Η σκληρή πλευρά της μόδας που μας "ορίζει"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

 
Η μόδα..
‘’Γοητεύει’’ άνδρες και γυναίκες και πολλές φορές, φτάνει να ορίζει τις επιλογές μας, τον τρόπο ζωής μας ακόμα και τα συναισθήματά μας. Ιδιαίτερα οι γυναίκες ,την αναζητάμε καθημερινά και  περνάμε ώρες συζητώντας για τις τάσεις της.
‘’Ποια χρώματα και ποια υφάσματα είναι φέτος στη μόδα’’?
‘’Ποιες είναι οι καινούργιες τάσεις΄΄?
‘’ Τι θα φορεθεί φέτος’’?
Σε όλες μας αρέσει…
Τι γίνεται όμως όταν η μόδα,  μας δείχνει τον ‘’κακό’’ της εαυτό?
Όταν τα σκελετωμένα σώματα γίνονται ‘’της μόδας’’?
Οι διατροφικές διαταραχές , με κυριότερες την Νευρική ανορεξία και Νευρική βουλιμία κάνουν την εμφάνιση τους στο γυναικείο φύλο, όλο και συχνότερα και σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
Τα κορίτσια νεαρής ηλικίας μεγαλώνουν με χιλιάδες περιοδικά που τους προτείνουν να είναι σκελετωμένα  για να είναι αποδεκτά .
Συχνό φαινόμενο είναι η κακοποίηση  που κάνουν στο σώμα τους χιλιάδες κορίτσια προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους!
Να γίνουν σαν τα είδωλά τους .
Να γίνουν αυτές που χαζεύουν στα περιοδικά! Να νιώσουν όμορφα με το σώμα τους, να νιώσουν τον θαυμασμό από τα αγόρια και την κοινωνία, να ανεβεί η αυτοπεποίθησή τους, να νιώσουν ότι ‘’αξίζουν’’, να αγαπήσουν τον εαυτό τους.
Αλήθεια όμως , αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει ούτως ή αλλιώς?
Ας μην γελιόμαστε την παραπάνω συμπεριφορά δεν την έχουν μόνο τα κορίτσια μικρότερης ηλικίας, αλλά σχεδόν κάθε γυναίκα.
Ο λόγος?
Μας μαθαίνουν από μικρές να ‘’υπακούμε’’  σχεδόν τυφλά και άβουλα στα πρότυπα που μας σερβίρουν. Μας δείχνουν πως ‘’μας θέλει η κοινωνία’’ ανάλογα με την δεκαετία και το στυλ της εποχής. Μας πλασάρουν έναν χρυσό, glamour και αστραφτερό κόσμο , γεμάτο ομορφιά που για να τον κατακτήσεις πρέπει να γίνεις όπως το κορίτσι του περιοδικού.
Μας δείχνουν συνεχώς κορίτσια με αψεγάδιαστα σώματα που δεν πεινούν ποτέ και μπορούν να ζήσουν με ελάχιστη τροφή και νιώθουν τέλεια μέσα στα μικροσκοπικά ρούχα τους.
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο χαρούμενο είναι το κορίτσι στο περιοδικό?
Αν είναι πραγματικό όλο αυτό που βλέπουμε ως θεατές και ποιες τεράστιες θυσίες έχει χρειαστεί για να είναι εκεί?
Πόσες φορές έχουν ποθήσει να φάνε ανέμελες ένα παγωτό με τις φίλες τους ή να κάτσουν στο οικογενειακό τραπέζι και να γελάσουν τρώγοντας και πίνοντας 1 ποτήρι κρασί?
Την αγαπούν και την σέβονται περισσότερο οι άνθρωποι γύρω της όταν φοράει νούμερο xs?
Η πρώην διευθύντρια της Αυστραλέζικης Vogue, Κρίστι Κλέμεντς δηλώνει στο βιβλίο της
 « τα μοντέλα δεν τρώνε ούτε ένα γεύμα επί τρεις μέρες συνεχόμενα»
«είναι τόσο αδύναμες που δεν μπορούν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά» ή «καταβροχθίζουν χαρτοπετσέτες ώστε να αισθανθούν ότι έχουν χορτάσει» 
Θυσιάζουν την σωματική και ψυχική τους υγεία στο βωμό της μόδας.
Το μοντέλο Τσάρλι Χαουαρντ (ύψος 1,75 και βάρος 47 κιλά ) κατάγγειλε με ανοιχτή επιστολή  ότι ο ατζέντης της , την παρότρυνε να χάσει βάρος γιατί για το χώρο της μόδας έχει παραπανίσια κιλά, προωθώντας έτσι την εμφάνιση διαταραχής της εικόνας του σώματος και κατά συνέπεια την εμφάνιση Νευρικής ανορεξίας.
Άλλο ανορεξικό μοντέλο, το 2013 εξομολογείται
 « Το μόνο φαγητό που επιτρεπόταν ήταν σαλάτα και λαχανικά ενώ για δύο ημέρες έπρεπε να είμαι χωρίς τροφή καθόλου . Τα χείλη και τα δάχτυλά μου ήταν μπλε , γιατί ήμουν τόσο λεπτή που η καρδιά μου αγωνιζόταν να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα μου . Οι make- up artists έπρεπε να τα συγκαλύψουν με concealer» .
Τρανταχτή απόδειξη της ευθύνης της εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών αποτελεί η τρομακτική αύξηση της Νευρικής ανορεξίας και της Νευρικής βουλιμίας την  τελευταία 15ετία, που το σκελετωμένο σώμα θεωρείται το ιδανικό.
Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε μη δυτικές κοινωνίες που δεν υπήρχαν αυτά τα δυτικά πρότυπα δεν αναφέρονταν περιστατικά ανορεξίας.
 Με την εισβολή των δυτικών προτύπων ομορφιάς και κομψότητας μέσα από διαφημίσεις, περιοδικά και σταρ του κινηματογράφου άρχισαν να αναφέρονται όλο και πιο πολλά περιστατικά ανορεξίας. Ακόμη, τα παιδιά των οικογενειών χωρών της μέσης ανατολής και της Ασίας που πήγαν στην Αγγλία π.χ. ανέπτυξαν διαταραχές διατροφής με το που ήρθαν σε επαφή με τις νέες αξίες ενώ στις χώρες τους τα ποσοστά ανορεξίας είναι κοντά στο 0.
 Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα των ερευνών είναι πως το 70 % των έγχρωμων γυναικών της Αμερικής δεν θεωρούν πως ένα αδύνατο σώμα είναι απαραίτητο και δηλώνουν ευτυχισμένες με το σώμα τους ,ενώ μόλις 11% των λευκών γυναικών της Αμερικής δηλώνουν το ίδιο. Συνολικά πολύ λίγες έγχρωμες Αμερικανές έχουν νευρική ανορεξία σε σχέση με τις λευκές Αμερικάνες .
Στο κοντινό παρελθόν πολλοί οίκοι μόδας, που σχεδόν όλες οι γυναίκες θαυμάζουν,  όπως ο οίκος Gucci , Armani και άλλοι, έχουν δεχτεί έντονη κριτική και πολλές φορές και απαγόρευση διαφημίσεων τους με σκελετωμένα μοντέλα σε διάφορες χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία.
Ελπιδοφόρο αποτελεί το γεγονός ότι λόγω των πολλών κρουσμάτων Νευρικής ανορεξίας και των αρνητικών σχολίων που δέχονται για την αλματώδη αύξηση των διατροφικών διαταραχών που οφείλονται στα λανθασμένα πρότυπα ,  αρκετοί οίκοι μόδας προσπαθούν ‘’να αλλάξουν΄΄ τη μόδα χρησιμοποιώντας στις καμπάνιες τους αδύνατα μεν αλλά όχι ανορεξικά μοντέλα δε.
Χώρες όπως η Γαλλία ,η Ιταλία, η Ισπανία και το Ισραήλ υιοθέτησαν νόμους στις αρχές του 2013 που αποκλείουν από τις επιδείξεις μόδας και τις διαφημιστικές καμπάνιες τα λιπόσαρκα μοντέλα.
Ολόκληρο το star system σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει υιοθετήσει τη μόδα της εποχής. Έτσι συχνά βλέπουμε ηθοποιούς, τραγουδίστριες, παρουσιάστριες και άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα με υπερβολικά αδύνατα και αψεγάδιαστα σώματα .
 
