Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει τη φοβερή εμφάνιση όμορφων φρέσκων λαχανικών που μετατρέπονται σε χνουδωτά μορφώματα. Τα φρέσκα προϊόντα χαλάνε γρήγορα, αλλά με λίγη τεχνογνωσία, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους και να απολαύσετε τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Και τρώγοντας λαχανικά αντί να τα πετάτε, βοηθάτε και τον πλανήτη. Πως μπορεί λοιπόν να γίνει η συντήρηση των λαχανικών;
Ενώ τα φρέσκα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, αποσυντίθενται αργά και αρχίζουν να χάνουν τη θρεπτική τους αξία αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Πρόκειται για έναν φυσικό κύκλο που οφείλεται στην έκθεση στον αέρα, το φως και τη θερμότητα καθώς μεταφέρονται από το χωράφι στο σούπερ μάρκετ,
Δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια και δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για την αποθήκευσή τους. Εδώ θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα λαχανικά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα μεγιστοποιήσετε τη γεύση και τη θρεπτική αξία τους. Τα φρέσκα χόρτα, όπως το μαρούλι, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα λαχανικά ρίζας, όπως οι πατάτες ή τα καρότα. Επιπλέον, ορισμένες πρακτικές, όπως το ξεφλούδισμα ή το πλύσιμο, μπορούν να επιμηκύνουν ή να μειώσουν τη διάρκεια ζωής τους, ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Η αποθήκευση ορισμένων λαχανικών μαζί μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής τους. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αποθηκεύετε τα λαχανικά σας για μέγιστη δυνατή φρεσκάδα.
Δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος
Ορισμένα λαχανικά παραμένουν φρέσκα περισσότερο σε δροσερό μέρος ή σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από υγρασία, θερμότητα και φως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι ένα ντουλάπι της κουζίνας (που δεν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φούρνο σας), ή μπορεί να σημαίνει ένα ειδικό ντουλάπι. Η ιδανική θερμοκρασία για το ντουλάπι σας είναι μεταξύ 10 και 20 ° C . Αν και οι 10-15 ° C είναι ακόμα καλύτερα.
Ο λόγος που πρέπει να διατηρείτε το ντουλάπι σας σκοτεινό είναι ότι αν αυτά τα λαχανικά εκτεθούν στο φως, νομίζουν ότι βρίσκονται έξω και θα αρχίσουν να βλασταίνουν.
Τα λαχανικά που μπορείτε να αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας περιλαμβάνουν
Κρεμμύδια
Κρεμμύδια
Σκόρδο
Σκληρά κολοκύθια όπως το χειμωνιάτικο, το βελανίδι, το σπαγγέτι και το βουτυρόψωμο.
Όλα τα είδη πατάτας (συμπεριλαμβανομένων των γλυκοπατάτας και της γλυκοπατάτας)
Ρούταμπαγκας
Τα προαναφερθέντα προϊόντα θα διατηρηθούν στο ντουλάπι σας για τουλάχιστον μια εβδομάδα και ακόμη περισσότερο, όπως ένα μήνα ή περισσότερο. Αυτό θα συμβεί εάν η θερμοκρασία παραμένει μεταξύ 10-15 ° C.
Αν δεν εφαρμόζετε σχολαστικό έλεγχο του κλίματος στο σπίτι σας όλο το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι τα λαχανικά που αποθηκεύονται στο ντουλάπι σας θα διαρκέσουν γενικά περισσότερο τους ψυχρούς μήνες απ’ ό,τι όταν κάνει ζέστη.
Σημειώστε ότι αν αποθηκεύετε τα κρεμμύδια και τις πατάτες σας στο ντουλάπι, μην τα αποθηκεύετε το ένα δίπλα στο άλλο. Οι πατάτες φυτρώνουν πιο γρήγορα αν αποθηκεύονται κοντά σε κρεμμύδια.
