Ο ερχομός του πρώτου παιδιού στο ζευγάρι…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Αυτό που συνήθως μας λένε συγγενείς και φίλοι είναι ότι με τον ερχομό του πρώτου μας παιδιού θα έχουμε πολλά ξενύχτια και ότι θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή. Είναι όμως αυτή η μόνη αλλαγή στο ζευγάρι;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαδοχικές τροποποιήσεις στην καθημερινότητα του ζευγαριού με μεγαλύτερη αυτή του ΧΡΟΝΟΥ.

Ξενύχτια και σωματική κούραση

Είναι γεγονός ότι θα υπάρξουν ξενύχτια και σωματική κούραση. Ιδίως τον πρώτο καιρό που το μωρό ανά πολύ συχνά διαστήματα κάνει τα γεύματά του.

Όμως, η μεγάλη αλλαγή δεν είναι η κούραση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς. Είναι η διαχείριση χρόνου, και κυρίως αυτή που αφορά στο ζευγάρι!

Ο χρόνος που είχαν μέχρι τώρα οι γονείς μεταξύ τους αλλάζει  αφού το μωρό τους έχει ανάγκη τόσο πολύ όλο το 24ωρο. Είναι σχεδόν αδύνατο να δουν μια ταινία μαζί και ολοκληρωμένη. Aκόμη και να φάνε μαζί, ή να συζητήσουν ή οτιδήποτε άλλο…

Η κούραση μαζί με την αλλαγή αυτή μπορεί να προξενήσει και εντάσεις αναμεταξύ τους καθώς οι ισορροπίες που είχαν δημιουργήσει οι γονείς δεν ισχύουν πλέον.

Η μητέρα δίνεται ολοκληρωτικά στο νέο της ρόλο με σκοπό να καλύψει κάθε ανάγκη του μωρού της, με αποτέλεσμα συχνά να απομονώνει-αποξενώνει τον πατέρα άθελά της στην προσπάθεια της να λειτουργήσει σαν καλύτερη «μαμά».

Όμως, η αποξένωση του πατέρα καθιστά μια μητέρα καλύτερη στο ρόλο της; Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που οι ισορροπίες χάνονται και πρέπει να οι σύντροφοι να επανατοποθετηθούν για να τις επανακτήσουν.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική

Η κάθε περίπτωση ζευγαριού είναι διαφορετική καθώς κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το νέο μέλος δεν φέρνει προβλήματα με τον ερχομό του. Φέρνει αλλαγές στην καθημερινότητά. Ένα ουσιώδες ερώτημα ίσως είναι το «είμαι έτοιμος να αλλάξω την καθημερινότητά μου και να προσαρμοστώ σε νέα δεδομένα; Και αν ναι, το θέλω;»

Όσο πιο συνειδητοποιημένοι είμαστε για τον ερχομό του νέου μέλους, τόσο πιο γρήγορα δημιουργούμε νέες ισορροπίες στην τριμελή πια οικογένεια.

Οι γονείς αποκτούν ξανά μια νέα καθημερινότητα μαζί με το νέο μέλος αυτή τη φορά, διαθέτουν χρόνο ο ένας στον άλλο, ίσως πιο περιορισμένο χρόνικά –όχι όμως περιορισμένο σε συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και σαν γονείς.

Ίσως η φράση κλειδί είναι το «μέτρον άριστον» όπως έλεγαν σοφά και οι αρχαίοι Έλληνες. Έχοντας μέτρο στο ρόλο του γονέα αφήνουμε και χώρο στο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και σαν ζευγάρι.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την υπερπροστασία στα παιδιά που τα καθιστούν άβουλα ή και φοβικά και φυσικά συντηρούμε την ήδη υπάρχουσα σχέση με τον σύντροφό μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top