Τι συνδέει το άγχος με την συμβατική αντίληψη του χρόνου;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το άγχος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μάστιγα του 21ου αιώνα.  Είναι μία κατάσταση ύπουλη και λίγοι του δίνουν την προσοχή που του αξίζει.
Τα συμπτώματα του άγχους για τον άνθρωπο μπορούν να είναι από πολύ απλά μέχρι και απειλητικά για τη ζωή του και των άλλων.
Ο σκοπός αυτού του άρθρου όμως είναι όμως διαφορετικός. Θα ασχοληθεί και θα παρουσιάσει μία διαφορετική προσέγγιση στο καυτό αυτό θέμα, από την πλευρά του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να κατανοήσουν μία πλευρά του μηχανισμού που δημιουργεί το άγχος.  Αν εφαρμοστούν όλες ή έστω και κάποιες από δράσεις που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, τα επίπεδα του άγχους θα μειωθούν και η διάθεσή σας θα αλλάξει.
Το άγχος και η συμβατική αντίληψη του χρόνου
Αν προσπαθούσαμε να περιγράψουμε τις διαδικασίες που βρίσκονται πίσω από το λέξη «άγχος», θα καταλήγαμε στην εξής περιγραφή:
«Τώρα, αισθάνομαι και παρατηρώ κάποια συμπτώματα στο σώμα μου, τα οποία είναι αποτέλεσμα αρνητικών σκέψεων, οι οποίες αφορούν ένα γεγονός  που δεν έχει ακόμα συμβεί ή έχει συμβεί, αλλά τα αποτελέσματά του δεν είναι ακόμα γνωστά. Εγώ προδικάζω αρνητικά αποτελέσματα για εμένα και αυτό συμβαίνει διότι ίσως στο παρελθόν να είχε συμβεί ένα γεγονός με παρόμοια αποτελέσματα, ή για κάποιο λόγο κάποτε αποφάσισα ότι « εγώ δεν μπορώ».
Σε όλη την παραπάνω παράγραφό είναι σαφές, ότι ο χρόνος και πως τον αντιλαμβανόμαστε είναι πυρηνικής σημασίας για τη δημιουργία των αρνητικών συναισθημάτων που τοποθετούνται κάτω από τη ταμπέλα «άγχος» και επηρεάζουν τη φυσιολογία μας.
Ένα από τα βασικά αξιώματα του NLP είναι ότι «η μνήμη & η φαντασία χρησιμοποιούν τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου του κεφαλιού και είναι το ίδιο». Αυτό σημαίνει ότι οι αναμνήσεις που έχουμε για ένα γεγονός, δεν περιγράφουν το ίδιο γεγονός όταν αυτό συνέβη!
Αν ρωτήσουμε 100 ανθρώπους να περιγράψουν το ίδιο γεγονός που βίωσαν δίπλα δίπλα , θα πάρουμε 100 διαφορετικές περιγραφές…. Πως είναι δυνατόν αυτό! Το γεγονός ήταν το ίδιο για όλους! Η απάντηση βρίσκεται στην υποκειμενικότητα της ανθρώπινης αντίληψης.
Ένα γεγονός που συνέβη χρόνια πριν, αποθηκεύτηκε στη μνήμη όχι όπως συνέβη βάση στοιχείων, αλλά σύμφωνα τα υποκειμενικά φίλτρα και το επίπεδο της συνειδητότητας του ατόμου τη στιγμή που το βίωσε. Κάθε φορά που αυτή η ανάμνηση ανασύρεται, πχ για να την συζητήσουμε, αυτή  αποθηκεύεται πίσω αλλαγμένη, διότι την επεξεργαστήκαμε από ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας!
Ίσως αυτή η προσέγγιση να δίνει πολλές απαντήσεις στο πως, ένα γαύγισμα ενός σκύλου κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός ανθρώπου, 40 χρόνια μετά, έχει προκαλέσει μία φοβία στα σκυλιά σε έναν ώριμο ενήλικο!
Επιστρέφοντας στο θέμα του άρθρου, το άγχος προκαλείται διότι το άτομο ευρισκόμενο στο τώρα ,προβάλλει στο μέλλον αρνητικές κρίσεις για τις ικανότητες του, κρίσεις όμως οι οποίες δημιουργήθηκαν στο παρελθόν! Ένα προδικαζόμενο αποτέλεσμα ενός γεγονότος που δεν έχει συμβεί ακόμα, μας αγχώνει σήμερα! Τρομερό!
Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές αντιμετώπισης του άγχους. Εδώ να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται η αντικατάσταση της παραδοσιακής ιατρικής ή ψυχολογίας για την αντιμετώπιση του άγχους και πιθανόν επιπλοκών του!
Αν ενσωματώσετε όλα ή κάποια από τα παρακάτω στην καθημερινή φροντίδα του εαυτού σας, το συνολικό επίπεδο ευεξίας θα ανέβει και το άγχος θα μειωθεί ή ίσως και να εξαλειφθεί!