Στο ψυγείο
Παρατηρήστε αν διαθέτει το ψυγείο σας συρτάρια για τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Τα περισσότερα έχουν, και μερικά από αυτά σας επιτρέπουν ακόμη και να ρυθμίζετε την υγρασία, γενικά ανοίγοντας (λιγότερη υγρασία) και κλείνοντας (περισσότερη υγρασία) μικρούς αεραγωγούς στα συρτάρια. Η ρύθμιση χαμηλής υγρασίας είναι καλύτερη για ορισμένα φρούτα. Όταν όμως πρόκειται για λαχανικά θα πρέπει να επιλέξετε την υψηλή υγρασία, με άλλα λόγια, κλείστε τους αεραγωγούς. Η θερμοκρασία στο ψυγείο σας θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 0.6 ℃και 4.4 ℃.
Τα σπαράγγια έχουν αρκετά μικρή διάρκεια ζωής, ακόμη και όταν βρίσκονται στο ψυγείο. Θα καταλάβετε πότε τα σπαράγγια σας αρχίζουν να φθείρονται όταν οι άκρες των μίσχων αρχίσουν να φαίνονται ξερές και μαραμένες. Τα σπαράγγια διατηρούνται για 2 έως 3 ημέρες στο ψυγείο, αλλά δείτε παρακάτω έναν τρόπο για να το παρατείνετε σημαντικά.
Οι μελιτζάνες, το σέλινο, οι πιπεριές, τα μπιζέλια, οι αγκινάρες, τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια διατηρούνται στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.
Τα καλοκαιρινά κολοκύθια, τα κίτρινα κολοκύθια και τα πράσινα φασόλια 3 έως 5 ημέρες.
Το μπρόκολο θα αντέξει από 3 έως 5 ημέρες.
Τα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται 3 έως 5 ημέρες.
Το κουνουπίδι διαρκεί 1 εβδομάδα.
Τα καρότα, τα παστινάκια, τα γογγύλια, τα παντζάρια και τα ραπανάκια μπορούν να αποθηκευτούν σε πλαστική σακούλα προϊόντων. Εκεί, θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες.
Το ίδιο ισχύει και για το μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία θα διαρκέσουν από 3 ημέρες έως και μία εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο ευαίσθητα είναι τα φύλλα.
Τα μανιτάρια θα διαρκέσουν 3 έως 5 ημέρες και θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο σε χάρτινη σακούλα.
Τα στάχυα καλαμποκιού πρέπει να αποθηκεύονται μέσα στο φλοιό τους- θα διατηρηθούν από 1 έως 2 ημέρες.
Στον πάγκο
Ενώ υπάρχουν μυριάδες φρούτα, όπως τα πυρηνόκαρπα, τα εσπεριδοειδή και οι μπανάνες που πρέπει να αποθηκεύονται στον πάγκο, το μόνο λαχανικό που πρέπει να διατηρείτε εκεί είναι οι ντομάτες.
Τι είναι αυτό; Έχετε ακούσει ότι οι ντομάτες είναι τεχνικά ένα φρούτο; Πράγματι είναι. Και, τεχνικά, το ίδιο και οι πιπεριές, τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια, το καλαμπόκι και η μελιτζάνα. Αλλά επειδή οι ντομάτες προετοιμάζονται και σερβίρονται όπως τα άλλα λαχανικά και όχι όπως χρησιμοποιούμε τα φρούτα, όπως τα μήλα, οι μπανάνες και τα αχλάδια, τις συμπεριλαμβάνουμε εδώ.
Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε τις ντομάτες σας στον πάγκο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Το ψυγείο θα μετατρέψει την υφή τους σε κοκκώδη.
Διατηρήστε τα λαχανικά και τα φρούτα χωριστά
Αν έχετε ακούσει ποτέ ότι μπορείτε να ωριμάσετε ένα αβοκάντο αποθηκεύοντάς το σε μια σακούλα με ένα μήλο, είναι αλήθεια. Ο λόγος είναι ότι τα μήλα και τα αχλάδια, καθώς και πολλά άλλα φρούτα, παράγουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο. Το αέριο αυτό επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης άλλων φρούτων και λαχανικών που τυχαίνει να βρίσκονται κοντά.
