νερό

Νερό, η πηγή της ζωής!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το νερό είναι μια απαραίτητη ουσία η οποία είναι απαραίτητη για την ύπαρξη ζωής

Η γη είναι ο μόνος πλανήτης που καλύπτεται από υγρό νερό και υπάρχει σε τρεις μορφές, είτε ως υγρό, είτε ως στερεό, είτε σε αέρια μορφή. Στατιστικά, το 70% του πλανήτη γη καλύπτεται από νερό, το 68% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και το 55% του αίματος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται επίσης από νερό.

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 1 λίτρο νερό την ημέρα για να επιβιώσει, αλλά ιδανικά, θα έπρεπε να πίνουμε περίπου 2-4 λίτρα την ημέρα για να αναπληρώνουμε το νερό που χρησιμοποιείται από τα κύτταρά μας και χάνεται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της πέψης.

Η κατανάλωση νερού είναι κάτι περισσότερο από το να ξεδιψάτε

Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός σας και την υγεία σας.

Σχεδόν όλα τα κύρια συστήματα του σώματός σας εξαρτώνται από το νερό για να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν. Θα εκπλαγείτε με το τι μπορεί να κάνει το σώμα σας όταν μένετε ενυδατωμένοι. Ακολουθούν μερικοί μόνο σημαντικοί τρόποι με τους οποίους το νερό λειτουργεί στο σώμα σας:

  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
  • Συμβάλλει στην ενυδάτωση των ιστών (μάτια, μύτη, στόμα κτλ)
  • Προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς του σώματος
  • Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα
  • Λιπαίνει τις αρθρώσεις
  • Μειώνει την επιβάρυνση των νεφρών και του ήπατος με την απομάκρυνση των αποβλήτων
  • Βοηθά στη διάλυση των μετάλλων και των θρεπτικών συστατικών για να γίνουν προσβάσιμα στο σώμα σας

Κάθε μέρα, ο οργανισμός μας χάνει νερό από την αναπνοή, των ιδρώτα, τα ούρα και τις κενώσεις. Είναι λοιπόν σημαντικό να συνεχίσετε να προσλαμβάνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για να λειτουργεί το σώμα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρέπει να αναπληρώνετε τα αποθέματα νερού με ροφήματα και τρόφιμα που περιέχουν νερό.

Πότε αυξάνονται οι ανάγκες μας σε νερό;

Ο οργανισμός μας έχει αυξημένες ανάγκες για νερό όταν συνυπάρχουν διάφοροι παράγοντες.

Μερικοί από αυτούς είναι η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπου απαιτείται να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος ή όταν το σώμα εκτελεί κάποια σκληρή άσκηση ή εργασία.

Επίσης, αυξημένες ανάγκες σε νερό έχουμε όταν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους, στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, στον πυρετό, στη διάρροια και τον εμετό. Περισσότερο νερό απαιτείται και όταν στην διατροφή μας υπάρχουν πολλές φυτικές ίνες η πολλά αναψυκτικά, καφές, τσάι ή αλκοόλ.

Ο καθένας μπορεί να αφυδατωθεί, αλλά ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που εργάζονται ή ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αφυδατωθούν.

Καθώς μεγαλώνετε, το απόθεμα υγρών του σώματός σας γίνεται μικρότερο, η ικανότητά σας να εξοικονομείτε νερό μειώνεται και η αίσθηση της δίψας γίνεται λιγότερο έντονη. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η άνοια, καθώς και από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα κινητικότητας που περιορίζουν την ικανότητά τους να προμηθεύονται νερό για τον εαυτό τους.

Αρκούν 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Οι Επαγγελματίες Υγείας (Διαιτολόγοι, γιατροί κτλ) συνιστούν την κατανάλωση 8 ποτηριών την ημέρα, συμβουλή που είναι εύκολο να απομνημονευτεί (να την θυμάστε) και είναι ένας στόχος λογικός.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να παραμένουν ενυδατωμένοι πίνοντας νερό και άλλα υγρά όποτε νιώθουν δίψα. Για μερικούς ανθρώπους, λιγότερα από οκτώ ποτήρια την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά. Αλλά άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερα.

Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε τη συνολική πρόσληψη υγρών με βάση διάφορους παράγοντες μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι οι ακόλουθοι.

