίες τους μετά το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, υπάρχουν Ρεφλεξολόγοι που έχουν πείρα ή που ειδικεύονται στην Ρεφλεξολογία Μητρότητας και οι οποίοι αναλαμβάνουν περιστατικά από το πρώτο τρίμηνο. Από προσωπική εμπειρία, μπορώ να προσθέσω ότι όσα περιστατικά έχω αναλάβει από τον πρώτο μηνά κύησης καθώς και από την περίοδο σύλληψης, όλα είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο για τις μητέρες όσο και για τα νεογέννητα μωρά.
 Λοχεία
Συνεδρίες Ρεφλεξολογίας κατά τη λοχεία θα βοηθήσουν σε μια ταχεία ανάρρωση από τη γέννηση καθώς το σώμα της μητέρας αρχίζει να επανέρχεται στην αρχική κατάσταση του και οι αλλαγές είναι και πάλι ραγδαίες. Μέσα από την εναρμόνιση των ορμονών μπορεί να βοηθήσουν στην γαλακτοφορία καθώς και στη πρόληψη της μαστίτιδας και σίγουρα στην αποφυγή της επιλόχειας κατάθλιψης. Και ας μην ξεχνάμε ότι όσο πιο ήρεμη είναι η μητέρα, τόσο πιο ήρεμο θα είναι και το μωρό, αφού το μωρό συνεχίζει να συμβιώνει με την μητέρα του. Η εμπειρία έχει δείξει, ότι κάνοντας Ρεφλεξολογία σε μητέρα νεογέννητου που έχει κολικούς, μερικές φορές αυτό και μόνο είναι αρκετό για να ηρεμήσουν και οι κολικοί του μωρού.
 Γονιμότητα
Τέλος αξίζει να αναφερθούμε στα οφέλη της Ρεφλεξολογίας σε θέματα γονιμότητας. Η εξισορροπητική της ιδιότητα μπορεί να ενισχύσει το δυναμικό της γονιμότητας. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις θεραπείες. Η διέγερση των κατάλληλων αντανακλαστικών σημείων υποστηρίζει το αναπαραγωγικό και ορμονικό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ρυθμίζοντας την έμμηνο ρύση, και την τόνωση των ωαρίων και του σπέρματος παραγωγής. Και βέβαια βοηθάει στην μείωση των στρεσογόνων παραγόντων που επηρεάζουν την σύλληψη.
Η μητέρα φύση είναι η πρώτη μας γιατρός, η Ρεφλεξολογία ως φυσική τεχνική είναι ένας από τους καλύτερους της βοηθούς.
photo by

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top