Και ενώ μερικές φορές μπορεί να θέλετε τα φρούτα σας να ωριμάζουν γρηγορότερα, αυτό δεν ισχύει για τα λαχανικά. Με τα λαχανικά, ωρίμανση σημαίνει απλώς αλλοίωση: κηλίδωση, μαρασμός, κιτρίνισμα και γενικά αποσύνθεση.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιώνεστε ότι αποθηκεύετε τα λαχανικά σας μακριά από τα φρούτα σας. Αν έχετε δύο συρτάρια για τα λαχανικά, μπορείτε να κρατήσετε το ένα για τα λαχανικά και το άλλο για τα φρούτα.
Εκτός από τα μήλα και τα αχλάδια, τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα είναι μεγάλοι παραγωγοί αιθυλενίου.
Συζητήσαμε προηγουμένως πώς τα κρεμμύδια πρέπει να κρατούνται μακριά από τις πατάτες, και αυτό δεν οφείλεται στο αιθυλένιο, αλλά στο γεγονός ότι η υπερβολική υγρασία που εκπέμπουν τα κρεμμύδια μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βλαστών στις πατάτες.
Οτιδήποτε ολόκληρο θα διαρκέσει περισσότερο από οτιδήποτε κομμένο, και οτιδήποτε κομμένο ή ξεφλουδισμένο θα πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο.
Αποθήκευση των υψηλών βλαστών
Σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τα σπαράγγια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ένα γυάλινο βάζο μεγέθους τετάρτου είναι ιδανικό εδώ.
Με τα σπαράγγια, αφαιρέστε τα λαστιχάκια, κόψτε μια ίντσα από τον πυθμένα και τοποθετήστε τα σε ένα γυάλινο βάζο. Μην τα στριμώχνετε, όμως. Ίσως χρειαστεί να μοιράσετε ένα μάτσο σε δύο βάζα. Γεμίστε τα μέχρι τη μέση με νερό, στη συνέχεια καλύψτε τα κοτσάνια με μια πλαστική σακούλα προϊόντων και στερεώστε τα με ένα λαστιχάκι. Τα σπαράγγια θα παραμείνουν φρέσκα με αυτόν τον τρόπο για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική και με τα κρεμμυδάκια, μόνο που δεν πρέπει να κόψετε τον πυθμένα τους. Αν είστε πραγματικά τυχεροί, αυτές οι μικροσκοπικές λευκές ρίζες στον πυθμένα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και μπορείτε να φυτέψετε τα κοτσάνια στον κήπο σας, όπου θα παρέχουν δωρεάν πράσινα κρεμμυδάκια για έως και δύο χρόνια. Μόλις φυτευτούν, απλά κόψτε όσα από τα πράσινα βλαστάρια θέλετε. (Δεν θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα λευκά μέρη στα άκρα χωρίς να τα ξεθάψετε).
Μαρούλι: Μια ειδική περίπτωση
Όπως πολλά λαχανικά, έτσι και το μαρούλι χρειάζεται υγρασία για να παραμείνει φρέσκο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός όμως από την υγρασία, το μαρούλι επωφελείται και από την κυκλοφορία του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι η απλή αποθήκευσή του σε πλαστική σακούλα ή στο συρτάρι με τα ψιλοκομμένα λαχανικά δεν θα μεγιστοποιήσει τη διάρκεια ζωής του. Η αποθήκευση του μαρουλιού σας εκεί δεν είναι απαραίτητα κακή γι’ αυτό, απλώς δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ εκεί όσο θα διαρκούσε αν είχε ένα υγρό περιβάλλον με καλή κυκλοφορία του αέρα.
Ο τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε την ίδια τεχνική που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια για να διατηρήσουν το μαρούλι τους τραγανό και φρέσκο, δηλαδή να το πλύνετε, να το στύψετε και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε σε ένα διάτρητο δοχείο (όπως ένα σουρωτήρι) στο ψυγείο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την τεχνική αυτή.
Μανιτάρια: Μια άλλη ειδική περίπτωση
Αναφέραμε παραπάνω ότι τα μανιτάρια πρέπει να αποθηκεύονται σε χάρτινη σακούλα στο ψυγείο και όχι σε πλαστική σακούλα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και καθώς αυτό το νερό εξατμίζεται, μπορεί να παγιδευτεί σε μια πλαστική σακούλα, με αποτέλεσμα να γίνουν γλοιώδη. Η χάρτινη σακούλα τα αφήνει να αναπνεύσουν.







