Διατροφή για την ουρολοίμωξη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Οι διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων είναι ελάχιστες, παρά την άμεση σχέση μεταξύ της σύνθεσης των ούρων και των όσων τρώμε και πίνουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συχνότερες αιτίες της ουρολοίμωξης, περιγράφουμε εδώ συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις που είναι πιο σημαντικές για την πρόληψή της.

 Γενικές διατροφικές οδηγίες

Μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι ποικίλη, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Από την άλλη, είναιι χαμηλή σε κόκκινο κρέας, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση σε τέτοιες υγιεινές, θρεπτικές τροφές – η μεσογειακή δίαιτα ή η DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κοινών παθήσεων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφικής φιλοσοφίας θα έχει σίγουρα θετική επίδραση στη συνολική σας ευεξία και θα σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες να καταπολεμήσετε οποιαδήποτε ασθένεια.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και οι αμυντικοί μας μηχανισμοί αποτυγχάνουν να αποκρούσουν τα επιβλαβή βακτήρια.

Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς τρόπους με τους οποίους οι συνήθειές μας επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι δεδομένο όμως ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μιας λοίμωξης.

Ο υποσιτισμός είναι ευρέως αποδεκτός ως η πιο κοινή αιτία ανοσοανεπάρκειας.  Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες A, C, D, E, B6, φυλλικό οξύ, σίδηρος, σελήνιο, ψευδάργυρος, χαλκός) είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με λίγες εξαιρέσεις, όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να ληφθούν από μια ποικίλη, πλούσια σε φυτά διατροφή.

Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ποια ακριβώς θρεπτικά συστατικά απαιτούνται για την καταπολέμηση συγκεκριμένων λοιμώξεων.  Οι τρέχουσες έρευνες υποδεικνύουν ότι, μεταξύ των μικροθρεπτικών συστατικών, είναι οι βιταμίνες Α και D που μπορεί να διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια ομάδα μορίων που περιλαμβάνει:

 • την προβιταμίνη Α που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά
 • την προσχηματισμένη βιταμίνη Α που βρίσκεται σε ζωικές πηγές
 • διάφορες ενεργές μορφές της βιταμίνης που βρίσκονται στο σώμα

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του βλεννογόνου.  Στην ουροδόχο κύστη, αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει στην παροχή ενός αποτελεσματικού προστατευτικού φραγμού κατά της προσκόλλησης παθογόνων μικροοργανισμών στα κύτταρα που επενδύουν το ουροποιητικό σύστημα.

Πλούσιες πηγές βιταμίνης Α είναι: γλυκοπατάτες, σκούρα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, λαχανίδες, σέσκουλα), καρότα, συκώτι, βερίκοκα, πεπόνι, αυγά, τυρί, γιαούρτι. Η βιταμίνη Α είναι διαλυτή στο λίπος. Για καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α θα πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τα υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο.

Η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D eίναι μια ομάδα μορίων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών. 

Έντονη έρευνα διερευνά σήμερα το ρόλο που διαδραματίζει η βιταμίνη D στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τη σχέση της με ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αρκετές κλινικές μελέτες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν εμφανίσει υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τις γυναίκες χωρίς ιστορικό υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης.   Σε μια άλλη μελέτη, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D αύξησε την αντιβακτηριακή απόκριση της ουροδόχου κύστης στο πιο κοινό ουροπαθογόνο, το Escherichia coli (E. coli).  

Σε μια πιο πρόσφατη κλινική δοκιμή, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μείωσε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων στους άνδρες.   Από κοινού, οι μελέτες αυτές υποδηλώνουν τη σημασία της βιταμίνης D για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. 

Τα άτομα με σκούρο δέρμα, οι ηλικιωμένοι και τα υπέρβαρα άτομα διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D. Όταν εκτίθεται στον ήλιο, το σώμα μας συνθέτει τη βιταμίνη D. Ενώ η λογική έκθεση στον ήλιο παραμένει η πιο αποτελεσματική πηγή της, πολλοί παράγοντες, όπως η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, η γεωγραφική θέση και η εποχή του έτους, επηρεάζουν την ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται.