Άσκηση

Κατά την διάρκεια της άσκησης ιδρώνουμε και γιαυτό πρέπει να πίνουμε επιπλέον νερό για να καλύψουμε την απώλεια των υγρών.

Αυτό που πρέπει να ακολουθούμε είναι να πίνουμε νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση (προπόνηση ή φυσική δραστηριότητα).

Περιβάλλον

Η ζέστη και η υγρασία του περιβάλλοντος προκαλεί την παραγωγή ιδρώτα και γιαυτό πρέπει να  καταναλώνουμε περισσότερα υγρά σε αυτές τις συνθήκες.

Η διαμονή σε υψηλά υψόμετρα μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση.

Γενική υγεία

Όταν ένα άτομο παρουσιάσει εμετό, διάρροια ή πυρετό ο οργανισμός του χάνει επιπλέον υγρά. Γι’αυτό πίνετε περισσότερο νερό ή ακολουθήστε τη σύσταση του γιατρού  και του διαιτολόγου σας να πίνετε διαλύματα επανυδάτωσης από το στόμα.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες, μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένες.

Επίσης, άτομα με λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και πέτρες στα νεφρά ή στο ουροποιητικό σύστημα χρειάζεται να  λαμβάνουν περισσότερη ποσότητα υγρών.

Είναι το νερό η μόνη επιλογή για να παραμείνετε ενυδατωμένοι;

Όχι. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι μπορείτε να καταναλώνετε πέρα από το νερό και άλλα τρόφιμα και υγρά με υψηλή περιεκτικότητα. σε νερό.

Για παράδειγμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το σπανάκι και τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Επιπλέον, ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί και τα τσάγια από βότανα αποτελούνται κυρίως από νερό. Ακόμη και τα καφεϊνούχα ποτά – όπως ο καφές και η σόδα – μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή πρόσληψη νερού.

Αλλά προσέξτε τα ροφήματα με ζάχαρη και γλυκαντικά (σόδα, τα ενεργειακά ή αθλητικά ποτά και άλλα γλυκά ποτά). Περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και κα επέκταση  παρέχουν περισσότερες θερμίδες.

Πώς μπορώ να ξέρω αν πίνω αρκετό νερό;

Η πρόσληψη υγρών σας είναι κατά πάσα πιθανότητα επαρκής εάν σπάνια αισθάνεστε δίψα ή τα ούρα σας είναι άχρωμα ή ανοιχτοκίτρινα.

Η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να φαίνεται εύκολη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε να πίνετε περισσότερο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση νερού και να διατηρήσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας σωστά ενυδατωμένους.

Αρωματίστε το

Προσθέστε φρούτα στο νερό σας. Τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια είναι δοκιμασμένα και αληθινά. Το αγγούρι, το καρπούζι, οι φράουλες και τα βότανα είναι επίσης νόστιμες επιλογές.

Συνδέστε το με μια ρουτίνα

Πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, τρώτε ένα γεύμα ή χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.

Φάτε το

Πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το πεπόνι, τα αγγούρια, το μαρούλι και το σέλινο.

Παρακολουθήστε το

Επενδύστε σε ένα μπουκάλι υψηλής τεχνολογίας που συνδέεται με το smartphone σας και καταγράφει πόσο πίνετε. Ή ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι ως υπενθύμιση και παρακολουθήστε την πρόσληψη στο ημερολόγιό σας.

Προκαλέστε έναν φίλο

Ξεκινήστε έναν υγιή ανταγωνισμό με έναν φίλο ή τα παιδιά σας για να δείτε ποιος μπορεί να πετύχει τον στόχο της κατανάλωσης πιο συχνά.

Πάρτε το μαζί σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να πίνετε αρκετό νερό όταν βρίσκεστε εν κινήσει. Γεμίστε το μπουκάλι νερού πριν φύγετε από το σπίτι και πάρτε το μαζί σας στα καθημερινά σας ταξίδια.

Εναλλάσσετε τα ποτά σας

Αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε εντελώς τη σόδα ή το χυμό, δοκιμάστε να τα εναλλάσσετε με νερό. Κάθε φορά που τελειώνετε ένα ποτήρι νερό, αλλάξτε σε σόδα ή χυμό και το αντίστροφο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top