Ψωμί από καλαμπόκι

Ψωμί από καλαμπόκι

Facebook
Twitter
LinkedIn

Έχετε ξανακούσει για ψωμί από καλαμπόκι; Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος είναι το δημητριακό με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση, ζωοτροφές και καύσιμα. Προήλθε πριν από περίπου 7.000 χρόνια στο σημερινό Μεξικό και λίγο αργότερα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο .

Το καλαμπόκι έχει αποδειχθεί μια από τις πιο προσαρμόσιμες καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Ινδία, η Γαλλία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Ιταλία καλύπτουν περίπου το 79% της παγκόσμιας παραγωγής αραβοσίτου. Το 60-70% χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή και το υπόλοιπο 30-40% χρησιμοποιείται για την παραγωγή ειδών για ανθρώπινη κατανάλωση.             

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Όσον αφορά την διατροφική του αξία, το καλαμπόκι αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων του σε υδατάνθρακες. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επιπλέον διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , χοληστερίνη και νάτριο. Αποτελεί πηγή καροτενοειδών και περιέχει χρωστικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,C,K  που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα , βιταμίνη Ε  η οποία έχει επίσης υψηλή αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την σωστή  λειτουργία  μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος. 

Για την παραγωγή ωστόσο του άλευρου καλαμποκιού και των λοιπών προϊόντων αραβοσίτου χρησιμοποιείται πλήθος διαδικασιών που οδηγούν σε διαφορετική σύσταση θρεπτικών συστατικών στο τελικό προϊόν. Κατά την επεξεργασία ,τη μεταφορά, την αποθήκευση και την προετοιμασία γευμάτων εντοπίζονται απώλειες βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Σημαντικές είναι αυτές του συμπλέγματος των βιταμινών Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β9 και Β12) που συμβαίνουν κατά την παρασκευή, τη διανομή και το μαγείρεμα. Τα πρόσθετα μέταλλα (π.χ. σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο) γενικά διατηρούνται, αν και μπορεί να επηρεαστεί η βιοδιαθεσιμότητα τους.  Για αυτόν τον λόγο πραγματοποιείται πολλές φορές μαζικός εμπλουτισμός του αλεύρου αραβοσίτου με ένα ή πολλαπλά μικροθρεπτικά συστατικά με στόχο τη βελτίωση της πρόσληψης  τους. Οι βιταμίνες A και D3 είναι πρόσφατες προσθήκες σε ενισχυτικά προμίγματα για καλαμπόκι και δεν έχουν μελετηθεί καλά. Αν και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες για τον εμπλουτισμό του καλαμποκάλευρου, ο αραβόσιτος δεν έχει εξεταστεί τόσο διεξοδικά, επομένως οι συστάσεις δεν υποστηρίζονται πλήρως.

Τα οφέλη του καλαμποκιού στην υγεία :

  • Έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκαρκινική δράση
  • Συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη
  • Ενισχύει την υγεία του δέρματος, των οφθαλμών, των οστών
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου
  • Ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και συνεπώς βοηθά στην διαχείριση βάρους
  • Συμβάλλει ομαλή λειτουργία του εντέρου

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Το καλαμπόκι είναι ένα δημητριακό ευρέως διαδεδομένο  με υψηλή διατροφική αξία και πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Με το καλαμποκάλευρο προκύπτει πληθώρα παρασκευασμάτων όπως το ψωμί καλαμποκιού. Ωστόσο οι διαδικασίες  που πραγματοποιούνται για την παραγωγή, την αποθήκευση και την διάθεση του τελικού προϊόντος αραβόσιτου οδηγεί σε σημαντική έκπτωση της θρεπτικής του αξίας. Το ψωμί από καλαμπόκι είναι παρόλα αυτά πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με άλλα αρτοσκευάσματα και τις περισσότερες φορές είναι και ελεύθερο γλουτένης συνεπώς και κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης και περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από την διαιτολόγο διατροφολόγο Σταματία Διακάκη

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top