10-τρόφιμα-με-κρυμμένη-ζάχαρη

10 τρόφιμα με κρυμμένη ζάχαρη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν βλέπετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε  στην υγεία και την φυσική σας κατάσταση, ενώ έχετε κόψει τα γλυκά; Τελικά αρκεί να κόψουμε τα γλυκά για να πετύχουμε τους στόχους μας; Στην πραγματικότητα, η καθημερινή μας διατροφή συχνά κρύβει μια γλυκιά, αλλά αόρατη παγίδα: την κρυφή ζάχαρη. Άραγε υπάρχουν τρόφιμα με ζάχαρη εκτός από τα γλυκά;

Αν και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ενήμεροι για την ανάγκη να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης, η παρουσία της σε τρόφιμα που φαίνονται χαμηλά σε θερμίδες μπορεί να είναι έκπληξη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνεται στις γυναίκες να περιορίσουν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) την ημέρα, ενώ οι άνδρες πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψή τους σε 9 κουταλάκια του γλυκού (37,5 γραμμάρια). Ιδιαίτερα σε άτομα με ιατρικές καταστάσεις που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης (π.χ. διαβήτης) απαιτείται μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των τροφών που επιλέγουν και στην περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν 10 τρόφιμα που μπορεί να κρύβουν ζάχαρη.

Κριτσίνια- αρτοπαρασκευάσματα

Τα τυποποιημένα κριτσίνια, αλλά και γενικότερα αρτοπαρασκευάσματα όπως παξιμάδια, τορτίγιες κ.α. πολλές φορές περιέχουν επιπλέον ζάχαρη. Συχνά, αυτή η επιπλέον ζάχαρη αναγράφεται ως σιρόπι γλυκόζης. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να ελέγχουμε τις ετικέτες ή να επιλέγουμε αρτοπαρασκευάσματα από κάποιον φούρνο που εμπιστευόμαστε. Έτσι, θα προμηθευτούμε προϊόντα χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά.

Έτοιμες σάλτσες

Τα έτοιμα dressings αποτελούν συχνή παγίδα, καθώς πολλοί τα προτιμούν από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εξαιτίας των μειωμένων τους θερμίδων. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πλούσια σε ζάχαρη, χρωστικές και ενισχυτικά γεύσης. Αντίθετα το παρεξηγημένο ελαιόλαδο, το οποίο εμφανίζει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας.

Αλλαντικά

Γνωρίζατε ότι πολλά συσκευασμένα αλλαντικά περιέχουν ζάχαρη, προκειμένου να βελτιωθούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά; Γενικότερα τα αλλαντικά αποτελούν ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συστήνεται να καταναλώνουμε μέχρι 30 γρ. αλλαντικού την εβδομάδα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 2 φέτες.

Προϊόντα «χωρίς γλουτένη»

Πολλές φορές τα τυποποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητα τους. Μπισκότα, κράκερ, μπάρες και άλλα  gluten free προϊόντα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι οι θρεπτικότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Συνεπώς, είναι καλό να εστιάζουμε στα συστατικά των τροφών και να μην επηρεαζόμαστε από το marketing, αγοράζοντας προϊόντα που θεωρούνται ‘’της μόδας΄΄.  Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι για τα άτομα που για ιατρικούς λόγους συστήνεται να αποφύγουν τη γλουτένη, υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα χωρίς έξτρα ζάχαρη. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να προμηθευτούν και να εντάξουν στο διαιτολόγιο τους.

Δημητριακά- μπάρες

Τα περισσότερα εμπορικά δημητριακά και οι μπάρες δημητριακών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ζάχαρη και πολλές φορές περιέχουν διάφορες παραλλαγές αυτής (π.χ. σιρόπι ρυζιού, γλυκόζη, μέλι κλπ). Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για μπάρες και δημητριακά απαλλαγμένα από ζάχαρη, γεμάτα θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε, προκειμένου να ελαττώσετε την πρόσληψη ζάχαρης.

Αλείμματα  ξηρών καρπών με σοκολάτα

Τα αλείμματα ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο) θεωρούνται περισσότερο θρεπτικές επιλογές συγκριτικά με τις πραλίνες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το είδος αλειμμάτων που επιλέγουμε. Συνήθως τα αλείμματα ξηρών καρπών με γεύση και συγκεκριμένα με σοκολάτα είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Έτοιμα γεύματα

Πολλές αλυσίδες super market παρέχουν έτοιμα γεύματα στα ψυγεία τους, τα οποία κυρίως απευθύνονται σε άτομα με περιορισμένο χρόνο, που ψάχνουν μια γρήγορη λύση φαγητού. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές τα έτοιμα γεύματα (είτε μαγειρεμένα είτε σαλάτες) είναι ενισχυμένα με συντηρητικά και ζάχαρη, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Επιδόρπια γιαουρτιού

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι φημίζεται διεθνώς για τις ευεργετικές του ιδιότητες και είναι δυσεύρετο σε πολλές χώρες του εξωτερικού, συχνά επηρεαζόμενοι  από τις διαφημίσεις προτιμούμε τα επιδόρπια γιαουρτιού. Οι τίτλοι: «χαμηλά λιπαρά, χωρίς γλουτένη, χωρίς συντηρητικά κλπ.»  μπορεί να μας αποπροσανατολίσουν με αποτέλεσμα να επιλέγουμε επιδόρπια γιαουρτιού χαμηλής θρεπτικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Προτιμήστε το σκέτο γιαούρτι, το οποίο μπορείτε να εμπλουτίσετε με ξηρούς καρπούς, φρούτα και granola χωρίς ζάχαρη.

Χυμοί του εμπορίου

Οι συσκευασμένοι χυμοί συχνά διαθέτουν επιπλέον ζάχαρη, δεδομένου ότι απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της αρεσκείας τους. Προτιμήστε σπιτικά smoothies με φρέσκα φρούτα, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Έτσι, θα εξασφαλίσετε μέγιστη απορροφησιμότητα των βιταμινών, αλλά και να αποφύγετε την επιπρόσθετη ζάχαρη.

Προϊόντα “vegan

Τα συσκευασμένα vegan προϊόντα (π.χ. Vegan burger, κοτόπουλο κλπ.) τις περισσότερες φορές αποτελούν λιγότερο θρεπτικές επιλογές, καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη και ενισχυτικά γεύσης. Είναι προτιμότερο να ετοιμάσετε σπιτικά φαλάφελ, μπιφτέκια λαχανικών, γύρο μανιταριών και πολλές ακόμα επιλογές για αντικατάσταση των ζωικών τροφών, σε περίπτωση που ακολουθείτε μια vegan διατροφή.

Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε και να προτιμούμε  ανεπεξέργαστα προϊόντα για καθημερινή χρήση.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι απόλυτα λογικό να καταναλώνουμε με μέτρο και τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, με την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται συνειδητά και από τροφές που μας παρέχουν πραγματική απόλαυση.

Από την Φλώρα Γιατρά

Βιβλιογραφία

Added Sugars. (2023, May 10). www.heart.org. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars

How to spot — and avoid — added sugar. (2014, October 16). Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-spot-and-avoid-added-sugar

Nguyen, P. K., Lin, S., & Heidenreich, P. A. (2016, January 25). A systematic comparison of sugar content in low-fat vs regular versions of food. Nutrition & Diabetes. https://doi.org/10.1038/nutd.2015.43

In-Text Citation: (Nguyen et al., 2016)

Preventing obesity. Hidden sugars in foods undermine strategies to reduce obesity and diabetes. (2003, January 11). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12524698/

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top