Θεραπεία Διατροφικών Διαταραχών: Σημασία της διεπιστημονικής ομάδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία) είναι περίπλοκες, σοβαρές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική και σωματική υγεία του πάσχοντος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να επιφέρουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Οι Διαροφικές Διαταραχές δεν επηρεάζουν μόνο το βάρος και την εικόνα κάποιου. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση, τις γνωστικές λειτουργίες, την έκφραση και ρύθμιση του συναισθήματος, τις διαπροσωπικές σχέσεις και σε μεγάλο βαθμό την σωματική υγεία.

Για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη λειτουργία της καρδιάς, οστεοπόρωση, γαστρεντερικά προβλήματα. Επίσης, διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών και των ηλεκτρολυτών, αδυναμία κ.α.

Μείζονος σημασίας οι εκπαιδευμένοι θεραπευτές

Καθώς λοιπόν οι Διατροφικές Διαταραχές χαρακτηρίζονται από σημαντικές ιατρικές επιπλοκές, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη θεραπεία τους πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι.

Θα πρέπει να γνωρίζουν ποιές είναι οι πιθανές ιατρικές επιπλοκές, να μπορούν να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών, να γνωρίζουν πότε συνιστάται ενδονοσοκμειακή περίθαλψη ή φαρμακευτική αγωγή και να αναγνωρίζουν την ανάγκη και σημασία της συνεργασίας με ανθρώπους άλλων ειδικοτήτων.

Είναι πολύ σημαντικό, όταν η σωματική υγεία ενός ανθρώπου με διατροφική διαταραχή κρίνεται κρίσιμη, να υπάρχει εντατικός ιατρικός έλεγχος και άμεση, τακτική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων.

Επομένως, για την σωστή αντιμετώπιση μιας διατροφικής διαταραχής είναι απαραίτητη η ομαδική συνεργασία από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων.

Ειδικότητητες που μπορεί να εμπλακούν

Τα ειδικά εκπαιδευμένα μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που μπορεί να εμπλέκονται στη θεραπεία για τις ΔΠΤ μπορεί να είναι:

 • Ψυχίατρος (Παιδοψυχίταρος)
 • Ψυχολόγος (Παιδοψυχολόγος)
 • Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
 • Παθολόγος
 • Καρδιολόγος
 • Γυναικολόγος
 • Ενδοκρινολόγος
 • Παιδίατρος
 • Νοσηλευτής/Νοσηλεύτρια
 • Γυμναστής/Γυμνάστρια
 • Σε περίπτωση ενδονοσοκομειακής θεραπείας, άλλα μέλη της ομάδας, όπως εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.

Ανάλογα με τις ανάγκες, μπορεί να προστεθεί στην ομάδα και κάποια άλλη ειδικότητα, π.χ. γαστρεντερολόγος.

Δεν σημαίνει πως απαραίτητα κάθε φορά εμπλέκονται ενεργά στην θεραπεία ενός περιστατικού όλες οι παραπάνω ειδικότητες. Η θεραπεία εξατομικεύεται και η θεραπευτική ομάδα μπορεί να απαρτίζεται από διαφορετικά μέλη ανάλογα με τις ανάγκες.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει άμεση επαφή ανάμεσα σε όλα τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας και στον ασθενή. Μπορεί να υπάρχει επικοινωνία και υποστήριξη μεταξύ του βασικού θεραπευτή και άλλων μελών της ομάδας για συμβουλευτικούς λόγους.

Παρόλο που ο κάθε κλινικός μπορεί να γνωρίζει κάποιες βασικές πληροφορίες που να αφορούν μία άλλη ειδικότητα, είναι σημαντικό να μην παρεμβαίνει σε θέματα που δεν συγκαταλέγονται στη δική του ειδικότητα. Να γνωρίζει πότε πρέπει να παραπέμψει το περιστατικό του και σε κάποιο άλλο μέλος της θεραπευτικής ομάδας και πότε πρέπει να επικοινωνήσει ο ίδιος με κάποιον άλλον κλινικό.

Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται ο σεβασμός ανάμεσα στις αρμοδιότητες του κάθε κλινικού. Γίνεται επίσης η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι εκάστοτε ανάγκες ενός ανθρώπου με διατροφική διαταραχή.

mov_keadd-212x300
Σημείωση προς ειδικούς

Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας, εκπαιδεύσου σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

δίαιτα κέτο

Δίαιτα Κέτο: Όλη η αλήθεια

Η δίαιτα κέτο είναι μια διατροφή πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά. Ένα κλασικό πρόγραμμα στην δίαιτα κέτο αποτελείται σε

Scroll to Top