Διατροφικές παρεμβάσεις στη Νευρική Βουλιμία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η νευρική βουλιμία είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες στα τελευταία χρόνια της εφηβείας.

Χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια υπερφαγίας, συνήθως κρυφά, κατά τη διάρκεια των οποίων καταναλώνονται φαγητά που θεωρούνται “απαγορευμένα” σε κάποιον που θέλει να ελέγξει το βάρος του.

Φαγητά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου υπερφαγίας είναι μπισκότα, σοκολάτες, γαριδάκια, παγωτό κ.α.

Η κατανάλωση φαγητού συνεχίζεται μέχρι να σταματήσει η ορμή, να μειωθεί η ένταση, να επιτευχθεί αίσθημα κορεσμού σε σημείο πόνου. Τα υπερφαγικά επεισόδια συνοδεύονται από αντισταθμιστικές μεθόδους προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσληψη βάρους όπως:

  • πρόκληση εμετού
  • λήψη καθαρτικών ή διουρητικών

Ο ασθενής είναι είτε φυσιολογικού βάρους είτε υπέρβαρος.

Παρεμβάσεις και διατροφικό πλάνο

Οι παρεμβάσεις στην Νευρική Βουλιμία περιλαμβάνουν την διαχείριση των υπερφαγικών επεισοδίων με διατροφικές παρεμβάσεις, αυτοέλεγχο και συγκεκριμένες συμπεριφοριστικές τεχνικές.

Κατανάλωση 3 ισορροπημένων γευμάτων ημερησίως

Τα γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, με έμφαση σε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να επέλθει διατροφική αποκατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βιολογικής καλλιέργειας τα οποία είναι πλουσιότερα σε μέταλλα και δεν περιέχουν φυτοφάρμακα.

Επιπλέον, κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, προϊόντων ολικής αλέσεως, πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων και επαρκούς ποσότητας λιπαρών για την πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Η κατανάλωση των γευμάτων θα πρέπει να γίνεται κάθε 3 ώρες, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Η λήψη γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθάει τα άτομα με νευρική βουλιμία να ελέγξουν τα υπερφαγικά επεισόδια.

Κάθε γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει 20 γραμμάρια πρωτεϊνών, τα οποία θα προέρχονται από ψάρι, κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα “ωφέλιμων λιπαρών” όπως:

  • λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός)
  • ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα)
  • σπόρους (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο)
  • ελαιόλαδο
Κατανάλωση 2-3 μικρών σνακ ημερησίως

Πρέπει να αποτελούνται από φρούτα ή λαχανικά σε συνδυασμό με μια πηγή πρωτεΐνης που προέρχεται από ξηρούς καρπούς, σπόρους ή τυρί ή γιαούρτι.

Κατανάλωση 2-3 φρέσκων φρούτων ημερησίως

Τα φρούτα παρέχουν περισσότερα πεπτικά ένζυμα από κάθε άλλη τροφή επειδή τα καταναλώνουμε ωμά.

Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και συμβάλλουν στη διατήρηση της αλκαλικής ισορροπίας του σώματος.

Κατανάλωση άφθονων φρούτων & λαχανικών

Τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες για ενέργεια και είναι πλούσια πηγή μετάλλων και βιταμινών. Όπως και τα φρούτα παρέχουν ένζυμα και συμβάλλουν στη διατήρηση της αλκαλικής ισορροπίας του σώματος.

Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, για να επιτευχθεί αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και ελέγχει την υπερφαγία.

Μερικές από τις τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη είναι ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, η βρώμη και οι σπόροι.

Κατανάλωση ισορροπημένου πρωινού

Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης στο πρωινό βοηθάει στη μείωση της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας.

Η μη κατανάλωση πρωινού μειώνει το μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πείνας το απόγευμα και το βράδυ.

Τι πρέπει να αποφεύγεται

Μείωση ή αποφυγή απλών σακχάρων, επεξεργασμένων τροφών, προϊόντων από λευκό αλεύρι και διεγερτικών ουσιών όπως τσάι, καφές και αλκοόλ.

Επαρκής κατανάλωση νερού

Πολλά άτομα δεν μπορούν να διαχωρίσουν το αίσθημα της πείνας από το αίσθημα της δίψας και στρέφονται προς το φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα είναι αφυδατωμένα.

Απαιτείται προσοχή όμως στην ποσότητα του νερού που θα καταναλωθεί, γιατί άτομα που πάσχουν από Νευρική Βουλιμία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού για να προκαλέσουν τον εμετό.

Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και έχουν συστηθεί από διαιτολόγο ή γιατρό.

Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι στόχος της διατροφικής παρέμβασης είναι :

  • Να βοηθήσει τον ασθενή να επιλέγει από μόνος του ισορροπημένα γεύματα που θα περιέχουν τροφές από όλες τις ομάδες
  • Να μάθει πως να ανταποκρίνεται στα φυσιολογικά μηνύματα της πείνας
  • Να ενημερωθεί σχετικά με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, το ενεργειακό ισοζύγιο, τις επιπτώσεις της ασιτίας, τις σωματικές επιπτώσεις των εκκαθαριστικών μεθόδων, και τις διαστρεβλωμένες απόψεις για τη δίαιτα και τον έλεγχο του βάρους
  • Να βοηθήσει το ασθενή να απενοχοποιήσει τα “απαγορευμένα τρόφιμα” και να βρει τρόπους επίλυσης καθημερινών προβλημάτων που έχουν σχέση με το φαγητό
keadd-logo
Σημείωση προς ειδικούς

Αν είσαι Επαγγελματίας Υγείας εκπαιδεύσου σε θέματα διαχείρισης Διατροφικών Διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο www.keadd.gr καθώς και στις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις.

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top