Το ακτινίδιο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το ακτινίδιο είναι ένα εποχιακό φρούτo με πολλά οφέλη για την υγεία μας που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα τον 20ό αιώνα.

Από την Κίνα μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία και στην συνέχεια στην Αμερική. Σήμερα, η παραγωγή του ακτινίδιου παγκοσμίως όλο και αυξάνεται καθώς αυξάνεται αντίστοιχα και η ζήτηση.

Η ονομασία του (kiwi) δόθηκε από τον άνθρωπο που το ανακάλυψε, Hayward Wright. Το όνομα kiwi προέρχεται από ένα πτηνό, το οποίο αποτελεί σύμβολο έθνους της Νέας Ζηλανδίας.

Ποια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το ακτινίδιο

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.

Μάλιστα, η περιεκτικότητα του ακτινιδίου σε βιταμίνη C είναι μεγαλύτερη από αυτή του πορτοκαλιού. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, καλίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

Πιο συγκεκριμένα, δίνονται παρακάτω τα διατροφικά στοιχεία του ακτινίδιου (για 100 γραμμάρια φρούτου) από τους διατροφικούς πίνακες του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Νερό83,9 γρ  
Ενέργεια58 kcal  
Πρωτεΐνη1,06 γρ  
Λιπαρά             0,44 γρ
Υδατάνθρακες  14 γρ
Φυτικές ίνες  3 γρ
Ολικά σάκχαρα8,99 γρ  
Ασβέστιο, Ca35 mg  
Σίδηρος, Fe0,24 mg  
Μαγνήσιο, Mg16 mg  
Φώσφορος, Ρ34 mg  
Κάλιο, Κ198 mg  
Νάτριο, Na5 mg  
Χαλκός, Cu0,134 mg  
Βιταμίνη C74,7 mg  
Βιταμίνη Α4 μg  
Βιταμίνη Κ  40,3 μg
Οφέλη του ακτινιδίου

Το ακτινίδιο, με την ιδιαίτερη υφή και όξινη γεύση του, προσφέρει πολλαπλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία του καταναλωτή.

Μάλιστα, πολλές μελέτες έχουν γίνει γύρω από τις ευεργετικές επιδράσεις του τροπικού αυτού φρούτου. Το ακτινίδιο, και συγκεκριμένα το μαύρο ακτινίδιο (A. arguta), θωρείται από τα φρούτα «superfood», καθώς περιέχει περισσότερα από 20 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και σημαντική σειρά βιταμινών (Wang et al., 2018).

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ακτινίδιο (φαινόλες) βοηθούν στην:

  • κινητικότητα του εντέρου, γι’ αυτό και ενδείκνυται η κατανάλωση τους σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας
  • μείωση του οξειδωτικού στρες των κυττάρων
  • πρόληψη χρόνιων παθήσεων
  • αποτροπή διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του γαστρεντερικού, του μαστού και του προστάτη (Adom & Liu, 2002). Πέραν των αντιοξειδωτικών του στοιχείων, μελετήθηκε και η πρoβιοτική του δραστηριότητα και φάνηκε πως προσφέρει αντικαρκινικές ουσίες

Πολλές μελέτες επίσης ασχολήθηκαν και με τις θεραπευτικές επιδράσεις που έχει το ακτινίδιο στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, η μελέτη των Duttaroy και Jørgensen έδειξε πως τα ακτινίδια προφυλάσσουν από τη θρόμβωση και βοηθούν στη μείωση βιοδεικτών που η αύξησή τους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως τριγλυκερίδια, κακή χοληστερόλη/LDL και ολική χοληστερόλη). Η μελέτη από τους Svendsen et al έδειξε πως τα ακτινίδια βοηθούν επίσης στην μείωση της υπέρτασης και στην προφύλαξη αθηροσκλήρυνσης.

Εκτός από τα παραπάνω, το ακτινίδιο προστατεύει την όρασή μας και μας χαρίζει υγιές δέρμα λόγω ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού, της λουτεΐνης.

Συμπερασματικά

Το ακτινίδιο παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό προστασία και τρομερά οφέλη. Εάν ακόμη δεν σας αρέσει να το καταναλώνετε σκέτο, μπορείτε να αρχίσετε να το εντάσσετε στη διατροφή σας σε smoothie ή μέσα στο γιαούρτι.

Βέβαια, εάν οι διατροφικές μας συνήθειες συνολικά είναι μη ισορροπημένες, το να τρώτε ακτινίδιο δεν μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω οφέλη. Κανένα τρόφιμο δεν έχει μαγικές ή θεραπευτικές ιδιότητες από μόνο του, παρά μόνο στο πλαίσιο μιας υγειούς και ισορροπημένης διατροφής!

Βιβλιογραφικές πηγές
  • Zhang, J., Tian, J., Gao, N., Gong, E. S., Xin, G., Liu, C., Si, X., Sun, X., & Li, B. (2021). Assessment of the phytochemical profile and antioxidant activities of eight kiwi berry (Actinidia arguta (Siebold & Zuccarini) Miquel) varieties in China. Food Science and Nutrition, 9(10), 5616–5625. https://doi.org/10.1002/fsn3.2525
  • Lippi, G., & Mattiuzzi, C. (2020). Kiwifruit and Cancer: An Overview of Biological Evidence. In Nutrition and Cancer (Vol. 72, Issue 4, pp. 547–553). Routledge. https://doi.org/10.1080/01635581.2019.1650190
  • Zuraini, N. Z. A., Sekar, M., Wu, Y. S., Gan, S. H., Bonam, S. R., Rani, N. N. I. M., Begum, M. Y., Lum, P. T., Subramaniyan, V., Fuloria, N. K., & Fuloria, S. (2021). Promising nutritional fruits against cardiovascular diseases: An overview of experimental evidence and understanding their mechanisms of action. In Vascular Health and Risk Management (Vol. 17, pp. 739–769). Dove Medical Press Ltd. https://doi.org/10.2147/VHRM.S328096
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αλκοόλ και εφηβεία

Αλκοόλ και εφηβεία 

Ο όρος αλκοόλ και εφηβεία προκαλεί όλο και μεταλύτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια μιας και η κατανάλωση οινοπνεύματος από νεαρά άτομα αυξάνεται

Scroll to Top