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια βέβαια έχουν κάνει την εμφάνιση τους διάφορες πασίγνωστες σταρ του εξωτερικού όπως η Kim Κardashian , η Jenifer Lopez, η Beyonce, η Shakira , η Rihanna και  πολλές άλλες που αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς να είσαι όμορφη και ποθητή έχοντας φυσιολογικό βάρος και αναδεικνύοντας τις καμπύλες του σώματός, διατηρώντας την υγεία του.
Το υγιές είναι το θελκτικό!
Άθελά τους ή μη , λειτουργούν ‘’προστατευτικά’’ σε θέματα βάρους ,  για τα  κορίτσια που τις έχουν ως είδωλα τους.
 
Μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού αναζητά το τέλειο σώμα μετρώντας θερμίδες , γραμμάρια και μπουκιές φαγητού για να νιώσει όμορφα με τον εαυτό του ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ένα εξίσου μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού που αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους και παχυσαρκίας , εγκαταλείποντας το ‘’όνειρο του τέλειου σώματος ΄΄, αντιμετωπίζοντας ρατσιστικές συμπεριφορές και εντείνοντας προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης των γυναικών αυτών.
Παρόλα αυτά χωρίς υπεκφυγές, όλες μας θέλουμε ένα όμορφο σώμα.  Πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι το όμορφο σώμα δεν είναι το σώμα που ΄΄υποφέρει΄΄ αλλά αυτό  που βρίσκεται σε ιδανικό βάρος και σε πλήρη ευεξία!
 Το τέλειο σώμα είναι αυτό που σφύζει από ζωή.
 
Και σαφώς αποδεκτή δεν σε κάνει μόνο ένα όμορφο σώμα αλλά και ουσιαστικότερα πράγματα όπως το στυλ ,ο χαρακτήρας, η αυτοπεποίθηση , η αγάπη για τον εαυτό σου. Άθελα μας ή θελημένα, ο  κόσμος γύρω μας αποτελεί καθρέφτη του πως βλέπουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Εμείς ορίζουμε τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι.
 
Τέλος σε ότι αφορά τα σκληρά πρότυπα της μόδας  , στόχος τους είναι :

  • γυναίκες χωρίς σωματότυπο….,
  •  χωρίς ‘’σωματική ταυτότητα’’….,
  • γυναίκες ΄΄κρεμάστρες’’ για όλα τα είδη ρούχων…

Μπορείς να είσαι στη μόδα χωρίς να χάνεις τον εαυτό σου και την υγεία σου..
Η μόδα είμαι  ΕΓΩ , ΕΣΥ και ΟΛΕΣ ΜΑΣ!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top