Φροντίστε τις σκέψεις σας!
Οι σκέψεις δημιουργούν και ελέγχουν την καθημερινότητα σας, επιλέξτε τες σοφά! Εστιάστε περισσότερο στα γεγονότα και όχι στην ερμηνεία αυτών & όταν κάτι συμβεί ψάξτε να βρείτε το μάθημα που έχει να σας δώσει. Είμαι πολύ σκεπτικός με την μόδα της θετικής σκέψης και κλίνω προς την ειλικρινή σκέψη με αγάπη προς τον εαυτό και τους άλλους.
Δώστε προσοχή στο τι συμβαίνει στο σώμα σας εκείνη τη στιγμή!
Η παρατήρηση του τί συμβαίνει στο σώμα τη στιγμή που αισθανόμαστε κάτι που το ονομάζουμε τελικά άγχος, συμβάλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων λόγω της αποστασιοποίησης, του αισθήματος της ασφάλειας που αυτή δημιουργεί και του καθαρού μυαλού.
Εστιάστε σε ποιο σημείο αισθάνεστε ότι αισθάνεστε. Τι ποιότητες αυτό και αν κινείται ή είναι σταθερό και ότι άλλο μπορείτε να παρατηρήσετε. Αν μπορείτε, δώστε ένα όνομα στο πως αισθάνεστε εκτός από «άγχος». Το πιο πιθανό είναι σε λίγο να μειωθεί η ένταση του και να εξαφανισθεί.
Ισορροπήστε την αναπνοή σας και αφοσιωθείτε σε αυτή για λίγα λεπτά!
Η αναπνοή είναι το ισχυρότερο μέρος της ανθρώπινης φυσιολογίας και με αυτό μπορούμε να ελέγξουμε πολλά πράγματα, φυσικά είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα αν δεν γνωρίζουμε τί κάνουμε. Σε καταστάσεις άγχους, η αναπνοή αλλάζει και συνήθως γίνεται ρηχή, στηθική και γρήγορη. Αντίθετα σε κατάσταση ηρεμίας αυτή συνήθως είναι διαφραγματική, και σχεδόν με ίσους χρόνους εκπνοής και εισπνοής.
Αυτό που θα μπορούσε κάποιος να κάνει για να ισορροπήσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο σε περιπτώσεις άγχους είναι αποδιοργανωμένο, είναι να αναπνεύσει για 3-5 λεπτά με ίσους χρόνους εισπνοής και εκπνοής χαλαρά και ήρεμα. Αυτή είναι μία τεχνική που και στην καθημερινή μας ζωή συμβάλει στη δημιουργία & διατήρηση μίας κατάστασης Ήρεμης Εγρήγορσης (Calm Alertness) και με την επανάληψη αυξάνει την ευεξία. Προσοχή στην υπερβολή λίγα λεπτά αρκούν και πάντοτε αφού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν υπάρχει κάποιο θέμα υγίειας.
Δώστε και πάρτε αγκαλιές!
Η αγκαλιά είναι ένα από ισχυρότερα «φάρμακα»! Δώστε και πάρτε όσο το δυνατόν περισσότερες αγκαλιές και προσπαθήστε να λάβετε και να επιστρέψετε την θετική ενέργεια που λαμβάνετε, ενισχυμένη!
Η αγκαλιά είναι μία συνήθεια που αν καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία ως οικογενειακή παράδοση, συμβάλει στο κτίσιμο ανθρώπων με αυτοπεποίθηση και με χαμηλά επίπεδα άγχους.
Πλέον υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για να αγκαλιάσετε κάποιον! Κάντε το!
Χαμογελάτε δίχως λόγο μέσα στην ημέρα για λίγα λεπτά!
Είναι γνωστό ότι η φυσιολογία του σώματος επηρεάζει τα συναισθήματα μας. Το χαμόγελο δημιουργεί θετικά συναισθήματα και μπορεί να αλλάξει τη διάθεση μας, αλλά και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους.
Για το λόγο αυτό, ενσωματώστε καθημερινά στη ζωή σας τη συνήθεια να χαμογελάτε για κάποια ώρα και μάλιστα έντονα. Μετά από μερικές φορές από περίεργο και άβολο αρχικά, θα γίνει συνήθεια και μάλιστα ευχάριστη.
Αν κάποιοι θέλετε να το πάτε και ένα βήμα παρακάτω, χρησιμοποιείστε έναν καθρέπτη και προσπαθήστε να σχηματίσετε ένα Χαμόγελο Douchenne , το οποίο θεωρείται ως το τέλειο χαμόγελο, αλλά και πειραματιστείτε και με διάφορες άλλες εκφράσεις & μικροεκφράσεις του προσώπου και τα συναισθήματα που αυτές προκαλούν, ως μια ακόμα δραστηριότητα που θα σας αποσπάσει από ότι σας απασχολεί και σίγουρα θα συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του άγχους!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top