Ροβίτσα ή ψιλοφάσουλα Καλαματιανά

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Τα ελληνικά όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.  Έχουν μακρά ιστορία και δεν είναι τυχαίο  ότι κάποτε ονομάζονταν και «κρέας των φτωχών», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες.
Επίσης, τα όσπρια  περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι χαμηλά σε  λιπαρά και αλάτι.

Ροβίτσα ή αλλιώς ψιλοφάσουλα

Η ροβίτσα είναι ένα όσπριο, λιγότερο δημοφιλές από τα υπόλοιπα όσπρια. Το μέγεθός του είναι μικρότερο από την φακή, ενώ το χρώμα του είναι πράσινο.
Είναι εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, χορτοφαγικά κεφτεδάκια, πουρέ αλλά και σούπα. Η Ροβίτσα δεν χρειάζεται μούλιασμα πριν τη χρήση όπως άλλα όσπρια, και είναι εύκολη στα μαγείρεμα.

Συνταγή παραδοσιακής Καλαματιανής σούπας

Υλικά
  • 500 γρ ροβίτσα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Ρίγανη φρέσκια κατά βούληση
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ξεπλένουμε και σουρώνουμε την ροβίτσα.  Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με την ροβίτσα, και προσθέτουμε περίπου 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε και τη ρίγανη, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.
Μπορείτε να αφαιρέσετε τα φλούδια που θα ανέβουν στην επιφάνεια της σούπας με τρυπητή κουτάλα-για να είναι ελαφρύτερη, αν θέλετε.
Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε να πάρει-μόλις-μια βράση.   Σερβίρουμε με έξτρα λεμόνι και ρίγανη, και λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο ανά πιάτο.
Καλή όρεξη!
 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Μέλι

Το μέλι και η ιστορία του

Το μέλι  εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί  γιατρικό σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι έχει θεραπευτικές του ιδιότητες και

Scroll to Top