Βιταμίνη D και διατροφή

Η κάλυψη της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης D μέσω της διατροφής δεν είναι επίσης εύκολη υπόθεση. Mόνο λίγα τρόφιμα είναι φυσικά άφθονα σε αυτήν. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος, και το ιχθυέλαιο, όπως το μουρουνέλαιο. Ορισμένα τρόφιμα, για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Εάν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, ελέγξτε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Σε περίπτωση ανεπάρκειας, συζητήστε με το γιατρό σας για τη χορήγηση συμπληρωμάτων.

Φυτικές ίνες για ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος είναι υψηλότερη σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα. 

Τα απόβλητα που παραμένουν στο ορθό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσουν την εκκένωση της ουροδόχου κύστης, η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα για την απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα ολικής αλέσεως που είναι άφθονα σε φυτικές ίνες:

 • όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια)
 • φρούτα (βατόμουρα, μήλα, αχλάδια)
 • λαχανικά (αγκινάρες, καλαμπόκι, μπρόκολο)
 • δημητριακά (κριθάρι, πίτουρο, πλιγούρι βρώμης, ποπ κορν)
 • ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια, πεκάν)

Οι φυτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικές παρουσία νερού. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Φυσική δραστηριότητα

Η σωματική αδράνεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα.

Η τρέχουσα σύσταση για σωματική δραστηριότητα είναι 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, 5 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αν είστε επί του παρόντος αδρανείς, κάνοντας οποιαδήποτε μορφή άσκησης (περπάτημα, χορό, κηπουρική) για μόλις 15 λεπτά θα κάνει θαύματα για τη συνολική σας υγεία.

Για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, βεβαιωθείτε ότι εκτός από την υγιεινή διατροφή κοιμάστε και γυμνάζεστε αρκετά.

Ενυδατωθείτε με φαγητό!

Τα άτομα με ουρολοίμωξη συνήθως συμβουλεύονται να πίνουν άφθονο νερό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη.

Αν και η σύσταση αυτή δεν έχει σταθερή επιστημονική υποστήριξη, το να είστε καλά ενυδατωμένοι είναι απίθανο να σας κάνει κακό. Αντιθέτως, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία!  Το νερό μεταφέρει βασικές θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και απομακρύνει τα απόβλητα από το σώμα. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις και υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι, εκτός από την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Πολλά λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε νερό:

 • καρπούζι
 • αγγούρια
 • σπανάκι
 • ντομάτες
 • σέλινο
 • λάχανο
 • φράουλες

Η συμπερίληψη αυτών των τροφίμων στη διατροφή σας όχι μόνο θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τη σωστή ενυδάτωση, αλλά θα σας προσφέρει και πλήθος θρεπτικών συστατικών: αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Ρυθμίστε το pH των ούρων

Η ισορροπία οξέων-βάσεων του σώματος είναι μια αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία που διατηρεί το pH του αίματος μέσα σε ένα πολύ στενό εύρος (7,35-7,45).

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εξισορρόπησης, η περίσσεια οξέων και βάσεων αποβάλλεται με τα ούρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ούρα μπορούν να έχουν ένα σχετικά ευρύ φάσμα τιμών pH, από όξινο (pH~4,5) μέσω ουδέτερου (pH=7) έως αλκαλικό (pH~8). Πιστεύεται ευρέως ότι τα όξινα ούρα περιορίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ούρα με pH πιο κοντά στο ουδέτερο είναι στην πραγματικότητα καλύτερα στον περιορισμό της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οξύτητα των ούρων δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιβακτηριακή απόκριση της ουροδόχου κύστης. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι διατροφικοί παράγοντες, όπως η παρουσία αρωματικών μορίων (παρόμοιων με αυτά που υπάρχουν άφθονα στα κράνμπερι) λειτουργούν σε συνδυασμό με το pH των ούρων για τη δημιουργία μιας ισχυρής αντιβακτηριακής αντίδρασης.

Ρύθμιση μέσω της διατροφής

Σε αντίθεση με το pH του αίματος, το pH των ούρων μπορεί να ρυθμιστεί με τη διατροφή. Τα γεύματά μας είναι συχνά μάλλον πολύπλοκα, αποτελούμενα από πλήθος συστατικών που παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους. Για το λόγο αυτό, είναι δύσκολο να προβλεφθεί με μεγάλη ακρίβεια η επίδραση ενός συγκεκριμένου τροφίμου στο pH των ούρων.

Ωστόσο, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιο είδος τροφής οδηγεί σε οξίνιση ή αλκαλοποίηση των ούρων. Τα λαχανικά, τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων, κάνουν τα ούρα πιο αλκαλικά. Τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και το κρέας είναι τροφές που οξύνουν τα ούρα. 

 Δώστε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πολλά φρούτα και λαχανικά!

Διατηρήστε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας υπό έλεγχο

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στους ασθενείς με διαβήτη απ’ ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Ένας από τους λόγους αυτής της επικράτησης είναι η υπεργλυκαιμία η οποία εμφανίζεται στον διαβήτη.

Τα ούρα περιέχουν κανονικά ελάχιστη ή καθόλου γλυκόζη, καθώς οι νεφροί τη φιλτράρουν αποτελεσματικά πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.  Όταν η γλυκόζη φτάνει σε επίπεδα που δεν μπορούν να φιλτραριστούν από τα νεφρά, διαρρέει στα ούρα. Η γλυκόζη στα ούρα (γλυκοζουρία) χρησιμεύει ως τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια. Οδηγεί επίσης στην υπερανάπτυξή τους.

Για να στερήσετε από τα βακτήρια την υπερβολική τροφή, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας.

Καταπολεμήστε τα κακά βακτήρια με τα καλά

Πολλά στελέχη του E. coli, του πιο κοινού παθογόνου που προκαλεί ουρολοιμώξεις, αποτελούν μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα βακτήρια που επίσης υπάρχουν στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, όπως τα Lactobacili (που βρίσκονται συνήθως στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση), μπορεί να παρέχουν προστασία έναντι των ουρολοιμώξεων.

Οι λακτοβάκιλλοι φαίνεται ότι είναι σε θέση να ανταγωνίζονται τα επιβλαβή βακτήρια και να εμποδίζουν την προσκόλλησή τους στα κύτταρα που επενδύουν το ουροποιητικό σύστημα.  Μια φινλανδική μελέτη διαπίστωσε σημαντική μείωση των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων σε γυναίκες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, βουτυρόγαλα, τυρί) περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα. 

Ωστόσο, τα προβιοτικά συμπληρώματα δεν παρείχαν το ίδιο είδος προστασίας έναντι των υποτροπιάζουσων ουρολοιμώξεων. Άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το ξινολάχανο, το kombucha, είναι μια άλλη καλή πηγή διαφόρων ωφέλιμων βακτηρίων. Τα αντιβιοτικά, η συνήθης θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις, καταστρέφουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια.

Για να αναπληρώσετε τα καλά βακτήρια και να αποκαταστήσετε τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, φροντίστε να εντείνετε την πρόσληψη ζυμωμένων τροφών κατά τη διάρκεια και μετά από μια αντιβιοτική θεραπεία.

Μην ξεχνάτε τα μούρα!

Τα βατόμουρα χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στην πρόληψη της ουρολοίμωξης.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η προληπτική δράση προέρχεται από έναν συγκεκριμένο τύπο μορίου που αφθονεί στα κράνμπερι: τις προανθοκυανιδίνες τύπου Α.

Σε διαφορετικές ποσότητες, τα μόρια αυτά βρίσκονται και σε άλλα μούρα της ίδιας οικογένειας Vaccinium. Τα βατόμουρα και τα lingonberries. Η συχνή κατανάλωση μούρων μπορεί να είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

δίαιτα κέτο

Δίαιτα Κέτο: Όλη η αλήθεια

Η δίαιτα κέτο είναι μια διατροφή πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά. Ένα κλασικό πρόγραμμα στην δίαιτα κέτο αποτελείται σε

Scroll to Top